Esas No: 2021/40681
Karar No: 2022/7096
Karar Tarihi: 21.04.2022
Yargıtay 11. Ceza Dairesi 2021/40681 Esas 2022/7096 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanık, katılanı arayarak banka görevlisi olduğunu belirterek internet bankacılığı şifresini temin etmiş, katılana ait hesaba para göndererek dolandırıcılık suçunu işlemişti. Mahkeme, suçu hem nitelikli dolandırıcılık hem de banka aracılığıyla dolandırıcılık suçlarından kabul etmiş ve cezanın alt sınırından uzaklaşılarak hüküm kurmuştu. Ancak Yargıtay'ın kararı, sanığın eyleminin yalnızca banka görevlisi olarak tanıtmak suretiyle dolandırıcılık suçunu oluşturduğunu, nitelikli dolandırıcılık suçunun da oluştuğunu belirterek, temel cezanın iki bendin ihlal edilmesi nedeniyle hükümün BOZULMASINA karar verdi. Suçun kanun maddeleri TCK'nin 158/1-l (banka görevlisi olarak tanıtmak suretiyle dolandırıcılık) ve 158/1-f (banka veya kredi kurumunu aracı kılarak dolandırıcılık) maddeleridir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇ : Nitelikli dolandırıcılık
HÜKÜM : Düzeltilerek esastan ret
Sanığın katılanı arayarak banka görevlisi olduğunu belirttiği, bilahare katılandan banka şifresini temin ederek internet bankacılığı hesabına girdiği ve kendi hesabına para göndererek TCK'nin 158/1-l. maddesinde düzenlenen banka görevlisi olarak tanıtmak suretiyle dolandırıcılık suçunu işlediği iddia edilen olayda; ilk derece mahkemesince aynı zamanda bankayı vasıta kılmak suretiyle dolandırıcılık suçunun işlendiğinden bahisle ek savunma da alınarak eylemin hem TCK'nin 158/1-l hem de 158/1-f maddelerinde düzenlenen nitelikli dolandırıcılık suçlarını oluşturduğu belirtilerek alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle hüküm kurulmuşsa da, sanığın katılanın banka şifresini telefonla arayarak temin ettiği ve katılana ait internet bankacılığı hesabına girerek katılanın bilgisi ve rızası dışında havale işlemi yaptığı, zira hilenin banka veya kredi kurumu aracı kılınarak değil sanığın banka görevlisi olduğunu belirterek şifreyi almasıyla meydana geldiği, bu hileli hareketin sonucunda katılanın bankacılık sistemine girilerek haksız menfaatin temin edildiği, dolayısıyla suç tarihine göre sanığın eyleminin yalnızca TCK'nin 158/1-l maddesinde düzenlenen banka görevlisi olarak tanıtmak suretiyle dolandırıcılık suçunu oluşturduğu gözetilmeksizin yanılgı sonucu TCK'nin 158/1-f maddesinde düzenlenen nitelikli dolandırıcılık suçunun da oluştuğu belirtilerek temel cezanın iki bendin ihlal edildiği gerekçesiyle alt sınırdan uzaklaşılarak tatbik edilmesi,
Yasaya aykırı, sanığın temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün 5271 sayılı CMK'nin 302/2. maddesi uyarınca BOZULMASINA, dosyanın İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına İADESİNE, 21.04.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.