Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/11699
Karar No: 2014/15291
Karar Tarihi: 16.10.2014

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2014/11699 Esas 2014/15291 Karar Sayılı İlamı

19. Hukuk Dairesi         2014/11699 E.  ,  2014/15291 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Çorlu 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 24/12/2013
    NUMARASI : 2013/273-2013/623

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    -KARAR -

    Davacı vekili, müvekkili şirketin davalı bankanın müşterisi olduğunu ve davalı bankaya A. Katılım Bankası’na ait olan 30.09.2012 keşide tarihli, 10.000,00 TL bedelli, keşidecisi C.B. olan çeki teslim ettiğini, söz konusu çekin davalı bankanın uhdesinde kaybolduğunu, bu durumun Alanya 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2012/608 esas sayılı dosyası ile sabit olduğunu, davalı bankanın müvekkilinin mağduriyetini gidermemesi üzerine davalı bankaya ihtarname keşide edildiğini, ilamsız icra takibi yapıldığını, ancak davalının icra takibine itiraz ettiğini belirterek, itirazın iptaline, takibin devamına ve davalı banka aleyhine icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, dava konusu edilen çekin keşidecisinin müvekkili banka olmadığını, müvekkili bankanın çek iptali için üzerine düşen tüm sorumluluğu yerine getirdiğini savunarak davanın reddi ile kötüniyet tazminatı talebinde bulunmuştur.
    Mahkemece, çekin keşidecisinin dava dışı C. B. olduğu, davacının iptal kararı verilen çek ile ilgili talebini keşideciye karşı yönelT.. T..ileceği, davalı bankadan talepte bulunamayacağı gerekçesiyle davanın reddine ve davalı bankanın kötüniyet tazminat talebinin reddine karar verilmiş, mahkeme kararı süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava konusu çekin hamili olan davacı tarafından davalı bankaya tahsil amacı ile verildiği dosya içeriğinden anlaşılmaktadır. Esasen bu konuda taraflar arasında uyuşmazlık da bulunmamaktadır. Uyuşmazlık, bankanın çeki kaybetmesi sonucunda hamil olan davacının çek bedelini bankadan isteyip isteyemeyeceği konusunda toplanmaktadır.
    Bankalar birer güven ve itimat kurumlarıdır. Davalı banka kendisine tahsil için tevdi edilen çeki kaybetmiş ve davacının zarara uğramasına sebebiyet vermiştir. Bu durumda davacı davalının haksız fiilinden kaynaklanan zararının tazminini davalıdan isteyebilir. Her ne kadar davalı banka tarafından zayi nedeniyle iptal kararı alınmış ise de davacı, o kararın tarafı olmadığından ve zayi edilmiş çek nedeni ile verilen iptal kararı
    üzerine artık çekin teşhis fonksiyonu kalmadığından davacının keşideciye başvurma olanağı da bulunmamaktadır. Davalı banka ise, davacının zararını ödedikten sonra elindeki iptal kararına ve sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayanarak keşideciye başvurabilir. Mahkemece, uyuşmazlığın belirtilen bu ilkeler çerçevesinde çözümlenmesi gerekirken yanılgılı gerekçeler ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 16.10.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi