20. Hukuk Dairesi 2019/537 E. , 2019/1400 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile Mahkemesi Sıfatıyla) Mahkemesi
Çocuk mallarının korunması istemine ilişkin olarak açılan davada ... Asliye Hukuk (Aile Mahkemesi Sıfatıyla) ve ... 5. Aile Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, Türk Medenî Kanununun 352. ve devamı maddeleri uyarınca çocuk mallarının korunması istemine ilişkindir
... 5. Aile Mahkemesi incelenen nüfus kaydından müteveffa ..."ın 28/10/2016 tarihinde vefat ettiği müşterek çocuk 29/07/2001 ... doğumlu ..."ın reşit olmadığı ve sağ kalen eşin MERNİS adresi çıkartılmış, adresin ... ... olduğu gerekçesi ile yetkisizlik kararı vermiştir.
... Asliye Hukuk (Aile Mahkemesi Sıfatıyla) Mahkemesi, küçük ..."in nüfus kayıt örneği Uyap ortamından çıktı alınmış, incelenmesinde küçüğün ... Sulh Hukuk Mahkemesinin 2001/400 Esas - 2001/424 Karar sayılı kararı ile ... ve ... tarafından evlat edinildiği, evlat edinenler tarafından ismine ... isminin de eklendiği, evlat edinme ile birlikte TMK"nın 314/1. maddesi gereği ana ve babaya ait hak ve yükümlülüklerin evlat edinenlere geçtiği anlaşılmıştır. Ana ve babadan birinin ölümü halinde nüfus memuru veya evliliğin mahkeme kararı ile sona ermesi halinde kararı veren mahkeme, sağ kalan veya velayet kendisine verilen eşin yerleşim yeri aile mahkemesine durumu derhal bildirir. Mahkeme, belirleyeceği süre içinde, sağ kalan veya velayet kendisine verilen eşten çocuğun varsa, mal varlığının dökümünü gösteren bir defter vermesini ve bu mal varlığında veya yapılan yatırımlarda gerçekleşecek önemli değişiklikleri de bildirmesini ister. Hakim, ana ve babanın, çocuğun mallarını yönetmekte her ne sebeple olursa olsun yeterince özen göstermemeleri halinde, Türk Medeni Kanununun 360. ve 361. maddelerinde öngörülen önlemleri alır ve gerekli işlemleri yapar. Bu açıklamalar doğrultusunda; küçük ..."in annesi ..."ın vefat ettiği, öz babasının halen sağ olduğundan bahisle mahkememizin yetkili olduğu belirtilerek yetkisizlik kararı verildiği anlaşılmıştır. Evlat edinme ile birlikte TMK"nın 314/1. maddesi gereği ana ve babaya ait hak ve yükümlülüklerin evlat edinenlere geçtiği, bu kapsamda küçüğün velayetinin evlat edinenlere ait olduğu, gerekçesiyle karşı yetkisizlik kararı vermiştir.
Türk Medenî Kanununun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzüğün 4/1. maddesinde “ Ana ve babadan birinin ölümü halinde nüfus memuru veya evliliğin mahkeme kararı ile sona ermesi halinde kararı veren mahkeme, sağ kalan veya velayet kendisine verilen eşin yerleşim yeri aile mahkemesine, yoksa Hâkimler ve Savcılar Kurulunun belirlediği mahkemeye durumu derhal bildirir. Mahkeme, belirleyeceği süre içinde, sağ kalan veya velayet kendisine verilen eşten çocuğun varsa, mal varlığının dökümünü gösteren bir defter vermesini ve bu mal varlığında veya yapılan yatırımlarda gerçekleşecek önemli değişiklikleri de bildirmesini ister.” hükmüne yer verilmiştir.
Dosya kapsamında malları korunması talep edilen çocuk ..."in MERNİS adresinin Çankaya/... olduğu anlaşıldığından, uyuşmazlığın ... 5. Aile Mahkemesince çözümlenmesi gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince ... 5. Aile Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 04/03/2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.