Esas No: 2015/3591
Karar No: 2020/5767
Karar Tarihi: 03.12.2020
Danıştay 10. Daire 2015/3591 Esas 2020/5767 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2015/3591
Karar No : 2020/5767
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı / ..
VEKİLİ : 1. Huk. Müş. Yrd. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, 3835 sayılı Kanun uyarınca nüfus kaydının Ahıska Türkü olarak düzeltilmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; olayda, her ne kadar idarece savunma dilekçesinde davacının Azeri Türkü olduğuna dair belgelerin bulunduğundan bahisle nüfus kaydındaki düzeltmenin yapılmadığı belirtilmekte ise de davacının öz kardeşlerinin 3835 sayılı Kanun uyarınca Ahıska Türkü olmaları nedeniyle Türk Vatandaşlığı aldığı görüldüğünden, davacının Ahıska Türkü olduğu noktasında bir duraksama bulunmadığı, öte yandan, 3835 sayılı Kanun'un 28/02/2009 tarih ve 27115 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5838 sayılı Kanun'un 19. maddesiyle değişik geçici 1. maddesi ile Ahıska Türklerine belli şartlar altında Türk Vatandaşlığına geçme imkanı sağlandığı, buna göre, Türkiye'de ikamet etme, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinda başvuru, milli güvenlik açısından sakıncası olmaması koşullarının Türk Vatandaşlığı kazanmak için gerekli olduğunun kurala bağlandığının görüldüğü, davacının başvurusu her ne kadar Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 3 ay geçtikten çok sonra yapılmış ise de, davacının söz konusu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte zaten Türk Vatandaşlığını Türk soylu olması sebebiyle kazanmış olduğu görüldüğünden, ilk defa Türk Vatandaşlığını kazanacaklar için getirilen belli bir sürede başvuru şartının davacı açısından geçerli olmayacağının kabulü gerektiği, zira davacının başvurusunun Türk Vatandaşlığı'na geçme değil 3835 sayılı Kanun uyarınca nüfus kaydının Ahıska Türkü olarak düzeltilmesi istemine yönelik olduğu, bu durumda, öz kardeşleri Ahıska Türkü olarak kabul edilerek Türk Vatandaşlığına alınan davacının 3835 sayılı Kanun uyarınca nüfus kaydının Ahıska Türkü olarak düzeltilmesi isteminin Azeri Türkü olduğu gerekçesine dayalı olarak reddine ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davalı idare tarafından, davacı her ne kadar Ahıska Türkü olduğunu iddia etse de kendi ülke makamlarından aldığı belgelerde soyunun Azeri Türkü olarak belirtildiği, dava konusu işlemin ilgili mevzuata uygun olduğu ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davacı tarafından savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 03/12/2020 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.
(X)-KARŞI OY :
3835 sayılı Kanun'un, 5838 sayılı Kanun'un 19. maddesiyle değişik geçici 1. maddesi ile halen Türk Vatandaşlığında bulunmayan Ahıska Türklerinin Türk Vatandaşlığına geçiş imkanı sağlandığı, buna göre Türkiye'de ikamet etme, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde başvuruda bulunma ve milli güvenlik açısından sakıncalı olmama koşullarının arandığı bu kapsamda, zaten Türk Vatandaşı olan davacının, anılan Kanun kapsamında bulunmadığı dikkate alındığında, davacının nüfus kayıtlarında anılan Kanuna dayalı olarak düzeltme yapılması talebiyle yaptığı başvurunun reddi yönünde tesis olunan dava konusu idari işlemde hukuka aykırılık bulunmadığından davanın reddi gerektiği görüşüyle temyiz istemine konu iptal kararının onanmasına dair çoğunluk kararına katılmıyorum.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.