23. Hukuk Dairesi 2011/2466 E. , 2012/530 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki genel kurul kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün davalı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde taraflardan gelen olmadığından incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
-K A R A R-
Davacılar vekili, müvekkillerinin davalı taşıma kooperatifinin ortakları olduğunu, yönetim kurulunca kooperatif anasözleşmesinin 10. maddesinde belirlenen ortaklık şartlarını taşımayan, taşıma işini meslek edinmemiş, kooperatif amacına uygun araçları bulunmayan ve kooperatif yöneticilerinin yakınları olan kişilerin ortaklığa alınarak genel kuruldaki sayısal çoğunluğun gerçek ortaklar aleyhine değiştirildiğini, belirlenen ortaklık şartlarını verilen süreye rağmen yerine getirmeyen bu kişilerin ihracına karar verilmediğini, gerçek ortak olmayan ve toplantıya katılma hakları bulunmayan kişilerin katılımıyla toplanan genel kurul ve alınan kararların geçersiz olduğunu ileri sürerek, 25.09.2005 tarihli genel kurul ve alınan kararların iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, kooperatif ortağı olan kişilerin ihraç edilerek haklarındaki ihraç kararlarının kesinleşmesine kadar ortaklığa ilişkin tüm hak ve yükümlülükleri kullanabileceklerini, 1998 yılında davacıların da oylarıyla oy birliğiyle kabul edilen iç tüzük gereğince anasözleşmenin 10. maddesinin 3 ve 5. bentlerindeki koşulları taşımayan ortakların ihraç edilmemesine karar verildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre, iptali istenen genel kurul toplantısına, ortaklık koşullarını taşımadıkları halde yönetim kurulunca şeklen ortak yapılan kişilerin katılarak oy kullandıkları, bu kişilerin toplantıya katılma hakları bulunmadığı, kullanılan kabul ve ret oylarının sayısı dikkate alındığında gerçek ortak olmayan kişilerin toplantıya katılmaması halinde farklı kararlar alınabileceği gerekçesiyle davanın kabulü ile davalı kooperatifin 25.09.2005 tarihli genel kurul toplantısının ve alınan genel kurul kararlarının iptaline karar verilmiştir.
Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
Dava, genel kurul kararlarının iptali istemine ilişkindir. 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun toplantı yeter sayısına ilişkin 45 nci maddesindeki hüküm emredici nitelikte olduğundan, bu hükme aykırılık teşkil eden genel kurul kararları, BK’nun 19 ncu ve 20 nci maddeleri hükümleri gereğince, mutlak butlanla batıldır.
Somut olayda, davacıların iddiası genel kurulda 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 45 nci maddesine göre, toplantı nisabına uyulmamış olduğu, ortaklık şartlarını taşımayan kişilerin ortaklığa kabul edilerek genel kuruldaki sayısal çoğunluğun değiştirildiği noktasında toplanmaktadır. Mahkemece, gerçek ortak olmayan kişilerin katılımıyla yapılan genel kurul toplantısı ve alınan kararların iptali yoluna gidilmiş, toplantıya katılan ortakların bir kısmının işin özünde ortaklık sıfatlarını taşımadıkları gerekçesiyle nisaba dahil edilmemek suretiyle sonuca varılmıştır.
Oysa, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükümleri uyarınca, kooperatif ortakları haklarında alınan ihraç kararı kesinleşinceye kadar tüm hak ve borçlara sahiptirler. Mahkemenin nisaba dahil etmediği ortakların ihraç edildikleri davalı tarafça savunulmamış ve kanıtlanmamıştır.
Bu durumda, mahkemece, yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde inceleme yapılarak, sonucuna göre karar vermek gerekirken, yerinde görülmeyen yazılı gerekçelerle, ortak olan kişilerin ortaklık sıfatlarıyla ilgili hukuki nitelemede yanılgıya düşülerek davanın kabulüne karar verilmesi doğru olmamıştır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle, davalı vekilinin temyiz itirazının kabulü ile, hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 31.01.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.