Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/16826
Karar No: 2014/565
Karar Tarihi: 20.01.2014

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2013/16826 Esas 2014/565 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu mahkeme kararı, bir tazminat davasıyla ilgilidir. Davacı, tahliye edilen bir taşınmazda meydana gelen hasarın tespiti için bilirkişi raporu yaptırmış ve 2.855 TL'lik bir alacak talebinde bulunmuştur. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiş ve bu karar davacı ve davalı tarafından temyiz edilmiştir. Yüksek Mahkeme, davacının delil tespiti raporundaki eksiklikleri belirtmiş ve yeniden rapor alınarak karar verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, hükümde yer almayan davacının vekalet ücretinin de karara bağlanması gerektiği belirtilmiştir.
Kanun maddeleri: 6099 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 316/1. maddesi, 334. maddesi ve 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 428. maddesi.
6. Hukuk Dairesi         2013/16826 E.  ,  2014/565 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Erzincan Sulh Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 18/12/2012
    NUMARASI : 2012/270-2012/1301

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tazminat davasına dair karar, davacı ve davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, hor kullanma tazminatı istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı ve davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili, dava konusu taşınmazın davalı kiracı tarafından tahliye edilikten sonra kiralanana verilen hasarın mahkeme aracılığıyla tespit ettirildiğini belirterek 2.855,00 TL alacağın tahsiline karar verilmesini istemiştir. Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur. Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    1-Davalı vekilinin temyiz itirazlarına gelince;Taraflar arasında 01.04.2009 başlangıç tarihli, 3 yıl süreli kira sözleşmesinin varlığı ve kiralanan taşınmazın tahliye edildiği hususunda uyuşmazlık bulunmamaktadır.Davacı kiralananda 10.02.2012 tarihinde tespit yaptırmış, davayı da bu tespite dayanarak açmıştır. Tespit bilirkişi raporunda; saptanan zarar kalemleri ile ilgili olarak duvar yüzeylerinin iki kat boyasının yenilenmesi, laminant parkelerin sökülerek yerlerine yenilerinin yapılması, merdiven korkuluklarının yerine sabitlenmesi,dış ve iç kapılarda boya tamiratlarının yapılması, balkon kapısı kapı kilidinin değişimi, merdiven tarafına açılan boşluğun kapatılması tamirat ve yenilemeleri için gerekli tutarın 2.855,00 TL olduğu hesaplanmıştır. Yargılama aşamasında yapılan bilirkişi incelemesinde söz konusu zarar kalemlerinde değişiklik yapılmaksızın hasar ve zarar tutarının 2.855,00 TL olduğu hesaplanmış, hesaplanan tutardan yenilenen parçalara yönelik yıpranma payı düşülmemiştir. 6099 sayılı T.B.K.’nun 316/1.maddesi (B.K.’nun 256.maddesi) hükmü uyarınca kiracı kiralananı özenle kullanmak ve aynı kanunun 334. maddesi (B.K,’nun 266.maddesi) gereğince sözleşme sonunda aldığı hali ile kiralayana teslim etmekle yükümlüdür. Kiracının bu yükümlülüğünün ihlali halinde kiraya veren, bu yüzden uğradığı zarar için giderim isteminde bulunabilir. Ancak kiracı sözleşme sınırları içinde kiralanandan yararlanması sonucu meydana gelen yıpranma ve bozulmalardan sorumlu değildir. O nedenledir ki kiralanandaki hasar ve bozukluğun kötü (hor) kullanımdan kaynaklanıp kaynaklanmadığının tespiti gerekir. Ne var ki gerek davacının yaptırdığı delil tespiti bilirkişi raporunda gerekse yargılama sırasında mahkemece alınan bilirkişi raporunda kiralanandaki zararın hor kullanmadan kaynaklanıp kaynaklanmadığına yönelik her hangi bir tespit ve değerlendirme yapılmamıştır. Rapor bu yönüyle eksik ve hüküm kurmaya elverişli
    değildir. Öte yandan kabule göre de yenilenen parçaların başlangıçtaki durumlarına göre yıpranma paylarının düşülmesi ve yine hasar bedelinin hesaplanmasında tahliye tarihindeki rayiç değerler yerine dava ve keşif tarihindeki rayiç değerlerin esas alınması hatalı olup mahkemece belirtilen bu gereklere uyulmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir.Yukarıda değinilen maddi ve hukuki esaslar doğrultusunda mahkemece bilirkişiden yeniden rapor alınmak suretiyle sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm verilmesi hatalı olmuştur.
    2-Davacı vekilinin vekalet ücretine yönelik temyiz itirazlarına gelince; mahkemece davanın kabulüne karar verilmesine rağmen davacının vekalet ücretine hükmedilmesi talebine ilişkin olumlu–olumsuz hüküm kurulmaması da doğru değildir.Bu nedenle mahkemece bu husus değerlendirilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekir.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda 1 ve 2 No"lu bentte açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 20.01.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi