12. Hukuk Dairesi 2016/19936 E. , 2017/11284 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkikinin alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden Daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Alacaklının, borçluya ait taşınmazın satışı için talimat gönderilen icra müdürlüğünce, esas icra müdürlüğü talimatına aykırı olarak, taşınmazın tapu kayıtlarında çeşitli mahkemelerce verilen tedbir şerhleri nedeniyle satış işlemlerinin durdurulması kararının kaldırılması talebiyle icra mahkemesine başvurduğu, mahkemece talimat icra müdürlüğü işleminin usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesi ile şikayetin reddine karar verildiği görülmektedir.
Somut olayda; .... İcra Dairesinin 2013/23715 Esas sayılı dosyası ile borçlu aleyhine başlatılan takipte borçlunun haczedilen İzmir ili, ...İlçesi ...Mahallesi,... ada, 1 parsel nolu taşınmazının satış işlemleri için ....İcra Müdürlüğü"ne talimat yazıldığı, talimat icra müdürlüğünce, taşınmazın tapu kayıtlarından D blok 2 ve 22 nolu bağımsız bölümler üzerinde ihtiyati haciz şerhlerinin olduğu, A Blok 3-4-21 ve 22 nolu bağımsız bölümlerin üzerine .... Asliye Hukuk Mahkemesinin 2013/686 E. sayılı dosyasından verilmiş tedbir kararı şerhi bulunduğunun tespit edildiği, bunun üzerine talimat icra müdürlüğünce esas icra müdürlüğüne bahsi geçen şerhlerin satışa engel olup olmadığı, hususunun ilgili mahkemelerden sorulup sorulmadığı, sorulmuş ise satışa engel teşkil edip etmediğinin bildirilmesinin istendiği ... Asliye Hukuk Mahkemesinin 2013/337 Esas sayılı dosyasından satışa engel bir durumun bulunmadığı belirtildiği, buna karşılık.... Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2014/278 E. sayılı dosyasından tedbirin devam ettiği ve bu dosya yönünden tedbirin satışa engel teşkil edip etmediği hususunda açık bir bilginin verilmediği, ..... Asliye Hukuk Mahkemesinin 2013/686 E. sayılı dosyasının temyiz nedeniyle halen Yargıtay’da olduğundan dosyadaki tedbirin satışa engel olup olmayacağı hususunda Yargıtay’dan dosyanın dönüşü halinde cevap verilebileceğinin bildirildiği, görülmektedir.
Talimat icra müdürlüğünce şikayete konu karar ile öncelikle taşınmaz kaydında bulunan şerhlerin ilgili mahkemelerden sorularak alınacak cevabı yazılar döndüğünde ve satışa engel bir durum olmadığının bildirilmesi halinde satış işlemlerine devam edilmesine karar verildiği görülmektedir.
Her ne kadar; mahkemece, talimat icra müdürlüğünce esas icra olan...İcra Müdürlüğü"ne tapu kaydında bulunan şerhlerin satışa engel teşkil edip etmediğine dair 02/02/2016 tarihli müzekkere yazıldığı, müzekkereye halen cevap alınamadığı gerekçesi ile talimat icra müdürlüğü işleminin usul ve yasaya uygun olduğuna karar verilmişse de; esas icra müdürlüğünün 15/01/2016 ve 19/01/2016 tarihlerindeki talimatları ile “....Asliye Hukuk Mahkemesinin 10/06/2015 tarih ve 2013/337 E. 2015/241 K. sayılı kararı gereği satış işlemleri yapılmasında sakınca yoktur” şeklinde iki kere talimat verildiği görülmektedir.
O halde, talimat icra dairesinin, satış talimatına uygun olarak satış işlemlerine başlaması zorunlu olup,söz konusu mahkeme şerhlerinin satışa engel teşkil etmediğine dair açık bir bilgi bulunmaması, şerhlerin satışa engel olabileceği yönünde tereddüt hasıl olduğu gerekçesi ile talimatı yerine getirmekten kaçınamaz. Mahkemece şikayetin kabulü yerine reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK"nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 25/09/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.