Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/5659
Karar No: 2016/7475
Karar Tarihi: 23.06.2016

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2016/5659 Esas 2016/7475 Karar Sayılı İlamı

20. Hukuk Dairesi         2016/5659 E.  ,  2016/7475 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasındaki davada Ankara 12. Asliye Ticaret ve Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Dava, eser sözleşmesi nedeniyle oluşan alacağın tahsili istemine ilişkindir.
Ankara 12. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından ise uyuşmazlığın her iki tarafın ticari işletmesi ile ilgili olmadığı ve uyuşmazlığın kaynağını oluşturan eser sözleşmesinin TBK"da düzenlendiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemesince, davacının ticaret sicil kaydı bulunduğu ve davalı kooperatifin de tacir sayıldığı, 6102 sayılı TTK"nın 4 ve 5. maddeleri gereğince tacirler arasındaki uyuşmazlıklarda görevli mahkemenin asliye ticaret mahkemesi olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 4/1. maddesinde her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işlerinin ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi sayılacağı hüküm altına alınmış, maddenin (a) bendinde bu kanunda öngörülen hususlardan doğan hukuk davaları ile çekişmesiz yargı işlerinin ticari dava ve çekişmesiz yargı işi sayılacağı belirtilmiştir. Buna göre, bir uyuşmazlığın ticari dava niteliğinde olabilmesi için, her iki tarafın da ticari işletmesini ilgilendirmesi yahut aynı maddenin alt bentlerinde düzenlenen istisnalardan birine dahil olması gerekmektedir.
Aynı Kanunun 5. maddesinin ikinci fıkrasında, bir yerde ticaret mahkemesi varsa asliye hukuk mahkemesinin vazifesi içinde bulunan ve bu kanunun 4. maddesi hükmünce ticari sayılan "Davalara", ticaret mahkemesinde bakılacağı hususları düzenlenmiştir.
1163 sayılı Kooperatifler Kanunu 99 maddesinde, “Bu kanunda düzenlenen hususlardan doğan hukuk davaları, tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın ticari dava sayılır.” hükmüne yer vermiş olup, yasa hükmünden; taraflar tacir olmasa da yalnızca bu kanundan doğan uyuşmazlıklarda asliye ticaret mahkemelerinin görevli olacağı anlaşılmalıdır.
Somut olayda davacı, davalı kooperatifin yaptıracağı inşaat kapsamında iş ve imalata başladığını, çalışmalarını 2006 yılına kadar sürdürdüğünü, imalat esnasında çalıştırdığı işçilerin işçilik bildirimlerini düzenli yaptırdığını ve SGK"na primlerini düzenli yatırdığını ancak, davalı tarafın 2006 yılında sözleşmeyi feshetmesine karşın SGK"na bu hususu bildirmediğini ve yeni işyeri sicil numarası alınmadığı için, Sosyal Güvenlik Kurumu davalı kooperatif tarafından ödenmemiş olan primler ile kurumun re"sen yaptığı işçilik hesaplama primlerini davacı şirkete tahakkuk ettirerek, davacı şirket aleyhinde icra takibatı başlatmış ve alacağı tahsil etmiş olduğunu beyanla, davalı kooperatife ait olmakla birlikte davacı şirket tarafından ödenmek zorunda kalınan 55.041,26.-TL"nin ödeme tarihi olan 26.08.2013 tarihinden itibaren işleyecek
ticari faiziyle birlikte davalı kooperatiften tazmini isteminde bulunmuştur. Uyuşmazlığın taraflarının şirket ve kooperatif olduğu ayrıca taraflar arasında bir ticari ilişkinin bulunduğu anlaşılmaktadır.
Bu durumda, taraflar arasındaki ticari ilişkiden kaynaklanan uyuşmazlığın asliye ticaret mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir. SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince Ankara 12. Asliye Ticaret Mahkemesi Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 23/06/2016 gününde oy birliğiyle karar verildi.






Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi