Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/1225
Karar No: 2020/2898
Karar Tarihi: 12.10.2020

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2017/1225 Esas 2020/2898 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı kooperatif ortağı, hatalı ve eksik imalatlar nedeniyle taşındığı villa tipi konutunun değer kaybettiğini ve müdahalelerin sorunları gidermediğini ileri sürerek davalıdan maddi tazminat ve kira kaybı zararı talep etmiştir. Mahkeme, davacının ayıp ve eksikliğe dayalı tazminat talebini kabul etmiş ancak belirsiz alacak davası olarak açılan dava hakkında yanılgılı bir gerekçeyle hüküm verilmesi nedeniyle hükmü bozmuştur. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 107. maddesi uyarınca belirsiz alacak davası açıldığı takdirde bu hususun dava dilekçesinde açıkça belirtilmesi ve talep edilen alacağın belirsiz olması gerektiği belirtilmiştir. Kararda geçen kanun maddesi budur.
23. Hukuk Dairesi         2017/1225 E.  ,  2020/2898 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik verilen hükmün süresi içinde taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, koopetarif ortağı olan müvekkilinin teslim aldığı villa tipi konutuna yerleştiğini fakat hatalı ve eksik imalatlar nedeniyle kısa süre sonra taşınmak zorunda kaldığını, yapılan müdahalelerin de sorunları gidermediğini, İzmir 1.Asliye Ticaret Mahkemesinin 2010/581 D.İş dosyası ile yaptırılan tespitte eksik ve ayıpların belirlendiğini, genel sorunları giderilemediğinden değer kaybeden konutu müvekkilinin düşük bir bedelle sattığını ileri sürerek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak üzere hatalı ve eksik imalattan dolayı 40.000,00 TL maddi tazminat, konuttan yararlanamadığı 45 ayın kira kaybı zararı karşılığı 67.500,00 TL ve konutun imajının kötüleşmesi nedeniyle oluşan 30.000,00 TL değer kaybı zararının dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiş, 11.04.2016 tarihli ıslah dilekçesi ile gizli ayıp ve imalat nedeniyle talep edilen 40.000,00 TL tazminat miktarını 17.529,00 TL artırarak ıslah talebinde bulunmuştur.
    Davalı kooperatif vekili, konutunu başka birine satan davacının aktif dava ehliyetinin olmadığını, konutlardaki tamirat ve tadilatın dava dışı yüklenici tarafından giderildiğini, konut davacı tarafından fiilen kullanıldığından kira kaybı talep edilemeyeceğini, değer kaybı zararı koşullarının da oluşmadığını savunarak davanın reddini istemiş, davacının ıslah istemine karşı zamanaşımı def"inde bulunmuştur.
    Mahkemece iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre; davacı, dava tarihi itibari ile taşınmazı başkasına satmış ve ortaklık sıfatını yitirmiş ise de satıma konu taşınmaz ayıplı ve eksik hali ile satıldığı için davacının ayıp ve eksikliğe dayalı tazminat talep edebileceği, davacıya konut teslim edildikten sonra, eksikliğin giderilip konutun oturulabilir hale getirilmesi için gerekli 45 günlük makul süre bakımından da kira kaybı zararının doğduğu, konutun eksik ve ayıplı olması nedeniyle genel değerinin düştüğü iddiası kanıtlanmadığı gibi davacı ayıplı ve eksik imalattan dolayı tazminat talebinde bulunduğu için ayrıca bu yöndeki zararı talep etmesinin mümkün olmadığı, dava belirsiz alacak davası olarak ikame edildiğinden davalının ıslah istemine karşı bulunduğu zaman aşımı def"ine itibar edilmediği gerekçesiyle davanın kısmen kabulü ile ayıp ve eksik imalat bedeli 57.529,00 TL ile kira kaybı tazminatı 1.500,00 TL"nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline diğer istemlerin reddine karar verilmiştir.
    Kararı, taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    1- Dava, kooperatif ortaklığından kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir.
    HMK"nun 107. maddesi uyarınca belirsiz alacak davası açıldığı takdirde bu hususun dava dilekçesinde açıkca belirtilmiş olması ve talep edilen alacağın belirsiz olması gerekir.
    Somut olayda davacı eksik ve ayıplı imalat talebinde bulunmuş ancak davanın dava dilekçesinde belirsiz alacak davası olarak açıldığı belirtilmemiştir ayrıca eksik ve ayıplı imalat bedelinin tespiti dava açılmadan önce davacı tarafından belirlenemeyecek nitelikte yani belirsiz alacak davasına konu olabilecek nitelikte de değildir. Bu durumda belirsiz alacak davası olarak açılması mümkün olmayan eldeki davada mahkemece davacının ıslah talebine karşı davalının zaman aşımı def"i değerlendirilerek sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken yanılgılı gerekçeyle yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş bozmayı gerektirmiştir.
    2- Bozma sebebine göre, taraf vekillerinin diğer temyiz itirazlarının incelenmesine bu aşamada gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) no.lu bentte açıklanan nedenlerle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, (2) no.lu bentte açıklanan nedenlerle bozma sebebine göre taraf vekillerinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harçların istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 12.10.2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi