Esas No: 1996/508
Karar No: 1997/1946
Karar Tarihi: 13.05.1997
Danıştay 7. Daire 1996/508 Esas 1997/1946 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Haydarpaşa Gümrük Müdürlüğü tarafından teşvik belgesi kapsamında ithal edilen eşyaya dampinge karşı vergi nedeniyle verilen teminatın nakde çevrilmesi ile gümrük vergi, resim, harç ve fon bedelleri için teminatın istenmesine ilişkin işlemler tesis edilmiştir. Ancak, dava açılmış ve Danıştay Yedinci Dairesi, dampinge karşı vergi nedeniyle verilen teminatın nakde çevrilmesi konusunda hukuka aykırılık bulunmadığını ancak diğer teminatların istenmesine ilişkin işlemin yasal olmadığını belirterek, kararı bozmuştur. Vergi mahkemesi de bozma kararına uymuş ve gecikme faizi ile gümrük vergi, resim, harç ve fon bedelleri nedeniyle istenilen teminatın iptaline karar vermiştir. Temyiz incelemesi sonucunda da temyiz istemi reddedilerek vergi mahkemesi kararının onanmasına karar verilmiştir.
2577 sayılı Kanunun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, temyiz istemi reddedilerek kararın onanması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, dava konusu işlemlerin haksız rekabetin önlenmesi hakkında kanun ve bu kanuna göre çıkartılan
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No: 1996/508
Karar No: 1997/1946
Temyiz İsteminde Bulunan: Haydarpaşa Giriş Gümrük Müdürlüğü
Karşı Taraf : ... Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Vekili : Av....
İstemin Özeti : Haydarpaşa Giriş Gümrük Müdürlüğünde tescilli 16.3.1992 tarih ve 10782 sayılı beyanname ile teşvik belgesi kapsamında ithal edilen eşya nedeniyle hesaplanan dampinge karşı vergiye karşılık olarak verilen teminatın nakde çevrilmesi, ayrıca gecikme zammı hesaplanması ve gümrük vergi ve resimleri ile fonlar için teminat istenmesi yolunda tesis edilen işlemin iptali istemiyle davada; Danıştay Yedinci Dairesinin 6.12.1994 gün ve E:1993/4046; K:1994/6066 sayılı bozma kararına uymak suretiyle, dava konusu işlemin, dampinge karşı vergi nedeniyle verilen teminatın nakde çevrilmesine ilişkin kısmında 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun ve bu kanuna göre çıkartılan 91/21 sayılı tebliğ hükümlerine aykırılık bulunmadığı, dampinge karşı vergi için hesaplanan gecikme zammına gelince; 6183 sayılı Kanunun 51. maddesinde öngörülen gecikme zammının alınabilmesi için, ortada vadesi belirlenmiş bir amme alacağı bulunması ve bu alacağın vadesinde ödenmemiş olması gerektiği, olayda ise vadesi belli edilmiş ve süresi içinde ödenmeyen bir amme alacağından söz edilemeyeceği gibi, teminata bağlanan amme alacağının nakde çevrilmesi hususunda, davaya konu yazının tebliğinden önce yükümlü şirkete yapılmış herhangi bir bildirim de bulunmadığı anlaşılmakla, gecikme zammı istenilmesinin yerinde olmadığı; dava konusu işlemin gümrük vergi ve resimleriyle fonlara ilişkin olarak teminat istenilmesine ilişkin kısmına gelince; yükümlü şirkete verilen 27.2.1991 tarih ve 91/2-787 sayılı ihracatı teşvik belgesinde, "Bu belge ile ilgili her türlü muameleden doğan vergi (damga vergisi dahil), resim, harçlar ile fon bedelleri için teminat alınmayacaktır" ibaresi yer aldığı gibi, 3577 sayılı Kanunda ve bu kanuna göre çıkartılan karar ve tebliğlerde de dampinge karşı vergi alınmasına karar verilen eşyalara ilişkin gümrük vergi ve resimleri için teminat alınacağı ya da alınmış teminatların paraya çevrileceği yolunda bir düzenlemeye yer verilmediğinden, ithal eşyasına ait gümrük vergi, resim, harç ve fon bedelleri karşılığı olarak teminat istenilemeyeceği gerekçesiyle, dampinge karşı vergi yönünden davanın reddine, gecikme faizi ile gümrük vergi, resim, harç ve fon bedelleri nedeniyle istenilen teminat yönünden davanın kabulü ile dava kosunu işlemin bu kısmının iptaline dair .... Vergi Mahkemesinin ... gün ve E:...; K:... sayılı kararının; Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğünün 16.10.1991 tarih ve 57746 sayılı yazıları doğrultusunda tesis edilen işlemin yasal olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Tetkik Hakimi ...'in Düşüncesi :Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, temyiz istemi reddedilerek kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı ...'ın Düşüncesi: Davacı şirket tarafından 16.3.1992 tarih ve 10782 sayılı beyanname kapsamında ithal edilen eşya nedeniyle hesaplanan dampinge karşı vergi, gümrük vergi ve resimleri ile fonlara ve gecikme faizine ilişkin olarak teminat istenmesi yolundaki işlemin iptali istemiyle açılan davanın, Danıştay Yedinci Dairesince verilen bozma kararına uymak suretiyle davanın kısmen kabulü ile gecikme faizi ve gümrük vergi ve resimleri, harç ve fon bedelleri nedeniyle teminat istenmesine ilişkin işlemin iptali yolundaki vergi mahkemesi kararı, dayandığı hukuki ve yasal nedenlerle yerinde görülmüş olup, ileri sürülen iddialar sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda değildir.
Açıklanan nedenle, temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Yedinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Vergi mahkemesi kararlarının Danıştay tarafından bozulması halinde, yeniden verilecek kararlara karşı Danıştay'a yapılacak temyiz başvurularının vergi mahkemesince bozma esaslarına uyulmuş olup olmadığı yönünden incelenmesi mümkün olup, olayda bozmaya uyulmuş olduğu dosyanın incelenmesinden anlaşıldığından, temyiz isteminin reddine, kararın onanmasına, 13.5.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.