
Esas No: 2015/1191
Karar No: 2015/1555
Karar Tarihi: 13.03.2015
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2015/1191 Esas 2015/1555 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Vesayet hukukuna ilişkin olarak yapılan yargılamada ..... Sulh Hukuk, .......... Sulh Hukuk ve .......... Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, kısıtlının adresinin değişmesine ilişkin olarak verilen yetkisizlik kararından kaynaklanmaktadır.
Türk Medenî Kanununun 411. maddesine göre, “vesayet işlerinde yetki, küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet dairesine aittir. “Aynı Kanunun 19. maddesinde de; “Bir kimsenin ikametgahı, yerleşmek niyetiyle oturduğu yerdir...” hükümlerine yer verilmiştir.
..... Sulh Hukuk Mahkemesince, kısıtlının .......... ....... Bakım Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezine yerleştirildiğinden sözedilerek, adresinin değiştiği gerekçesiyle .......... Sulh Hukuk Mahkemesine yetkisizlik kararı verilmiştir.
.......... Sulh Hukuk Mahkemesi ise, nüfus kaydı yerleşim yeri adresinin "......." olduğu gerekçesiyle ....... Sulh Hukuk Mahkemesine yetkisizlik kararı vermiştir.
.......... Sulh Hukuk Mahkemesi ise, .......... İlindeki ....... Bakım Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezine yenleştirildiğinden bahisle verilen görevsizlik kararının TMK"nın 412. maddesi gereğince verilmemiş ise de, re"sen yerleşim yeri değişikliğine onay verilmesi olarak kabul edilmesi gerektiği gerekçesiyle, .......... Sulh Hukuk Mahkemesine yetkisizlik yönünde hüküm kurmuştur.
Dosya kapsamından, ..."in 06.05.2011 tarihinde ..... Sulh Hukuk Mahkemesince vesayet altına alındığı, o zamandan beri aynı mahkemede takip edildiği, kısıtlının .......... ....... Bakım Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezine yatırılmasıyla, .......... Sulh Hukuk Mahkemesine, .......... Sulh Hukuk Mahkemesince de, nüfus kaydı yerleşim yeri adresinin "......." olduğu gerekçesiyle ....... Sulh Hukuk Mahkemesine yetkisizlik kararı veridiği anlaşılmış ise de, Türk Medenî Kanununun 412. maddesi uyarınca yerleşim yerinin değişikliğine ilişkin herhangi bir izin verilmediği anlaşılmakla ve Türk Medenî Kanununun 22. maddesi uyarınca bakım ve sağlık kurumuna konulmanın yeni yerleşim yeri edinme sonucunu doğurmamasına göre, uyuşmazlığın ..... Sulh Hukuk Mahkemesinde görülüp, çözümlenmesi gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK"nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ..... Sulh Hukuk Mahkemesinin yargı yeri olarak belirlenmesine 13/03/2015 gününde oy birliği ile karar verildi.