Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/103
Karar No: 2020/1658
Karar Tarihi: 10.03.2020

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2017/103 Esas 2020/1658 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İtirazın iptali davasında, davacı ticari ilişki kapsamında düzenlediği faturanın ödenmeyen kısmının tahsili için başlattığı icra takibine, davalı itirazının haksız olduğunu ileri sürerek itirazın iptali ile %20 icra inkar tazminatına karar verilmesini talep etmiştir. Davalı ise, sözleşmeye aykırı davranarak işi 12 günlük gecikme ile bitirdiğini ve mutabakata varılarak düzenlenen faturayı ödediğini savunmuştur. Mahkeme, defterlerin lehlerine delil olma vasfının bulunduğu, tarafların defterlerindeki farklılığın iade faturasından kaynaklandığı, davacının her tacirin, ticaretine ait bütün faaliyetlerinde basiretli bir iş adamı gibi hareket etme kuralına aykırı davrandığı sonucuna vararak, davalının 24.860,00 TL tutarındaki faturayı ödediği ancak faturanın iptal edilmesi üzerine, bu defa davalının iade faturasını düzenlediği ancak davacı tarafından bu faturanın iade edildiği, 24.860,00 TL ödeme sonucu davacının alacağının kalmadığını, davalı/karşı davacının cezai şart isteme hakkının düştüğü gerekçesiyle asıl ve karşı davanın reddine karar vermiştir. Anılan hükümlere dayanılarak, Ticaret Kanunu'nun 101. maddesi uyarınca ticari defterlerin şahitlik gücü, 6570 sayılı Kanun'un 33/1. maddesi uyarınca ihtirazi kayıt hakkının kullanımı ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca anapara ve faizin tahsili talebiyle takip başlatma hakkı düzenlenmiştir.
23. Hukuk Dairesi         2017/103 E.  ,  2020/1658 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı asıl ve karşı davanın reddine yönelik verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı vekili; taraflar arasındaki ticari ilişki kapsamında müvekkilince düzenlenen faturanın ödenmeyen kısmının tahsili için başlattıkları icra takibine davalı itirazının haksız olduğunu ileri sürerek itirazın iptali ile %20 icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davacının taraflar arasındaki sözleşmeye aykırı davranarak 12 günlük gecikme ile işi bitirdiğini, yapılan görüşme sonucu söz konusu faturadan 7.000,00 TL gecikme cezası düşürülerek 24.860,00 TL olarak düzenlenmesi hususunda mutabakata varıldığını, bu şekilde düzenlenen müvekkiline fakslandığını ve aynı tarihte ödendiğini savunarak davanın reddini istemiş, karşı davada ise; karşı davada; 12.000,00 TL gecikme cezasından bakiye kalan kısmın ödenmesini talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece,iddia, savunma, dosya kapsamı ve bilirkişi raporuna göre, taraf defterlerinin lehlerine delil olma vasfının bulunduğu; tarafların defterlerindeki farklılığın iade faturasından kaynaklandığı, davacının düzenlediği 31.860,00 TL bedelli faturanın tarafların ticari defter ve kayıtlarına kaydedildiği, davacının sözleşme bedeli ile ilgili tekrardan bu defa 24.860,00 TL bedelli faturayı tahakkuk ettirdiği ve davalıya faksla gönderdiği, ancak, fatura aslını davalıya göndermeden kendi kayıtlarına da almadan iptal ettiği, davacının her tacirin, ticaretine ait bütün faaliyetlerinde basiretli bir iş adamı gibi hareket etme kuralına aykırı davrandığı, davacının, çelişkili davranış yasağına aykırılığından kaynaklı olarak ortaya çıkan sonuçlara da dürüstlük kuralı içinde katlanma yükümlülüğünün doğduğu,davalının 24.860,00 TL tutarındaki faturayı ödediği faturanın iptal edilmesi üzerine, bu defa davalının iade faturasını düzenlediği ancak davacı tarafından bu faturanın iade edildiği, 24.860,00 TL ödeme sonucu davacının alacağının kalmadığı; davalı- karşı davacının karşı dava konusu 12 günlük geç teslim iddiasını ispatlayamadığı gibi cezai şart alacağı yönünden süresinde ihtirazi kayıtla işi kabul ettiğini ispat edemediği, davalı/karşı davacının cezai şart isteme hakkının düştüğü gerekçesiyle asıl ve karşı davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, asıl davada davacı vekili ile katılma yoluyla karşı davada davacı vekili temyiz etmiştir.
    1-Karşı davada davacı vekilinin katılma yoluyla temyiz istemi yönünden;
    Katılma yolu ile temyiz isteminin ancak temyizi yapılan davaya karşı kullanılabilmesi olanaklı olup, asıl davada davacı vekilince karşı davaya ilişkin herhangi bir temyiz itirazı ileri sürülmemiştir. Karşı davada davacının katılma yoluyla karşı davaya yönelik temyiz isteminin geçerli bir temyiz olarak kabulü mümkün bulunmadığından, karşı davada davacı vekilinin temyiz isteminin bu nedenle reddi gerekmiştir.
    2- Asıl davada davacı vekilinin temyiz itirazlarına gelince;
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, asıl davada davacı vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) no"lu bentte açıklanan nedenle, karşı davada davacı vekilinin katılma yolu ile temyiz isteminin reddine, (2) numaralı bentte açıklanan nedenle asıl davada davacı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının asıl davada davacıdan alınmasına, peşin harcın karşı davada davacıya iadesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 10.03.2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi