Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/16933
Karar No: 2014/1201
Karar Tarihi: 30.01.2014

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2013/16933 Esas 2014/1201 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dazkırı Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir ortaklığın giderilmesi davası sonucunda, taşınmazların satışına karar verilmiştir. Ancak, davada taraf teşkili sağlanmadan karar verilmiş ve vekil için de vekalet ücreti takdir edilmemiştir. Ayrıca, bir mirasçı dahil edilmeden karar verilmiştir. Bu sebeplerle, temyiz itirazları kabul edilerek karar bozulmuştur. Hukuki dinlenilme hakkı Anayasada düzenlenmiştir ve paydaşlardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçıların davaya katılması gerekmektedir. HMK'nın 27. maddesi ve HUMK'nın 428. maddesi bu konuda düzenlemeler içermektedir. Ayrıca, 6100 sayılı HMK'ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3. madde hükümleri de dikkate alınmalıdır.
6. Hukuk Dairesi         2013/16933 E.  ,  2014/1201 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Dazkırı Sulh Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 31/08/2009
    NUMARASI : 2008/221-2009/395

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalılardan A.. H.. tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, 11 adet taşınmazın ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece, ortaklığın satılarak giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davasını paydaşlardan (ortaklardan) biri veya bir kaçı diğer paydaşlara (ortaklara) karşı açar. HMK."nun 27. maddesi hükmü uyarınca, davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi haklarıyla bağlı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler. Hukuki dinlenilme hakkı, Anayasının 36. maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılama hakkının en önemli unsurudur. Bu itibarla, paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
    Olayımıza gelince; dava konusu satışına karar verilen taşınmazların paydaşlarından İ.. H..’un, geri çevirme kararı üzerine gönderilen mirasçılık belgesi incelendiğinde mirasçılar arasında bulunan Z.. H..’un davada taraf olmadığı bu kişi yerine Z.. H.. isimli bir kişinin davalı olarak gösterildiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle taraf teşkilinin sağlanıp sağlanmadığı hususunda tereddüt oluştuğundan mahkemece adı geçen mirasçı davaya dahil edilerek dava dilekçesi ve duruşma gününü bildirir davetiye tebliğ edildikten sonra işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken taraf teşkili sağlanmadan yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
    Ayrıca davalı İ.. H.. kendisini vekille temsil ettirmiş olmasına rağmen karar yerinde vekil olarak gösterilmemesi ve davalı lehine vekalet ücreti takdir edilmemesi de doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 30.01.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi