Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/4884
Karar No: 2014/608
Karar Tarihi: 21.01.2014

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2013/4884 Esas 2014/608 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı, kiracı olması sebebiyle kiralayan tarafından açılan erken tahliye davası nedeniyle yoksun kalınan kira bedelini ödemekle yükümlü tutulmuştur. Ancak, kira sözleşmesi Özel Koşullar bölümünde yer alan maddeye göre kiracı kira bitiminden önce kira akdini feshetmek isterse bir ay önceden ihbarda bulunup bir aylık kira bedelini peşin ödeyeceği kararlaştırılmıştır. Bu düzenleme geçerli olduğu ve davacı tarafından kesin bir tahliye tarihi bildirilmediği için kiracı kural olarak dönem sonuna kadar kiralardan sorumludur. Ancak, kiralayanın da, kiralananın yeniden kiraya verilebilmesi için gayret göstermesi gerektiği belirtilmiştir. Mahkemece, taşınmazın tahliye tarihi belirlenerek sözleşmenin feshi ihbar süresi dikkate alınarak hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerektiği, ancak afaki bir şekilde bilirkişi incelemesi yapılmadan karar verildiği için hüküm bozulmuştur. Kanun maddeleri olarak, 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 98. maddesi ve aynı kanunun 44. maddesi gösterilmiştir.
6. Hukuk Dairesi         2013/4884 E.  ,  2014/608 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Denizli 3. Sulh Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 12/11/2012
    NUMARASI : 2012/493-2012/1118

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı alacak davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava,kiralayan tarafından kiracı aleyhine açılan erken tahliye nedeniyle yoksun kalınan kira bedeli istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş, hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya kapsamına, toplanan delillere, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verilmiş olmasına ve takdirde de bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı vekili, dava dilekçesinde, davalının davacıya ait taşınmazda 01/01/2012 başlangıç tarihli 5 yıl süreli kira sözleşmesi ile kiracı iken aradan 30 gün geçtikten sonra Antalya 3. Noterliğinin 01/02/2012 tarihli ihtarnamesi ile kiralananın yapılacak işin sağlıklı yürütülmesini sağlayacak vasıflara sahip olmadığından yüksek oranda nemli olması ve saç ve metal malzemenin paslanma ve çürümeye maruz kalacağından bahisle sözleşmeyi feshettiklerini bildirdiklerini, davacının Denizli 3. Sulh Hukuk Mahkemesi"nin 2012/27 D.iş sayılı dosyası ile yapılan tespitte taşınmazın davalının yapacağı işe engel bir durum ve hasar mevcut olmadığının belirlendiğini, davalının erken tahliyesi nedeniyle davacının zararı söz konusu olduğunu, taşınmazın halen kiraya verilemediğini,yerleşik içtihatlara göre yeni kiracı bulabilmek için gerekli asgari 3 aylık kira bedelinden davalının sorumlu olduğunu belirterek fazlaya ilişkin haklarını saklı tutmak suretiyle Ocak, Şubat, Mart 2012 aylarına ait aylık 4.500 TL "den 3 aylık toplam 13.500 TL"den peşin olarak alınan 2.000 TL"nin düşülmesi ile bakiye 11.500 TL"nin davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiş, davalı vekili, kiralananın kullanıma elverişli olmadığını, haklı nedenle feshettiklerini belirterek davanın reddini savunmuştur. Mahkeme kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren peşin alınan kira parasının mahsubu ile yoksun kalınan üç aylık kira bedelinin tahsiline karar vermiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmemiştir.
    Taraflar arasında 01/01/2012 başlangıç tarihli ve beş yıl süreli kira sözleşmesi düzenlendiği, kira süresi dolmadan taşınmazı tahliye ettiği, hususlarında uyuşmazlık bulunmamaktadır. Ancak davacı taraflarca kesin bir tahliye tarihi bildirilmemiştir. Kira sözleşmesinin Özel Koşullar bölümünün 11.maddesinde “...kiracı kira bitiminden evvel kira akdini feshetmek isterse bir ay önceden ihbarda bulunup bir aylık kira bedelini peşin ödeyeceği...” kararlaştırılmıştır. Bu düzenleme geçerlidir ve tarafları bağlar. Taşınmaz kira süresi dolmadan erken tahliye edildiğine göre kiracı kural olarak dönem sonuna kadarki kiralardan sorumludur. Buna karşın kiralayanın da, kendi üzerine düşen görevi yapması, kiralananın yeniden kiraya verilebilmesi için gayret göstermesi, böylece zararın artmasını önlemesi, dava tarihinde yürürlükte bulunan 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 98. maddesinin yollaması ile aynı kanunun 44. maddesi hükmü gereğidir. Mahkemece yukarıdaki açıklamalar ışığında taşınmazın tahliye tarihi belirlenerek sözleşmenin 11.maddesinde düzenlenen feshi ihbar süresi dikkate alınarak hasıl olacak sonuca göre talebi aşmamak üzere bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile afaki bir şekilde bilirkişi incelemesi dahi yaptırmadan taşınmazın 3 aylık sürede kiraya verileceğinin kabulü ile sözleşmenin özel şartlar 11.maddesi dikkate alınmadan karar verilmesi doğru değildir.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 21.01.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi