Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/3399
Karar No: 2020/45
Karar Tarihi: 27.01.2020

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2018/3399 Esas 2020/45 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı ...'nın boşanma davası açmadan 26 gün önce dava konusu taşınmazı muvaazalı olarak davalıya devrettiğini iddia etmiştir. Mahkeme, dava konusu taşınmazın tapusunun iptali ile eski malik adına tesciline karar vermiştir. Ancak, davalı ... vekili ve davalı ... vekili kararı temyiz etmiştir.
BK'nun 19. maddesine göre bu dava, bir alacak veya yasal bir talep hakkı için açılmış bir tasarrufun iptali davasından farklıdır. Ancak, davacının davalıdan bir alacağının veya yasadan doğan bir talep hakkının olması önemlidir.
Dosyadaki bilgi ve belgelere göre davacı ile davalı ...'nın boşandığı ve davacının katkı payı alacağı talep ettiği ancak bu kararın temyiz yoluyla bozulduğu anlaşılmaktadır.
Mahkeme, davacının alacağının kesinleşmesini beklemesi ve dava konusu taşınmazın satışına ilişkin tasarrufun iptaline karar vermesi gerektiğini belirtmiştir. Eğer davacının bir alacağı varsa, dava konusu taşınmaz satışı hukuka aykırı olarak kabul edilir ve davacı yararına katkı payı alacağına hükmedilir. Aksi takdirde, dava reddedilecektir.
Kanun Maddeleri: BK'nun 19, İİK'nun 277 ve 283/1.
17. Hukuk Dairesi         2018/3399 E.  ,  2020/45 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki muvazaa davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı ... vekili ve davalı ... vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    -K A R A R-

    Davacı vekili; davalılardan ..."ün davacının eşi olduğunu ve Doğubeyazıt Asliye Hukuk Mahkemesinin 2013/518 Esas sayılı dosyası ile boşanma davası açıldığını, davacının evlilik birliği içerisinde dava konusu ... İli, ... ilçesi, ...Mevkii, ... Ada, 5 Parsel ve ...Nolu bağımsız bölümü kendi şahsi mal varlığını da katarak 155.000,00 TL" ye satın aldıklarını, taraflar arasında boşanma davasının açılmasından 26 gün önce davalı ..."nın dava konusu taşınmazı muvaazalı olarak davalı ..."a devrettiğini belirterek, taşınmazın tapusunun iptali ile eski malik adına tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... vekili; davacının aktif dava ehliyeti olmadığını, dava konusu taşınmazın satışının gerçek bir satış olduğunu, taşınmazın bedelinin davalı ..."nın babası tarafından ödendiğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Davalı ... davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, toplanan delillere göre; davanın kabulü ile dava konusu ... İli, ... Mahallesi, ... Ada, 5 Parsel, ... Nolu Bağımsız Bölümün tapusunun iptali ile eski malik ... adına tapuya tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı ... vekili ve davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava BK"nun 19. maddesine dayalı olarak açılan muvazaalı işlemin iptaline ilişkindir.
    BK"nun 19. maddesine göre dava açılabilmesi için davacının İİK"nun 277 ve devamı maddelerine dayalı olarak açılan tasarrufun iptali davasından farklı olarak davacının kesinleşmiş bir alacağının veya yasadan doğan (miras payı gibi) bir talep hakkının varlığı ön koşul değildir. Ancak davacının bu davayı açmakta hukuki yararı olması için davalıdan bir alacağının veya yasadan doğan (miras payı gibi) bir talep hakkının olması gereklidir.
    Dosya içerisindeki bilgi ve belgelerden, davacı ile davalı ...’nın Doğubayazıt Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2013/518-2014/343 sayılı ilamı ile boşandıkları, ayrıca Doğubayazıt Asliye Hukuk Mahkemesinin 2014/550 Esas sayılı dosyasında davacı ... tarafından katkı payı alacağı davası açıldığı; söz konusu davada; davacı ... lehine katılma payı alacağına hükmedildiği ancak temyiz üzerine Yargıtay 8.Hukuk Dairesi’nin 11/10/2018 tarih ve 2016/10806- 2018/17124 sayılı kararı ile davalı ... lehine kararın bozulduğu ve katkı payı alacağına ilişkin bu kararın kesinleşmediği anlaşılmaktadır.
    Bu durumda mahkemece yapılması gereken iş, açılan katkı payı alacağı davasının kesinleşmesi beklenerek, davacının bir alacağının olduğunun kesinleşmesi halinde TBK’nun 19 maddesi gereğince dava konusu taşınmazın satışına ilişkin tasarrufun iptale tabi olup olmadığının mevcut delillere göre değerlendirilmesi, iptale tabi olması halinde davacı yararına hükmedilecek katkı payı alacağı ve fer’ileriyle sınırlı olarak İİK’nun 283/1 maddesinin kıyasen uygulanarak davacıya haciz ve satış yetkisi verilmesinden ibarettir. Aksi durumda yani davacının katkı payının olmadığının saptanması halinde ise davanın reddine karar verilmesi gerekmektedir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular dikkate alınmadan yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı ... vekili ve davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalılar ... ve ..."a geri verilmesine 27/01/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi