Abaküs Yazılım
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/614
Karar No: 2019/483
Karar Tarihi: 04.04.2019

BAM Hukuk Mahkemeleri İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi 2019/614 Esas 2019/483 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İhtiyati tedbir isteyen davacı, davalının internet üzerinde yayınladığı bir video ile haksız rekabet teşvik ettiğini iddia ederek, yayının teminatsız olarak durdurulmasını ve kaldırılmasını talep etmiştir. İlk derece mahkemesi, talebin reddine karar vermiştir. İstinaf başvurusunda ise davacı, delillerin talebi ve haklılığı ispatladığını ileri sürerek, ihtiyati tedbir taleplerinin karşılanmasını istemiştir. Davalı ise, klip için gerekli tüm izinleri aldığını ve otobüse dair hiçbir ilişkisinin olmadığını savunmuştur. Mahkeme, dosyanın incelenmesi neticesinde, haksız rekabet iddiasının ispatlanmadığı ve ihtiyati tedbir koşullarının sağlanmadığı sonucuna vararak, istinaf başvurusunu reddetmiştir. Kanun maddeleri ise, TTK’nun 61/1 ve HMK'nın 389. maddesidir.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
12. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2019/614
KARAR NO : 2019/483
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: İSTANBUL 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 05/02/2019 (Ara Karar)
NUMARASI : 2019/47 Esas
DAVA : Haksız Rekabetin Tespiti-Ortadan Kaldırılması
TALEP : İhtiyati Tedbir
İSTİNAF KARAR TARİHİ: 04/04/2019
İlk derece mahkemesince ihtiyati tedbir talebinin reddine yönelik olarak verilen 05.02.2019 tarihli ara kararın ihtiyati tedbir isteyen/davacı vekilince istinaf edilmesi üzerine düzenlenen rapor ve dosya kapsamı incelenip gereği görüşülüp düşünüldü.
DAVA: İhtiyati tedbir isteyen/davacı vekili, davalı tarafından resmi unvanıyla internet ortamında yayın yapan ... video kanalında 25.01.2019 tarihinde “’...” başlıklı paylaşılan ve yayınlanan içerikte, bu konuda izin verilmemiş olmasına rağmen bir ... otobüsünde gerçekleşmiş algısı oluşturularak kamuoyunun yanıltıldığını ve yanlış yönlendirildiğini, zira videoda yer alan sarı renkli otobüsün ... mülkiyetindeki otobüslere özgü bir tasarım olduğunu, bu yayınla kamuoyunda İstanbul’da toplu taşıma araçlarında kredi kartı ile seyahat edilebildiği algısı oluşturularak müvekkili aleyhine haksız rekabet oluşturulduğunu, oysa İstanbul’da toplu taşıma hizmetinin sadece ... ile ücretlendirilmekte olduğunu,bu yayın nedeniyle yolculardan gelecek kredi kartı ile ödeme taleplerinin toplu taşıma kamu hizmetinin dirlik ve esenliğini bozacağını ve müvekkilinin itibarına zarar vereceğini ileri sürerek davalının haksız yayınının teminatsız olarak tedbiren durdurulmasına ve yapılacak inceleme sonucunda yayının kaldırılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARAR ÖZETİ: İlk derece mahkemesinin 05.02.2019 tarihli ara kararı ile, tedbir talebininn HMK 389 vd. maddesindeki şartları taşımadığı ve tedbir isteminin dayanağı olan tüm delillerin dilekçe ekinde yer almadığı gerekçesiyle ihtiyati tedbir talebinin reddine karar verilmiştir.
İSTİNAF SEBEPLERİ:İhtiyati tedbir isteyen/davacı vekilinin istinaf dilekçesinde özetle; 1-Dilekçeleri ekinde sunmuş oldukları delillerin taleplerini ve haklılıklarını ispatlar nitelikte olduğunu, ayrıca taleplerine konu klibe ilişkin linkin tek başına internet ortamında tıklanması halinde dahi hukuka aykırı bu durumun basit bir şekilde anlaşılacak nitelikte olduğunu,2-Müvekkili idareye ait otobüslerin rengi, iç dizaynı, İstanbul kartın otobüs içinde okutulduğu cihaz, okutulurken çıkan ses, İstanbul kartın şekli ve dizaynı gibi klipte geçen pek çok unsurun müvekkili ile özdeşlemiş, 5486 sayılı FSEK uyarınca da ayrıca bir tescili veya kaydi korumayı gerektirmeyen herkesçe bilinen maddi gerçekler olduğunu, bu nedenle dava dilekçelerinde ispata yönelik başkaca bir delile gerek duyulmadığını, bu dilekçe ekinde linke ilişkin yanını ve otobüs iç-dış dizaynı görüntülerini de sunmakta olduklarını,3-Söz konusu yayının müvekkili aleyhine haksız rekabete neden olduğunu ve devamı halinde telafisi imkansız zararlara neden olacağını belirterek tedbir taleplerinin reddine ilişkin ara kararın kaldırılmasınıve talepleri gibi karar verilmesini istemiştir.Davalı vekili istinafa cevap dilekçesinde özetle; davaya konu klibin çekimi ve yayınlanması için gerekli tüm izin ve lisansların alındığını, klip incelendiğinde konusunun, klipte açıklanan il ve ilçelerdeki toplu taşıma yolculuklarında temassız ödeme özelliği bulunan kart ile ödeme yapılabileceği olduğunu, klipte tam ekranda ve büyük puntolarla yazılan il ve ilçelerde uygulamanın olduğunun belirtildiğini, klibin ... veya ...’nin kullanmakta olduğu otobüsler ile en ufak bir ilgisinin olmadığını, klipte kullanılan otobüsün ... mülkiyetindeki otobüslerin tasarımından da tamamen farklı olduğunu, validatörün ve çıkardığı sesin de de farklı olduğunu, hatta klipte kullanılan sesin tamamen bu klip için kayda alındığını ve ses sahibi ile sözleşme imzalandığını, klipte haksız rekabet oluşturacak bir durumun söz konusu olmadığı belirtilerek istinaf başvurusunun reddini istenmiştir.
GEREKÇE: Talep, haksız rekabetin ortadan kaldırılması istemiyle açılan davada, haksız rekabet teşkil ettiği ileri sürülen yayının durdurulması yönünde ihtiyati tebdir kararı verilmesi istemine ilişkindir.İlk derece mahkemesinin 05.02.2019 tarihli ara kararı ile yukarıda açıklanan gerekçelerle ihtiyati tedbir isteminin reddine karar verilmiştir.TTK’nun 61/1 maddesi “Dava açma hakkını haiz bulunan kimsenin talebi üzerine mahkeme, mevcut durumun olduğu gibi korunmasına, 56 ncı maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde öngörüldüğü gibi haksız rekabet sonucu oluşan maddi durumun ortadan kaldırılmasına, haksız rekabetin önlenmesine ve yanlış veya yanıltıcı beyanların düzeltilmesine ve diğer tedbirlere, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun ihtiyati tedbir hakkındaki hükümlerine göre karar verebilir.”hükmünü haizdir.HMK'nın 389. maddesi ise , "Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme sebebiyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkansız hale geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyat tedbir kararı verilebilir. "şeklindedir.Aynı yasanın 390/3 maddesi,'' Tedbir talep eden taraf, dilekçesinde dayandığı ihtiyati tedbir sebebini ve türünü açıkca belirtmek ve davanın esası yönünden kendisinin haklılığını yaklaşık olarak ispat etmek zorundadır'' düzenlemesini içermektedir.Somut olayda; iddia, savunma, dava konusu klibin içeriği, ... ve ... otobüsüne ilişkin resimler ve tüm dosya kapsamı değerlendirildiğinde, dosyanın geldiği aşama itibariyle haksız rekabet iddiasının yaklaşık olarak ispatının sağlanamadığı, ihtiyati tedbir koşullarının oluşmadığı sonuç ve kanaatine varılmış olup, ilk derece mahkemesinin ihtiyati tedbir talebinin reddi yönündeki ara kararında bir isabetsizlik görülmemiştir.Yukarıda açıklanan nedenlerle ihtiyati tedbir isteyen/davacı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine yönelik aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle: İhtiyati tedbir isteyen/davacı vekilinin istinaf başvurusunun HMK 353(1)b-1 maddesi uyarınca ESASTAN REDDİNE,Peşin harcın karar harcına mahsubuna başkaca harç alınmasına yer olmadığına, Dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine,Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oybirliği ile HMK'nun 362.f maddesi uyarınca kesin olmak üzere karar verildi. 04.04.2019

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi