Esas No: 1995/2756
Karar No: 1997/1666
Karar Tarihi: 16.05.1997
Danıştay 8. Daire 1995/2756 Esas 1997/1666 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Belediye, \"… Sokak\" adının \"… Sokak\" olarak değiştirilmesine ilişkin işleminin iptali istemiyle dava açtı. Kararda, Belediye Yasası'nın 15. maddesinin (31) nolu bendine göre, belediyelerin sokak isimlerini tayin etme görevi olduğu ancak bu kararların meclis kararı ile alınması gerektiği belirtildi. Uyuşmazlık konusu sokağın ismi için alınmış bir meclis kararı olmadığından, işlemin hukuka uygun olmadığına karar verildi. 1580 sayılı Belediye Yasası'nın 15. maddesinin (31) nolu bendinde, belediyelerin beldenin sokak ve meydanlarını plana ve programa uygun olarak tanzim ve ıslah etme, sınıflarını, isimlerini, numaralarını tayin etme görevinin olduğu belirtilirken, aynı yasanın 70. maddesinin 3. bendinde, bu görevlerin meclis kararı ile yapılacağı kurala bağlanmaktadır.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1995/2756
Karar No: 1997/1666
Temyiz İsteminde Bulunan : … Belediye Başkanlığı
Vekili : …
Davalı İdare Yanında Davaya Katılan (Müdahil) : …
Vekili : …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : … Sokak (… Sokak) adının "… Sokak" olarak değiştirilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada; 1580 sayılı Belediye Yasasının 15. maddesinin (31) nolu bendinde beldenin sokak ve meydanlarını plana ve programa uygun olarak tanzim ve ıslah etmek, sınıflarını, isimlerini, numaralarını tayin etmenin belediyenin görevleri arasında olduğu aynı Yasanın 70. maddesinin 3. bendinde ise, 15. maddenin 30,31 ve 32. fıkraların mesai programının meclisce müzakere edileceği, bunlar hakkında karar verileceğinin kurala bağlandığı, madde hükümlerine göre, belediye hudutları dahilindeki sokak isimlerini tayin etme görevinin belediyelere ait olup bunun meclis kararına dayanılarak yapılması gerektiği, davalı idarece uyuşmazlık konusu sokağın isminin değiştirilmesine ilişkin olarak alınmış bir meclis kararının bulunmadığının belirtildiği, bu durumda yukarıda anılan yasa hükümleri uyarınca alınmış bir meclis kararı olmadan… Sokağın ikiye bölünerek bir kısmına … isminin verilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden ... İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı öne sürülerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … 'un Düşüncesi: Temyiz isteminin reddi ile idare mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … 'ün Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 16.5.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.