Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/662
Karar No: 2013/131
Karar Tarihi: 08.01.2013

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2011/662 Esas 2013/131 Karar Sayılı İlamı

11. Hukuk Dairesi         2011/662 E.  ,  2013/131 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ : FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada ... Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 09/02/2010 tarih ve 2008/135-2010/9 sayılı kararın duruşmalı olarak incelenmesi asıl davada davalı-birleşen davada davacı vekili tarafından istenmiş olup, duruşma için belirlenen 08/01/2013 günü başkaca gelen olmadığı yoklama ile anlaşılıp hazır bulunan asıl davada davacı-karşı davada davalı vekili Av. ... dinlenildikten sonra duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakıldı. Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, davalının müvekkili şirketin “...”, “...+şekil”,“...” ibareli markaların tanınmışlığından yararlanmak için “...” ibareli markayı kullandığını, aynı zamanda marka tescil başvurusunda bulunduğunu, davalının amacının haksız avantaj sağlamak olduğunu ileri sürerek, davalının eylemlerinin marka tecavüzü ve haksız rekabet oluşturduğunun tespitini, önlenmesini ve hükmün ilanını talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, müvekkilinin tek başına peynir sektöründe tanınmış bir şirket olduğunu, adına tescil edilen markanın "...-..." kelimelerinden oluştuğunu, markalar arasında iltibasın bulunmadığını, zira markanın bir bütün olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Birleşen davada davacı vekili, davalının "..." kelimesini marka olarak sahiplenmesinin 556 sayılı KHK.nın 7 nci maddesine aykırılık teşkil ettiğini, anılan ibarenin renk ismi olduğunu ve doğada sınırlı sayıda bulunduğunu iddia ederek, davalı adına tescilli "..." ibaresini taşır markaların hükümsüzlüğünü istemiştir.
    Birleşen davada davalı vekili,davanın beş yıllık hak düşürücü süre içerisinde açılmadığını, davacının kötüniyetli olduğunu belirterek, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna göre, asıl davada davalının “...+şekil” ibareli markasını davacının önceki tarihli ve tanınmış markaları nedeni ile kullanamayacağı, böyle bir kullanımın iltibasa neden olacağı, “...” ibaresinin, peynir için tasvir edici olmadığına dair kesinleşmiş kararlar bulunduğu, “sürülebilir krem peyniri” ürünü ile ilgili olarak, “...” biçimindeki marka tescil başvurusu ve bunun ambalajdaki kullanım biçiminin, davacıya ait markalara tecavüz oluşturduğu, açılan hükümsüzlük davasının, 5 yıllık dava açma süresi geçtikten sonra açıldığı gerekçesiyle asıl davanın kabulüne, birleşen davanın ise reddine karar verilmiştir.
    Kararı, asıl davada davalı/birleşen davada davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, asıl davada davalı-birleşen davada davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, asıl davada davalı-birleşen davada davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, takdir olunan 990,00 TL duruşma vekalet ücretinin asıl davada davalı-birleşen davada davacı (... )"den alınarak asıl davada davacı karşı davada davalı (...)"ne verilmesine, aşağıda yazılı bakiye 31,45 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 08/01/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi