Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/1961
Karar No: 2016/1117
Karar Tarihi: 26.01.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2016/1961 Esas 2016/1117 Karar Sayılı İlamı

7. Hukuk Dairesi         2016/1961 E.  ,  2016/1117 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün uyulan önceki Yargıtay bozma ilamına uygun biçimde verilmiş olmasına, bozma ile kesinleşen ve karşı taraf yararına kazanılmış hak durumunu oluşturan yönlerin yeniden incelenmesine hukukça ve yasaca cevaz bulunmamasına ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davacının tüm, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı vekili, davacının, davalı işyerinde büro elemanı olarak çalıştığını, 14/04/2008 tarihinden itibaren davalı işyerinde yetkili olan ..... Sendikası"na üye olduğunu, davalı işyerinde yürürlükte bulunan TİS"nin 3/3. maddesinde büro elemanlarının sözleşme kapsamı dışında olduğunun belirtildiğini, ancak bu hükmün işyerinde genel olarak uygulanmadığını, davalı işyerinde fiilen büro işçisi olarak çalışmasına rağmen TİS"den yararlanan çok sayıda işçi bulunduğunu, dolayısıyla davalı işverenin bu hükme dayanarak keyfi uygulamaya gittiğini ve eşit konumdaki işçilere farklı muamelelerde bulunduğunu, ayrıca bu tür düzenlemelerin Anayasaya, Sendikalar Kanunu"na ve evrensel hukuk normlarına da aykırı olduğunu, bu nedenlerle davacının da diğer birçok büro işçileri gibi TİS"den yararlanmasının gerektiğini iddia ederek TİS gereği kendisine ödenmeyen bazı işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davanın süresinde açılmadığı için zamanaşımı savunması ve kesin hüküm itirazında bulunarak, davacının daha önce ..... İş Mahkemesi"nin 2011/561 Esas sırasına kayden aynı mahiyette dava açtığını, bu davanın reddedilerek kesinleştiğini, kaldı ki, davacının iddialarının gerçek dışı olduğunu, davacının masa başında memurlarla birlikte çalıştığını, yapılan uygulamaların kanun ve TİS"lerine uygun olduğunu, eşitsizliğin bulunmadığını, 2011-2013 dönemi TİS"inde memur-işçi ayrımının kaldırıldığını beyanla davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, işverenin davacı ile aynı yerde çalışıp aynı işi yapan bir kısım personeli TİS hükümlerinden faydalandırdığı halde davacıyı faydalandırmadığı, faydalandırmama nedenlerini de objektif ölçütler çerçevesinde ispatlayamadığı, ayrıca işverenin eşit davranma ilkesine de aykırı davrandığı, işveren ile yetkili sendika arasında 2011 yılında imzalanan yeni TİS"nde, büro işçilerinin kapsam dışı olduğuna ilişkin maddenin kaldırılarak tüm işçilerin TİS ile getirilen tüm haklardan yararlandırılmaya başlandığı, böylelikle bu uygulamanın dahi işverenin başlangıçta yaptığı yanlış uygulamadan döndüğü anlamına geldiği gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, tarafların temyizi üzerine davacının temyiz taleplerinin reddi ile davalı temyizi bakımından esasa dair sair temyiz itirazları incelenmeksizin, “...Somut olayda, davacı daha önce TİSden yararlanamadığı gerekçesiyle alacak davası açmış ve davası, yasal olarak TİS’den yararlanma hakkının bulunmadığı gerekçesiyle reddedilmiş ve Yargıtay’ca onanarak kesinleşmiştir,. Daha sonra huzurda görülen davayı, eşitlik ilkesine dayanak açıp aynı taleplerini yinelemiştir. Her ne kadar mahkeme, önceki kararın bu dava için kesin hüküm oluşturmayacağı gerekçesiyle, dosyaya sunulmuş Yargıtay dairelerinin emsal onama kararlarına itibarla davayı kabul etmiş ise de verilen karar hatalıdır. Çünkü, davacısı, davalısı ve dava konusu aynı olan bir konuda verilmiş karar, aynı taleple, aynı kişiler arasında açılacak ikinci davada kesin hüküm oluşturur. Davacının ilk davada talep ettiği TİSden yararlanma talebinin reddedilmesi ve kararın kesinleşmesi karşısında, 2011 yılında yürürlüğe giren ve büro işçilerine yasal olarak TİS’den yararlanma hakkı veren TİS’in yürürlük tarihi olan 15.3.2011 tarihine kadarki dönem yönünden taleplerin kesin hüküm nedeniyle reddine karar verilmesi gerekirken, hatalı değerlendirme ile talebin tüm dönemi kapsar şekilde hüküm altına alınması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir. “ gerekçesi ile bozulmuştur.
    Davacı vekilinin Daire kararında maddi hata yapıldığına ilişkin talebinin Dairemizin 09.12.2014 tarih ve 2014/19899 Esas 2014/22327 Karar sayılı kararı ile reddedilmesi üzerine mahkeme bozma kararına uymuş, ek hesap raporu aldıktan sonra davanın kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Mahkemece hükme esas alınan ek hesap raporunda davacının mevcut yevmiyeleri ile 15.03.2011 tarihinden itibaren Toplu İş Sözleşmesi hükümlerine belirlenen olması gereken yevmiyeleri arasındaki fark üzerinden alacakları hesaplanmıştır. Ancak bilirkişi raporundaki “mevcut-olan” yevmiyelerinin dosya içindeki bordrolarla karşılaştırılması sonucunda doğru olarak tespit edildiği görülmekte ise de, Toplu İş Sözleşmesi hükümlerine göre belirlenen “olması gereken” yevmiyeleri açısından rapor denetime elverişli değildir. Olması gereken yevmiyelerin nasıl tespit edildiği rapor içeriğinden anlaşılamamaktadır.
    Yapılacak iş, yukarıda yazılı bozma nedeni ile ilgili denetime elverişli ek hesap raporu almak ve tüm deliller ile birlikte değerlendirerek çıkacak sonuca göre karar vermektir.
    O halde davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, aşağıda yazılı temyiz harcının davacıya yükletilmesine, 26.01.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi