Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/18040
Karar No: 2014/998
Karar Tarihi: 17.01.2014

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2013/18040 Esas 2014/998 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Alacaklı banka, kredi borcunun ödenmemesi nedeniyle K. Petrol Ltd.'nin taşınır ve taşınmaz malları ile diğer borçlu olan kişilerdeki hak ve alacaklarına ihtiyati haciz konulmasını talep etmiştir. Ancak mahkeme, borcun ipotekle teminat altına alındığı için ihtiyati haciz talebinin reddine karar vermiştir. Alacaklı banka, bu karara karşı temyize gitmiştir. Yargıtay ise, rehinle temin edilmiş bir alacağın borçlusunun iflasa tabi şahıs da olsa alacaklı tarafından yalnızca rehinin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapabileceğini belirtmiş ve ihtiyati haciz talebinin reddedilme nedeninin bu kanuna aykırı olduğunu ifade etmiştir. Mahkemenin ipotek belgelerini getirterek kefalet borcu için ipotek verilmiş olup olmadığını tespit etmesi ve eğer kefilin yararına ipotek verilmişse rehin tutarı kadar olan alacak için öncelikle rehne başvurulması gerektiği belirtilmiştir. İİK'nın 45. ve 257. maddeleri uyarınca, rehinle temin edilmiş bir alacak için alacaklı öncelikle rehne başvurmalıdır.
Kanun Maddeleri:
- İİK'nın 45. maddesi
- İİK'nın 257. maddesi
11. Hukuk Dairesi         2013/18040 E.  ,  2014/998 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : SİNCAN ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
    TARİHİ : 19/07/2013
    NUMARASI : 2013/87-2013/87 D.İş

    Sincan Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 19.07.2013 tarih ve 2013/87-2013/87 D.İş sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi alacaklı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    İhtiyati haciz talep eden, müvekkili banka tarafından K. Petrol Ltd."ne kredi kullandırıldığını, borcun ödenmemesi üzerine hesabın kat edildiğini, buna rağmen borcun ödenmediğini, bir kısım borçluların sözleşmeyi kefil olarak imzaladıklarını, diğerlerinin de ipotek verdiklerini ileri sürerek, taşınır ve taşınmaz malları ile 3. kişilerdeki hak ve alacakları üzerine ihtiyati haciz konulmasını talep etmiş, sonradan borçlu E.. K.. ve S.. K.. yönünden talebinden vazgeçmiştir..
    Mahkemece, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda, alacak ipotekle teminat altına alındığından İİK’nın 257. maddesindeki şartları taşımadığı, E.. K.. ve S.. K.. yönünden talepten vazgeçildiği gerekçesiyle, E.. K.. ve S.. K.. hakkında vazgeçme nedeniyle, diğerleri yönünden alacak rehinle temin edilmiş olduğundan ihtiyati haciz talebinin reddine karar verilmiştir.
    Kararı, ihtiyati haciz talep eden vekili borçlular M.. Y.. ve F.. K.. yönünden temyiz etmiştir.
    Dava, ihtiyati haciz istemine ilişkin olup, mahkemece alacağın rehinle temin edildiği gerekçesiyle, talebin reddine karar verilmiştir. Oysa, İİK"nın 45"nci maddesi hükmüne göre, rehinle temin edilmiş bir alacağın borçlusu iflasa tabi şahıslardan olsa bile alacaklı, yalnız rehinin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapabilir. Ancak, poliçe ve emre muharrer senetlerle çekler hakkındaki takip hükümleri saklıdır. Aynı Yasa"nın 257"nci maddesi uyarınca da ihtiyati hacze karar verilebilmesi için gerekli koşullardan biri de alacağın rehinle temin edilmemiş olmasıdır. İİK"nın anılan maddesine göre aleyhine ihtiyati haciz istenenin lehine verilmiş bir rehin söz konusu ise alacaklının rehin tutarı kadar alacağı için öncelikle rehne başvurması gerekir.
    Bu itibarla, mahkemece ipotek belgeleri getirtilip kefalet borcu için ipotek verilip verilmediği, tespit edilerek eğer ipotek kefiller yararına verilmiş ise rehin tutarı kadar olan alacak için alacaklının önce rehne müracaat etmesi gerektiği, ipotek şayet asıl borçlu lehine verilmiş ise bunun kefile başvuruyu engellemeyeceği nazara alınarak, neticesine göre bir karar vermek gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmamış, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, ihtiyati haciz talep eden alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün anılan taraf yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 17.01.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi