Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/23308
Karar No: 2014/5369

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2013/23308 Esas 2014/5369 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2013/23308 E.  ,  2014/5369 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İzmir 14. Aile Mahkemesi
    TARİHİ :4.7.2013
    NUMARASI :Esas no:2012/121 Karar no:2013/436

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, yerinde bulunmayan temyiz isteğinin reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine, peşin alınan harcın mahsubuna ve 119.00 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 11.03.2014 (Salı)

    KARŞI OY YAZISI

    Taşınmaz tapu sicilinde 133 m2 miktarında “arsa” olarak kayıtlı olup, hak sahibi koca tarafından 1.6.2011 tarihinde davalı Necip"e satılmıştır. Üzerinde başlı başına kullanmaya elverişli birden çok bağımsız bölümden müteşekkil tamamlanmış bir ana yapının mevcut olduğu, bu bağımsız bölümlerden (3) nolu olanının “aile konutu” olarak özgülendiği, bu bölümde taraflar oturmakta iken, davalı (koca)"nın bu konutu terk edip, bir başka kadınla birlikte yaşamaya bağladığı, davacı ve çocuklarının halen bu konutta oturmaya devam ettikleri, bu haldeyken hak sahibi kocanın taşınmazı davalı Necip’e sattığı anlaşılmaktadır. Devralan davalı Necip"in taşınmaz üzerindeki (3) nolu bağımsız bölümün aile konutu olarak kullanıldığını bildiği, dolayısıyla iyiniyetli sayılamayacağı toplanan delillerle saptanmıştır. Taşınmaz üzerindeki, başlı başına kullanmaya elverişli birden çok bağımsız bölümden oluşan ana yapıda, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmadığı tartışmasızdır. Ancak, anagayrimenkul üzerinde kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulması hukuken mümkün ise, davacı talebinde haklıdır. Öyleyse, mahkemece; öncelikle, uzman bilirkişi eşliğinde keşif yapılarak Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre; ana yapının, başlı başına kullanmaya elverişli bağımsız bölümleri üzerinde kat itifakı veya kat mülkiyeti kurulmasının mümkün olup olmadığı araştırılmalı, bu husus Belediye"den sorulmalı, mümkün ise, ilerde bu mülkiyet biçimine geçildiğinde hazırlanacak projesine göre, “aile konutu “ olarak özgülenen (3) nolu bağımsız bölüme tahsis edilecek arsa payı tespit edilmeli, bu arsa payı ile sınırlı olarak iptal ve tescile karar verilmeli; ana yapı üzerinde kat irtifakı veya"kat mülkiyetinin kurulması mümkün değil ise; isteğin “aile konutu olan bağımsız bölümle sınırlı olarak iptal ve tescile” ilişkin olduğu, istekten fazlaya hüküm kurulamayacağı, taşınmazın mevcut durumunun istekle sınırlı olarak karar verilmesine uygun bulunmadığı gözetilerek dava şimdiki gibi reddedilmelidir. Bu husus araştırılmadan eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru bulunmamıştır. Hükmün açıklanan sebeple bozulması gerektiği düşüncesiyle sayın çoğunluk görüşüne katılmıyorum.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi