Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/9992
Karar No: 2014/18788
Karar Tarihi: 22.12.2014

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/9992 Esas 2014/18788 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, hastalıkları nedeniyle kısıtlı adayların vesayet altına alınması istemine ilişkindir. Mahkeme, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda davanın reddine karar vermiştir. Ancak, mahkemenin duruşma yapmaksızın ve kısıtlı adayların beyanlarını almadan karar vermesi nedeniyle karar temyiz edilmiştir.
Temyiz istemi sonrasında Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, Türk Medeni Kanunu'nun vesayet hükümleri gereği taleplerin evrak üzerinde incelenerek karara bağlanmasına ilişkin yasal bir düzenleme bulunmadığını belirtmiştir. Bu nedenle, vasi adaylarının ve vesayet altına alınmak istenenlerin duruşmaya davet edilmesi, beyanlarının alınması ve heyet raporu alınarak delillerin toplanması gerektiği belirtilmiştir.
Kanun maddeleri açısından, davacılar ve diğer ilgililerin hukuki dinlenilme hakkına ilişkin Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 27. maddesi, Türk Medeni Kanunu'nun kısıtlı adaylarının vesayet altına alınması hükümleri ise Türk Medeni Kanunu'nun 451-466. maddeleri gereğince incelenmesi gerekmektedir.
18. Hukuk Dairesi         2014/9992 E.  ,  2014/18788 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Aksaray 1. Sulh Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 09/10/2013
    NUMARASI : 2013/372-2013/603

    Dava dilekçesinde, H.. P.. ile E.. P.."nun ağır hastalıkları nedeniyle vesayet altına alınmaları istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Dava dilekçesinde; ağır hastalığı nedeniyle kısıtlı adaylarının vesayet altına alınması istenilmiş, mahkemece dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda davanın reddine karar verilmiştir.
    Dava, Türk Medeni Kanunu"nundan kaynaklanan kısıtlı adaylarının vesayet altına alınması istemine ilişkindir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 27. maddesi uyarınca, davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler. Bu hak; yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını, açıklama ve ispat hakkını, mahkemenin açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesini içerir.
    Somut olayda; mahkemece duruşma yapmaksızın ve kısıtlı adaylarının beyanları alınmaksızın karar verilmiştir. Vesayet hükümlerine dayalı taleplerin evrak üzerinde incelenerek karara bağlanacağına ilişkin yasal bir düzenleme bulunmamaktadır.
    Mahkemece yapılacak iş; duruşma açılarak vasi adayı ve vesayet altına alınmak istenenlerin duruşmaya davet edilip geldikleri takdirde beyanları alınmak, gerekirse vesayet altına alınmaları gerekip gerekmediği hususunda heyet raporu da alınmak suretiyle taraflara delillerini sormak, gösterdikleri takdirde delillerini toplamak ve oluşacak sonuca göre karar vermekten ibarettir.
    Bu yönler gözetilmeksizin yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile şimdilik diğer yönleri incelenmeksizin hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 22.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi