23. Hukuk Dairesi 2013/7712 E. , 2013/8030 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki asıl ve birleşen tapu iptali ve tescil davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı asıl ve birleşen davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde asıl davada davacı ve birleşen davada davacı vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
-K A R A R-
Asıl davada davacı kooperatif vekili, müvekkili kooperatifin eski yönetimi tarafından kayıtların düzenli olarak tutulmaması nedeniyle, ferdileşme sırasında bağımsız bölümlerden bir tanesinin tapusunun yanlışlıkla davalı adına kaydedildiğini ileri sürerek, davalı adına olan tapu kaydının iptali ile müvekkili kooperatif adına tescilini talep ve dava etmiştir.
Birleşen davada davacı ... vekili, müvekilinin dava konusu bağımsız bölümü 27.04.2005 tarihinde dava dışı ..."ten devraldığını, kooperatif yetkililerinin yanlışlıkla bağımsız bölümü davalı ... Issı adına kaydettiklerini ileri sürerek, davalı adına olan tapu kaydının iptali ile müvekkili adına tescilini talep ve dava etmiştir.
Asıl ve birleşen davalarda davalı ... Issı vekili, dava konusu 3 nolu bağımsız bölümün müvekkiline boşandığı eşi ... tarafından bağışlandığını ve keyfiyetin kooperatif kayıtlarına işlendiğini, ancak, boşanma davası esnasında ..."in bu bağımsız bölümü muvazaalı olarak birleşen davanın davacısı ..."a devrettiğini, kooperatifin düzenli olarak tutulan ilk kayıtlarında dairenin müvekkili adına kaydedildiğini savunarak, asıl ve birleşen davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre; dava konusu taşınmazın öncesinde dava dışı..."ın üyelik hakkına tekabül eden taşınmaz olduğu, bu üyeliğin daha sonra davalı ve eşi ..."e devredildiği, devirden sonra kooperatif aidatlarının davalı ve eşi tarafından ödendiği, boşanma davası sonuna kadar taşınmazın davalı tarafından kullanıldığı ve ferdileşme sonucu adına tescil edildiği, davalı adına yapılan tescilde bir usulsüzlük bulunmadığı, dava dışı ....nin üyelik hakkını ..."a devrettiği yönündeki beyanlarının davalı ..."yı zarara uğratmaya yönelik olduğu gerekçesiyle, asıl ve birleşen davaların reddine karar verilmiştir.
Kararı, asıl davada davacı kooperatif ve birleşen davada davacı ... vekilleri temyiz etmiştir.
1-Asıl ve birleşen dava, tapu iptali ve tescil istemine ilişkindir.
Mahkemece, hükme esas alınan bilirkişi raporu yeterli inceleme ve araştırmaya dayanmadığı gibi hüküm kurmaya da elverişli değildir.
Bilirkişi tarafından asıl davada davacı ...Konut Yapı Kooperatifi"nin genel kurul tutunaklarının incelenmediği, incelenen genel kurul tutanaklarının dava dışı .... Konut Yapı Kooperatifi"ne ait olduğu anlaşılmıştır.
Konut yapı kooperatifleri aidat ödeme yükümlüğünü yerine getiren ortaklarına kullanılabilir durumdaki bir daire tahsisle yükümlüdür. Kooperatif anasözleşmesinin 62. maddesi uyarınca, konutlar maliyet bedelleri kesinleştikten sonra ortaklar veya temsilcilerinin katılımıyla noter önünde çekilecek kur"a ile dağıtılır. Konutların anasözleşmenin 59/2. maddesine göre ortaklara dağıtılması halinde kur’aya başvurulmaz. Bu durumda, bir konutun ortağa tahsis edildiğinden söz edilebilmesi için ya kur’a sonucu konutun tahsis edilmiş olması veya konutların genel kurulca belirlenecek esaslar dahilinde ortaklara dağıtılmış olması ve genel kurulun bu dağıtımı açık veya zımni olarak onaylaması gerekir. Anlatılan ilkeler dışında, yönetim kurulu genel kurulun kararı veya onayı olmaksızın bir konutun belli bir ortağa tahsisine karar veremez. Tahsis ortağa şahsi hak sağlar. Kooperatifçe bir dairenin geçerli bir tahsis işlemiyle bir ortağa tahsisi halinde, tahsis edilen ortağın rızası olmaksızın, ortaklığı devam ettiği sürece konutun başka bir ortağa tahsisi mümkün değildir. Kooperatif tarafından taşınmazın ortağa tahsisi, mülkiyeti geçiren bir işlem olmayıp, kooperatifle olan iç ilişkide bir hak bahşeden ve koşulları oluştuğunda kooperatife karşı tapu iptal ve tescil talebinde bulunma hakkı yanında ortağa, tahsis hakkına karşı yapılan haksız saldırılarda üçüncü kişilere karşı müdahalenin men"i ve ecrimisil davası açmaya izin veren bir haktır. Daire satımında üyelik, kendiliğinden alıcıya satım ile birlikte geçmez. Satıcının üye olması ve üyeliğinin alıcı tarafından ayrıca devir alınması gerekmektedir. Üyelik ayrıca devredilmedikçe satıcının üyeliği kooperatif nezdinde devam eder. Satıcının üye olması, alıcının bu üyeliği ayrıca devir alması, devir alanın kooperatif üyelik koşullarını taşıması halinde kooperatifin bu kişiyi 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 14/3. maddesi uyarınca ortaklığa kabul etmesi zorunludur.Kooperatif ortaklığı, kooperatif yetkili organlarının açık bir kabulü ile gerçekleşebileceği gibi bu hususta açıkça alınmış bir karar olmasa da, kooperatifin kişi ile bu sıfatla yazışmalar yapması, onu genel kurullara çağırması, belirli miktarda ödeme kabul etmesi veya konut tahsisi ve teslim etmesi ve tadilata izin vermesi şeklinde zımnen de gerçekleşebilir.
Mahkemece, öncelikle dava konusu taşınmazın asıl ve birleşen davalarda davalı ... Issı adına ferdileşme yolu ile tesciline ilişkin akit tablosunun ve dayanak belgelerin örnekleri ilgili tapu müdürlüğünden istenerek, dairemizin geri çevirme kararı üzerine asıl davada davacı kooperatifin bir kısım genel kurul tutunakları ticari sicil memurluğundan getirtilmiş ise de, kooperatifin kuruluşundan buyana yapılan diğer tüm genel kurullara ilişkin tutanakların dosyada bulunmadığı anlaşıldığından, dosyada bulunmayan diğer genel kurul tutanakları ile hazirun cetvelleri de anasözleşmenin 41. maddesi uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü"nden getirtilerek, davalı ..."dan varsa, söz konusu kooperatif hissesinin devrine ilişkin 02.09.2003 tarihli dilekçenin aslını dosyaya sunması istenip, kooperatif uygulamaları konusunda uzman bilirkişi aracılığı ile kooperatifin tüm
defter, kayıt ve belgeleri ile genel kurul tutanakları ve hazirun cetvelleri üzerinde inceleme yapılarak, dava konusu bağımsız bölümle ilgili üyeliğin nasıl oluştuğu ilk olarak tahsis edildiği kişi ile daha sonra devir edildiği şahıslar belirlenerek üyeliğin taraflardan hangisine ait olduğu, ferdileşme sırasında davalı adına tescil sebebi, genel kurullara kimin çağrıldığı, yukarıda açıklanan ilkeler uyarınca üstün hak sahibinin kim olduğu hususlarında ayrıntılı gerekçeli, denetime elverişli rapor alınıp sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik incelemeye ve yetersiz bilirkişi raporuna dayalı olarak yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamıştır.
Asıl davada davacı ... Konut Yapı Kooperatifi dava tarihinden önce tasfiyeye girmesine rağmen gerekçeli karar başlığında Tasfiye halinde olduğunun yazılmaması ve unvanının hatalı olarak yazılmış olması 6100 sayılı HMK"nın 297/1-b. maddesine aykırı olmuştur.
2-Bozma nedenine göre, birleşen davada davacı ... vekilinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
SONUÇ:Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, asıl davada davacı ve birleşen davada davacı vekillerinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, asıl davada davacı ile birleşen davada davacı yararına BOZULMASINA, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, birleşen davada davacı ... vekilinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harçların istek halinde temyiz edenlere iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 13.12.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.