Esas No: 2011/4850
Karar No: 2011/8904
Karar Tarihi: 19.09.2011
Kat Mülkiyetinin Kurulması - Kat Mülkiyetinin Ve Kat İrtifakının Sona Ermesi - Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2011/4850 Esas 2011/8904 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Dava, taşınmaz mal ortaklığının giderilmesi istemiyle açılmıştır. Mahkeme, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 12. maddesi gereği gerekli belgelerin hazır edilmediği gerekçesiyle satış yoluyla ortaklığın giderilmesine karar vermiştir. Ancak dosya incelendiğinde, kat mülkiyeti kurulu olduğu ve davalının gerekli belgeleri hazırlattığı görülmüştür. Mahkemece, Belediye Başkanlığı'na yapılan projenin onaylanıp onaylanamayacağı sorulmalı, bağımsız bölümlerin değeri uzman bilirkişi tarafından saptanmalı, taksim yapılmadan önce paydaşlara birer bağımsız bölüm düşecek şekilde paylar denkleştirilmeli ve yönem planı gibi belgeler paydaşlar tarafından imzalanmalıdır. Aksi takdirde satış yoluyla ortaklığın giderilmesine karar verilmelidir. Kararda, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 12. ve 50. maddeleri açıklanmıştır.
18. Hukuk Dairesi 2011/4850 E., 2011/8904 K.
18. Hukuk Dairesi 2011/4850 E., 2011/8904 K.
- KAT MÜLKİYETİNİN KURULMASI
- KAT MÜLKİYETİNİN VE KAT İRTİFAKININ SONA ERMESİ
- 634 S. KAT MÜLKİYETİ KANUNU [ Madde 12 ]
- 634 S. KAT MÜLKİYETİ KANUNU [ Madde 50 ]
"İçtihat Metni"
Dava dilekçesinde, taşınmaz mal ortaklığının giderilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüyle, satış yoluyla ortaklığın giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından duruşmalı olarak temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan ve duruşma istemi pul yokluğu nedeniyle reddedildikten sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Dava taşınmaz üzerindeki ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece verilen kesin süre içerisinde Kat Mülkiyeti Yasası"nın 12. maddesi gereğince kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgelerin hazır edilmediği gerekçesiyle satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiştir.
Dosya içindeki bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunun incelenmesinde; anataşınmaz üzerindeki yapının 4 bağımsız bölümden oluştuğu ve 2 paydaşı bulunduğu, Kat Mülkiyeti Yasası"nın 50/2 maddesine uygun nitelikte olduğu, her bir paydaşa en az bir bağımsız bölüm düştüğü, bu haliyle kat mülkiyeti kurulmasına elverişli olduğu anlaşılmaktadır. Mahkemece kat mülkiyetinin kurulmasını isteyen davalıya Kat Mülkiyeti Yasası"nın 12. maddesinde belirtilen diğer belgeleri hazırlaması için süre verildiği, bu süre içerisinde yapının mimari projesinin çizdirildiği, projede Belediye Başkanlığının onayının bulunmadığı, yapı kullanma izin belgesi için belediyece uygunluk yazısı verildiği, yönetim planının hazırlandığı ancak imzalanmadığı görülmektedir. Buna göre yönetim planının hazırlanmış olması yeterli olup, imzalanmaması halinde mahkemece imzalanmış sayılmasına karar verileceği, Kat Mülkiyeti Yasası"nın 5912 sayılı Yasayla değişik 12. maddesi gereğince noterden onaylı bağımsız bölüm listesi aranmadığı, keza hazırlatılan projenin ilgili Belediye Başkanlığına gönderilerek onaylanıp onaylanmayacağı hususunun mahkemece sorulup sonucuna göre işlem yapılması gerektiği hususları dikkate alındığında davalının kesin mehil gereğince üstüne düşen görevleri yerine getirdiği anlaşıldığına göre yerinde olmayan gerekçelerle satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
Mahkemece davalının hazırlattığı proje ilgili Belediye Başkanlığına gönderilerek onaylanıp onaylanamayacağı sorulup, onaylanması halinde dava konusu taşınmaz üzerindeki yapıda her bir bağımsız bölümün (konumu, yüzölçümü, kullanım amacı ve eklentileri yerinde incelenip irdelenerek) değeri ve bu değere göre özgülenecek arsa payı uzman bilirkişi aracılığıyla saptanıp varsa fiili taksime göre, taksim yoksa çekilecek kur"a ile önce herbir paydaşa birer bağımsız bölüm özgülendikten sonra arta kalan bağımsız bölümün pay oranları da gözetilmek suretiyle yine kur"a ile paydaşlara özgülenerek, gerekiyorsa bedel farkı nedeni ile ödenecek ivaz da belirlenmek suretiyle payların denkleştirilmesi ve yönetim planı gibi belgeleri paydaşların (tanınan süreye rağmen) imzalamaktan kaçınması halinde bunların imzalanmış sayılması suretiyle araştırmanın tamamlanmasıyla birlikte kat mülkiyetine geçiş yoluyla ortaklığın giderilmesine, aksi halde satış yoluyla ortaklığın giderilmesine karar verilmesi gerekir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 19.09.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.