Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/15782
Karar No: 2015/1033
Karar Tarihi: 02.02.2015

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2014/15782 Esas 2015/1033 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, müvekkilinin geminin kaptanı olduğunu ve maaşının ödenmemesi sebebiyle hak ettiği maaşın tahsili için başlatılan takibe davalıların itiraz ettiklerini ve itirazlarının haksız bulunduğunu, itirazın iptaline ve kötü niyet tazminatına hükmedilmesini talep etmiştir. Mahkeme, davanın açılmasından sonra davacı vekiline belirlenen gider avansını yatırmadığı gerekçesiyle davanın usulden reddine karar vermiştir. Davacı vekili kararı temyiz etmiştir. Yargıtay ise dosya kapsamına göre davacının geminin kaptanı olarak çalıştığını ve Türk Bayraklı gemide çalışan davacının hizmet aktinden kaynaklanan davasının İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu kapsamında bulunduğunu ve görevli mahkemenin iş mahkemeleri olduğunu belirterek, kararı bozmuştur.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 1. maddesinin 2. fıkrasında, 4. maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, işverenler ile işveren vekillerine ve işçilerine, çalışma konularına bakılmaksızın bu Kanun'un uygulanacağı belirtilmiştir. 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 1. maddesi uyarınca, İş Kanunu'na göre işçi sayılan kimselerle, işveren veya işveren vekilleri arasında, iş akdinden veya İş Kanunu'na dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözüm yeri iş mahkemeleridir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 4. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi uyarınca “deniz ve hava taşıma işlerinde çalışanlar” hakkında bu kanun hükümleri uygulanmaz. Deniz taşıma işlerinde çalışanlar 854 sayılı Deniz İş Kanunu'na tabidir. Deniz İş Kanunu'nun 1/1. maddesinde bu yasanın Türk Bayra
11. Hukuk Dairesi         2014/15782 E.  ,  2015/1033 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen davada Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 23/01/2012 tarih ve 2011/352-2012/4 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı ..."nin maliki, diğer davalının kiracısı olduğu geminin kaptanı olduğunu, müvekkilinin hak ettiği maaş ve özlük haklarının ödenmediğini, alacağının tahsili için başlatılan takibe de davalıların itiraz ettiğini, itirazlarının haksız bulunduğunu ileri sürerek itirazın iptaline, %50 oranında kötü niyet tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece, tüm dosya kapsamına göre, davanın açılmasından sonra 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı HMK"nın 120/2 maddesi uyarınca davacı vekiline belirlenen gider avansını iki haftalık kesin süre içinde mahkeme veznesine yatırması için 06.10.2011 tarihli celsede süre verildiği, davacı vekilinin verilen sürede tespit edilen gider avansını yatırmadığı gerekçesiyle anılan yasanın 115. maddesi uyarınca davanın usulden reddine karar verilmiştir.
    Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
    1- Dava, kaptan olan davacının maaş ve özlük haklarının tahsili istemine yönelik başlatılan takibe vaki itirazın iptali istemine ilişkindir. Dosyada mevcut belgelere göre, geminin bağlama limanı .... olup, gemi Türk Bayraklı’dır. 4857 sayılı İş Kanunu"nun 1. maddesinin 2. fıkrasında 4. maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, işverenler ile işveren vekillerine ve işçilerine, çalışma konularına bakılmaksızın bu Kanun"un uygulanacağı belirtilmiştir.
    5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu"nun 1. maddesi uyarınca, İş Kanunu"na göre işçi sayılan kimselerle, işveren veya işveren vekilleri arasında, iş akdinden veya İş Kanunu"na dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözüm yeri iş mahkemeleridir.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 4. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi uyarınca “deniz ve hava taşıma işlerinde çalışanlar” hakkında bu kanun hükümleri uygulanmaz. Deniz taşıma işlerinde çalışanlar 854 sayılı Deniz İş Kanunu"na tabidir. Deniz İş Kanunu"nun 1/1. maddesinde bu yasanın Türk Bayrağı"nı taşıyan gemi adamları hakkında uygulanacağı belirtilmiştir. 854 sayılı Deniz İş Kanunu"nun 2/B maddesine göre kaptanlar, zabit ve tayfalar gemi adamı sayılmış ve 66. maddesinde gemi adamlarıyla bunların işverenleri arasında bu kanundan veya hizmet aktinden doğan davalar hakkında 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu hükümlerinin uygulanacağı öngörülmüştür. Bu durumda mahkemece, Türk Bayraklı olduğu anlaşılan gemide çalışan davacının hizmet aktinden kaynaklanan davasının 4857 sayılı İş Kanunu ve 854 sayılı Deniz İş Kanunu kapsamında bulunduğu ve görevli mahkemenin iş mahkemeleri olduğu nazara alınmadan yazılı şekilde davaya bakılması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    2-Bozma sebep ve şekline göre davacı vekilinin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle kararın BOZULMASINA, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 02/02/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi