Abaküs Yazılım
8. Daire
Esas No: 1997/2117
Karar No: 1997/2169
Karar Tarihi: 18.06.1997

Danıştay 8. Daire 1997/2117 Esas 1997/2169 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Belediye Başkanlığından düşürme istemlerinin bir idari dava türü olmayıp Danıştaya verilmiş bir idarî görev olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle, yargılanmanın yenilenmesi yolu belediye başkanlığından düşürülme istemleri için geçerli değildir ve sadece itiraz yolu getirildiği ifade edilmiştir. Kararda, 2575 sayılı Danıştay Yasasının 24. maddesi ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 2. maddesi ile 3622 sayılı yasa ile eklenen Ek Madde 2 açıklanmıştır.

T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1997/2117
Karar No: 1997/2169

Yargılamanın Yenilenmesini İsteyen : …
Vekili : …
Karşı Taraf :…
İstemin Özeti : … İli, … Belediye Başkanı olan … hakkında, 1580 sayılı Belediye Yasasının 61. maddesine göre verilen gensoru önergesinin belediye meclisince görüşülmesi sonucunda ilgilinin meclise yaptığı açıklamaların yeterli görülmemesine ilişkin 2/3 meclis çoğunluğu ile verilen kararın aynı Yasanın 76. maddesi uyarınca incelenmesi istemi üzerine Dairemizce verilen 20.2.1997 gün … sayılı belediye başkanının düşürülmesine ilişkin kararını, 2577 sayılı Yasanın 53. maddesi uyarınca yargılamanın yenilenmesi yoluyla incelenmesi istemidir.
Danıştay Tetkik Hakimi … 'in Düşüncesi : İstemin incelenmeksizin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince 2577 sayılı Yasanın 14. maddesi uyarınca dilekçe incelendi.
İstem, … Belediye Başkanı olan … 'nun belediye Başkanlığından düşürülmesine ilişkin Dairemizin 20.2.1997 gün ve 647 sayılı kararına esas alınan yargı kararlarının bir kısmından beraat ettiği öne sürülerek yargılamanın yenilenmesi yoluyla incelenmesine ilişkindir.
2575 sayılı Danıştay Yasasının 24. maddesinde Danıştayın ilk derece mahkemesi olarak 1 fıkrasında sayılan konulara ilişkin iptal ve tam yargı davaları ile imtiyaz sözleşmelerinden doğan idari davaları çözümleyeceği, 2 fıkrasında ise belediyeler ile özel idarelerin seçimle gelen organlarının organlık sıfatlarını kaybetmeleri hakkındaki istemleri inceleyeceği ve karara bağlayacağı hükme bağlanmıştır.
Diğer taraftan 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 2. maddesinde idari dava türleri sayılmış Belediye Başkanlığından düşürme istemlerini bir idari dava türü olarak belirtilmemiştir.
2577 sayılı Yasaya 3622 sayılı yasayla eklenen Ek Madde 2. de "Belediyeler İle İl Özel İdarelerinin seçilmiş organlarının organlık sıfatlarını kaybetmelerine ilişkin olarak yetkili mercilerden Danıştaya gönderilen dosyalar belediye başkanlarının düşmesi istemine dair ise belediye başkanlarının, belediye meclislerinin veya il genel meclislerinin feshi istemine ilişkin ise meclis başkan vekilinin savunması onbeş gün içinde alındıktan sonra veya bu süre içerisinde savunma verilmediği takdirde sürenin bittiği tarihte tekemmül etmiş sayılır ve kanunlarda gösterilen karar süreleri bu tarihten itibaren işlemeye başlar, karar dosya üzerinden verilir.
Bu kararlara karşı tebliğini izleyen günden itibaren onbeş gün içerisinde İdari Dava Daireleri Genel Kuruluna itiraz edilebilir. İtiraz üzerine verilen karar kesindir hükmünü amirdir.
Yukarıda belirtilen maddelerin incelenmesinden Belediye başkanlığından düşürme istemlerinin bir idari dava türü olmayıp Danıştaya verilmiş bir idari görev olduğu anlaşılmaktadır.
Bu nedenle, bir yargılama usulü olan yargılanmanın yenilenmesi yolu belediye başkanlığından düşürülme istemleri için geçerli değildir.
Kaldıki Ek Madde 2. de bu konuya ilişkin usul belirtilerek sadece itiraz yolu getirilmiştir.
Açıklanan nedenlerle yargılamanın yenilenmesi isteminin incelenmeksizin reddine, 18.6.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi