Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2019/6466
Karar No: 2020/6047
Karar Tarihi: 12.03.2020

İmar kirliliğine neden olma - mühür bozma - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2019/6466 Esas 2020/6047 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, İmar kirliliğine neden olma ve mühür bozma suçlarından yargılanan sanıkların beraatine karar vermiştir. Ancak yapı tatil tutanağına rağmen imara aykırı kaçak yapının eski haline getirilip getirilmediği tespit edilmemiştir. Ayrıca, suçtan doğrudan zarar gören belediye başkanlığı davadan haberdar edilmeden karar verilmiştir. Bu nedenle, Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından verilen karar bozulmuştur.
Kararda geçen kanun maddeleri:
- Türk Ceza Kanunu'nun 184/5. maddesi: İmara aykırı yapıların eski haline getirilmesi halinde düşme kararı verilmesini öngörür.
- 7143 sayılı Kanun'un 16. maddesi: Yargılamadan sonra yürürlüğe giren bir kanun olup, geçici 16. madde ile 3194 sayılı İmar Kanunu'na eklenmiştir. İmar kirliliği suçu yönünden sanıkların hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunur.
- CMK'nın 193/2. maddesi: Mahkemeye gelmeyen sanık hakkında duruşma yapılamayacağına ilişkin temel kuralın istisnalarından biridir. Ancak, suç oluşmamışsa uygulanabilir.
- CMK'nın 233 ve 234. maddeleri: Mağdur veya şikayetçilere dava hakkı verir. Suçtan doğrudan zarar gören ilgili belediye başkanlığına haber verilmeden karar verilmesi bu hükümlere aykırıdır.
18. Ceza Dairesi         2019/6466 E.  ,  2020/6047 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇLAR : İmar kirliliğine neden olma, mühür bozma
    HÜKÜMLER : Beraat

    KARAR
    Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede; başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1) Yapı tatil tutanağında, ruhsata aykırı olarak 1 kat ilave kaçak yapının yapıldığının tespit edilmiş olması, dosya kapsamından yapıya ilişkin katılan ... başkanlığından herhangi bir tadilat ve yapı ruhsatı talebinde bulunulmadığının anlaşılması karşısında, bina yapma iradesini ortaya koyan sanıklar ... ve ... hakkında yapı tatil tutanağında belirlenen imara aykırı yapının, eski haline getirilip getirilmediği tespit edilip, eski hale getirilmiş olması halinde TCK"nın 184/5. maddesine göre düşme kararı, aksi durumun belirlenmesi halinde ise mahkumiyet kararı verilmesi gerektiği düşünülmeden ve yapı tatil tutanağı ile birlikte mühürleme işlemi yapılmasına rağmen yapının müteahhidi olan sanık ... tarafından inşaata devam edildiğinin tespiti karşısında, yetersiz ve yerinde olmayan gerekçelerle sanıkların atılı suçlardan beraatlerine karar verilmesi,
    2) İmar kirliliğine neden olma suçu yönünden yukarıda belirtilen bozma nedenine uyulması halinde ise, hükümden sonra 18/05/2018 tarihinde 30425 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren 7143 sayılı Kanun"un 16. maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunu"na eklenen geçici 16. maddesi uyarınca sanıkların hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması,
    3) Kabule göre de;
    a) Mahkemeye gelmeyen sanık hakkında duruşma yapılamayacağına ilişkin temel kuralın istisnalarından biri olarak düzenlenen CMK"nın 193/2. maddesinin, dosyada mevcut deliller kapsamında yapılacak incelemede, sanığa yüklenen fiilin suç oluşturmayacağının açıkça anlaşılması durumunda uygulanabilmesi ve somut olay bakımından ise böyle bir durumun söz konusu olmaması karşısında, sanık ...’nun yöntemince sorgusu yapıldıktan sonra hüküm kurulması gerektiği gözetilmeden, anılan maddeye yanlış anlam yüklenerek beraat kararı verilmesi,
    b) Suçtan doğrudan zarar gören ilgili belediye başkanlığı davadan haberdar edilmeden, davaya katılma ve mağdur ile şikayetçiler için öngörülen haklardan yararlanma ve delil sunma imkanı sağlanmadan, CMK"nın 233 ve 234. maddelerine aykırı şekilde karar verilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş ve O Yer Cumhuriyet Savcısının temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnameye kısmen uygun olarak, HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 12/03/2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi