Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/5127
Karar No: 2014/8774
Karar Tarihi: 06.05.2014

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2014/5127 Esas 2014/8774 Karar Sayılı İlamı

19. Hukuk Dairesi         2014/5127 E.  ,  2014/8774 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesi
    TARİHİ : 19/12/2013
    NUMARASI : 2012/262-2013/290

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, müvekkili banka ile dava dışı asıl borçlu arasında imzalanan genel kredi sözleşmesine davalıların müşterek borçlu ve müteselsil kefil olduklarını, ihtarname tebliğine rağmen borcun ödenmemesi üzerine yapılan icra takibine itiraz ettiklerini belirterek itirazın iptaline ve tazminata karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalılar vekili, asıl borçlu hakkında takip yapılıp sonuçlandırılmadan davalılar hakkında takip yapılmasının hukuka aykırı olduğunu, kredinin teminatı olarak verilen ipoteklerin borcu karşılar değerde olduğunu belirterek davanın reddine karar verilmiştir.
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, hesap kat ihtarnamesinin asıl borçluya edilememesi nedeniyle kefillerin asıl borçlunun temerrüt tarihinde temerrüde düştüklerinin kabul edilmesi gerektiği, buna göre yapılan hesaplamada davacının 20.661,67.TL asıl 7.322,40.TL işlemiş faiz, 366,10.TL faizin % 5 GV olmak üzere toplam 28.349,97.TL alacağı bulunduğu, depo talebine yönelik itirazın yerinde olmadığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Kefilin sorumluluğu kefalet limiti ve kendi temerrüdünün hukuki sonuçları ile sınırlıdır. Kuşkusuz kefile asıl borcludan daha fazla bir borç yüklenemez. Ne var ki, bu kural kefilin kendisinin temerrüde düşmemesi halinde geçerlidir. Somut olayda da hem asıl borçluya hem de kefillere temerrüt ihtarı gönderilmiş, kefil olan davalılara gönderilen ihtarname tebliğ edildiği halde asıl borçluya tebliğ edilememiştir. İhtarnamede asıl borçlu ve kefiller yönünden aynı miktarda alacak talep edilmiş ve böylece kefillerin asıl borçludan daha fazla bir borçla yükümlü tutulmaması gerektiğine ilişkin kural gözetilmiştir.
    Borçlar Kanunu"nun 487/1 maddesi uyarınca "müteselsil kefalette alacaklı, asıl borçluya müracaat etmeden evvel kefil aleyhinde takibat icra edebilir." Davalılar dava konusu Genel Kredi Sözleşmesini müteselsil kefil sıfatı ile imzalamış olduklarına göre anılan yasa hükmü de gözetildiğinde kendi temerrütleri nedeniyle oluşan faiz borcundan da sorumludurlar. Temerrüt ihtarnamesi davalılara takipten önce tebliğ edilmiş olduğuna göre ihtarnamede verilen sürenin sonunda temerrüde düştüklerinin ve o tarihten itibaren temerrüt faizi istenebileceğinin kabulü gerekir. Mahkemece açıklanan bu ilkeler gözden kaçırılarak somut olaya uygun düşmeyen gerekçelerle yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davacı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 06.05.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi