Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/2641
Karar No: 2012/521
Karar Tarihi: 31.01.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/2641 Esas 2012/521 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, davalı kooperatifin 2008 yılında yapılan olağanüstü genel kurulunda yönetim ve denetim kurulu üyelerinin seçilmesine ilişkin gündeme madde ilave edildiğini ve kararların yeterli nisap olmadan alındığını iddia ederek genel kurul kararlarının iptali için dava açmıştır. Davalı ise kararların kanunun öngördüğü çoğunlukla alındığını savunarak davayı reddetmiştir. Mahkeme, önceki kararında hukuka aykırılık bulunduğu gerekçesiyle davacıların talebini kabul etmiş, ancak Yargıtay'ın bozma kararı üzerine yapılan yeni yargılama sonucunda kararların kanuna uygun şekilde alındığı belirtilerek davayı reddetmiştir. Karar, davacıların temyiz başvurusu sonrasında onanmıştır.
Kanun Maddeleri: Kooperatifler Kanunu, Madde 43 ve Madde 50.
23. Hukuk Dairesi         2011/2641 E.  ,  2012/521 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki genel kurul kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacılar vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkillerinin davalı kooperatifin ortağı olduklarını, 27.07.2008 tarihli olağanüstü genel kurulda gündemde olmadığı halde yönetim ve denetim kurulu üyelerinin seçilmesine ilişkin gündeme madde ilave edildiğini ve toplantının 189 ortağın katılımı ile başladığını, ancak daha sonra bir kısım ortakların genel kurulu terk ettikleri halde yeterli nisap olmadan kararlar alındığını, bu nedenle kararların mutlak butlan ile batıl olduğunu ileri sürerek, genel kurulda alınan kararların iptalini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, genel kurulda toplantı ve karar yeter sayısının bulunduğunu, kanunda genel kurul ve olağanüstü genel kurul ayrımı yapılmadığını, gündeme madde ilavesinin de kanuna uygun olarak oylanarak karar verildiğini, kararların da kanunun öngördüğü çoğunlukla alındığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, kanunda öngörülen çoğunlukla kararların alınmadığı gerekçesi genel kurulda alınan kararların bir kısmının iptaline dair ilk kararın, Yargıtay 11.H.D".since, toplantı ve karar nisabı yönünden hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesi ile bozulması üzerine, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda, toplantı ve karar nisabına uyulmuş olduğu gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına göre, davacılar vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacılar vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 31.01.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi