Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/4125
Karar No: 2020/126
Karar Tarihi: 28.01.2020

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2018/4125 Esas 2020/126 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Tasarrufun iptali davasında davalıların arasındaki taşınmaz satış işlemi borçlunun hacizlerine rağmen gerçekleşmiştir. Mahkeme, satışın borcun doğumundan sonra yapıldığını ve borçlunun acizden geriye doğru iki yıl içinde yapılan bütün bağışlamaların batıl olduğunu belirtmiştir. Bu nedenle davanın kabulüne karar verilmiş ve davalılar tarafından temyiz edilmiştir. Ancak, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmaması ve borçlunun ödeme imkanının olmaması nedeniyle yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazları reddedilmiştir. Kararda, İİK'nun 278/1 maddesi gereğince davalılar arasındaki taşınmaz satış işleminin batıl olduğu belirtilmiştir.
İİK'nun 278/1 maddesi, borçlunun haczi yapılabilecek herhangi bir malının kalmaması durumunda geriye doğru iki yıl içinde yapılan bütün bağışlamaların ivazsız veya asgari değerdeki tasarrufların geçersiz olduğunu ve hacizli alacaklılardan herhangi birisi tarafından dava edilebileceğini belirtmektedir.
17. Hukuk Dairesi         2018/4125 E.  ,  2020/126 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tasarrufun iptali davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı ... vekili ve davalı ... tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    -K A R A R-

    Davacı vekili, davalı ... hakkında takip yaptıklarını, takibin semeresiz kaldığını, borçlunun alacaklılarından mal kaçırma amacı ile dava konusu taşınmazını davalı ...’ye sattığını belirterek, davalılar arasındaki tasarrufun iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı ... vekili, davanın görülebilmesi için gerekli aciz belgesinin sunulmadığını, çek tarihine göre tasarrufun önceden yapıldığını ve müvekkilinin borçlunun mali durumunu bilebilecek şahıslardan olmadığını, haksız açılan davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Davalı ..., yapılan satışın gerçek olduğunu belirtmiştir.
    Mahkemece, tasarrufun borcun doğumundan sonra yapıldığı, 07/11/2013 tarihinde davalılar arasında yapılan taşınmaz satışında, davalı ...’in 95.000,00 TL değerindeki taşınmazını 40.000,00 TL"ye ve yine 125.000,00 TL değerindeki taşınmazını da 43.000,00 TL"ye davalı ...’ye sattığı, borçlunun kendi verdiği şeyin değerine göre ivaz olarak pek aşağı bir fiyat kabul ettiği, borçlu ... hakkındaki aciz belgesinin 15/10/2014 tarihinde düzenlendiği davalılar arasındaki bağışlama niteliğindeki satış işleminin ise 07/11/2013 tarihinde yapıldığı, haczedilecek mal bulunmaması
    sebebiyle acizden geriye doğru iki yıl içinde yapılan bütün bağışlamalar ve ivazsız tasarrufların batıl olduğu, davalılar arasındaki tasarruf işleminin, borçlunun aczinden geriye doğru iki yıl içinde yapılması ve yapılan tasarrufun da bağışlama niteliğinde olması nedeniyle, İİK.nun 278/1 maddesi gereğince davalılar arasındaki taşınmaz satış işlemi batıl olduğundan bahisle davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı ... vekili ve davalı ... tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına ve borçluya ait araç ve taşınmaz üzerindeki hacizler ve değerleri dikkate alındığında borçlunun borcu ödeme imkanının olmadığının sabit bulunmasına göre davalı ... vekili ve davalı ...’nin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun bulunan hükmün ONANMASINA ve aşağıda dökümü yazılı 1.584,25 TL kalan onama harcının temyiz eden davalılardan alınmasına 28/01/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi