
Esas No: 2019/6447
Karar No: 2020/5895
Karar Tarihi: 07.12.2020
Danıştay 10. Daire 2019/6447 Esas 2020/5895 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2019/6447
Karar No : 2020/5895
TEMYİZ EDEN (DAVACILAR): 1- …
2- …
3- …
VEKİLLERİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) :… Bakanlığı (… Kurumu)
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacılar tarafından, 21/02/2013 tarihinde Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğan …'ın doğumu sırasında idarenin hizmet kusuru nedeniyle sol omuz köprücük kemiğinin kırıldığı iddiasıyla, meydana gelen zararlarına karşılık olmak üzere toplam 3.000,00 TL maddi ve 120.000,00 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; Adli Tıp Kurumu 2. İhtisas Kurulunun … tarih ve … sayılı raporunda özetle, "... Miyadında canlı, tekil gebeliği olan 1985 doğumlu …'ın ağrısının olması nedeniyle davalı hastaneye başvurduğu, dördüncü gebeliği olduğu, iki kere spontan doğum, bir kere abortus öyküsü olduğu, ikinci canlı bebeği 4300 gr ağırlığında doğurduğu, muayenesinde dilatasyon: 5 cm, silinme %50 B -3 seviyede, su kesesi (+) olduğu, bir gün önce yapılan USG'de tahmini doğum ağırlığının 4134 gr olduğunun belirtildiği, vajinal doğuma bırakıldığı, epizyotomi açılarak 4740 gr ağırlığı apgarı 9-10 olan canlı bir erkek bebeğin doğurtulduğu, doğum esnasında komplikasyon olmadığının belirtildiği, doğum sonrası bebekte sol klavikula kırığı sol ve brakial pleksus zedelenmesinin doğum eylemi sırasında omuz takılmasına bağlı nadir de olsa görülebilen öngörülemeyen bir durum olduğu 4500 gr üzerinde ağırlıkta doğan bebeklerde görülme sıklığının arttığı, ancak normal doğum ağırlığına sahip bebeklerde de görülebildiği, dava konusu olayda ağrılı gebelik olarak başvuran annenin muayene bulgularına, tetkik sonuçlarına ve doğum öyküsüne göre bebeğin vajinal doğuma bırakılmış olmasının tıbben uygun olduğu, doğum sonrası klavikula kırığı ve brakial pleksus zedelenmesi tespit edildiğinde gerekli konsultasyonlar yapılarak uygun tedavilerin düzenlenmiş olduğu, bebeğin doğumunda görev alan sağlık görevlilerinin eylemlerinin tıp bilimince genel kabul görmüş ilke ve kurallara uygun olduğu, ilgili sağlık görevlilerine atfı kabil kusur bulunmadığı" yönünde görüş belirtildiği, taraflara tebliğ edilen ve itiraz edilmeyen bilirkişi raporunun hükme esas alınabilecek nitelikte görüldüğü; bu durumda, olaya ilişkin olarak Adli Tıp Kurumuna yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda, doğum sırasında davacılardan ...'ta meydana gelen klavikula kırığının ve brakial zedelenmenin doğum eylemi sırasında omuz takılmasına bağlı nadir de olsa görülebilen öngörülemeyen bir durum olduğu, bebeğin vajinal doğuma bırakılmış olmasının tıbben uygun olduğu, doğum sonrasında klavikula kırığının ve brakial zedelenmesinin tespit edilmesi sonrasında gerekli konsültasyonların yapılarak uygun tedavilerin yapıldığı, sağlık personelinin eylemlerinin tıp bilimince kabul görmüş ilke ve kurallara uygun olduğu dikkate alındığında, olayda idarenin tazmin sorumluluğunu doğuran şartların gerçekleşmediği anlaşıldığından, davacıların tazminat isteminde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ_EDENLERİN_İDDİALARI : Davacılar tarafından, doğumdan sonra gerekli tetkik ve tedavilerin yapılmadığı ve kendilerine meydana gelen hastalıkla ilgili bilgi verilmediği, tahmini fetal ağırlık ölçümünde 600 gr. hata yapıldığı ve bu durumun idarenin özen eksikliği olduğu ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli (I) sayılı cetvelde yer aldığı cihetle 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 2/1-ç ve 6/1 maddeleri uyarınca taraf sıfatını haiz bulunduğundan bakılan davada hasım mevkiine alınan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun, 25/08/2017 tarih ve 30165 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 203/1-ğ maddesi ile 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli (I) sayılı cetvelden çıkartılarak anılan Kanun Hükmünde Kararname'nin 184. maddesi ile Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü adıyla Sağlık Bakanlığının hizmet birimi olarak teşkilatlandırıldığı anlaşıldığından, dosya Sağlık Bakanlığı husumetiyle ele alınıp Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacıların temyiz istemlerinin reddine,
2.Davanın reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 07/12/2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.