Esas No: 1995/9449
Karar No: 1997/1984
Karar Tarihi: 06.10.1997
Danıştay 12. Daire 1995/9449 Esas 1997/1984 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Dava, bir memuriyet sınavının iptaline ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır. İdare Mahkemesi, sınav iptalinin objektif nedenlere dayanmadığı, bu nedenle Anayasal hak olan memur olma hakkı sınavla elde edildiğine göre, sınav iptali nedeniyle kişiler yönünden ciddi sonuçlar doğuran bu işlemin, idarelerce son derece objektif değerlendirmelere dayalı olarak ve tüm sınavın iptali sonucunu doğuracak olguların bulunması halinde başvurulması gereken bir yöntem olması gerektiği gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal etmiştir. Temyiz isteminde bulunan davalı idare, söz konusu sınavın iptali işleminde kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık olmadığını ileri sürerek İdare Mahkemesi kararının bozulmasını istemiştir. Ancak Danıştay Tetkik Hakimi ve Savcısı, İdare Mahkemesince verilen kararın hukuk ve usule uygun olduğunu belirterek temyiz isteminin reddedilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Sonuç olarak, Danıştay Onikinci Dairesi tarafından verilen karar ile İdare Mahkemesi kararı onanmıştır.
Kanun maddeleri:
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kan
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 1995/9449
Karar No: 1997/1984
Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): …
Karşı Taraf: …
Vekili: …
İsteğin Özeti: Dava, … ili Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan memuriyet sınavının iptaline ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:..., K:… sayılı kararıyla; dosyanın incelenmesinden, davalı idarenin sınavla ilgili 26.8.1993 tarihli inceleme ve tespit tutanağında; sınavda herhangi bir usulsüzlük bulunmadığı ve sınav sonuçlarına herhangi bir itiraz da yapılmadığının belirtildiği, ancak daha sonra yeniden yapılan inceleme neticesinde düzenlenen 31.8.1993 günlü raporda, cevap kağıtları üzerinde puantaj tadilatları bulunduğu tek soru ile sınırlı da olsa hatalı cevap anahtarı tanzim edildiği ve bunun neticesinde iki kişinin haksız olarak imtihanı kazandığı, sınavda Atatürk İlke ve İnkılapları dersine çok az yer verildiği, soruların seviyenin üzerinde olduğu, cevap süresinin yetersiz olduğu gerekçesiyle yapılan sınavın iptal edilerek yenilenmesinin önerildiğinin anlaşıldığı, ancak Mahkemece anılan raporun incelenmesi neticesinde, sınavın iptalinin objektif nedenlere ve kanıtlara dayanmadığı, cevap anahtarına ilişkin hataların tüm sınavın iptalini gerektirecek neden olmayacağı, diğer savların ise, sınav komisyonunun takdirine dayanan hususlar kapsamında olduğu ve sınav iptaline dayanak alınamayacağı kanaatine varıldığı, bu durumda bir Anayasal hak olan memur olma hakkı sınavla elde edildiğine göre, sınav iptali nedeniyle kişiler yönünden ciddi sonuçlar doğuran bu işlemin, idarelerce son derece objektif değerlendirmelere dayalı olarak ve tüm sınavın iptali sonucunu doğuracak olguların bulunması halinde başvurulması gereken bir yöntem olması gerektiği, ayrıca bahsi geçen durumların sınava iyi niyetle katılan kişilerin hatası, yanılgısı sonucu oluşmadığının gözardı edilemeyeceği, aksi bir durumun idari işlemlerde bulunması gereken kamu yararıyla da çelişeceği gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.
Davalı idare; davacının girdiği memuriyet sınavında bir takım usulsüzlükler yapıldığından ve bu nedenle sınavlarda bulunması gereken eşitlik, yarışma, tarafsızlık ve gerçek bilgilerin ölçülmesi ilkelerine aykırı olarak değerlendirme yapıldığının tespiti üzerine, söz konusu sınavın iptali işleminde kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık olmadığını öne sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
Savunmanın Özeti: Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı üzerinde bırakılmasına, 6.10.1997 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.