Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/20526
Karar No: 2014/3144

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2013/20526 Esas 2014/3144 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2013/20526 E.  ,  2014/3144 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Tokat Aile Mahkemesi
    TARİHİ :09.07.2013
    NUMARASI :Esas no:2009/661 Karar no:2013/408

    Taraflar arasındaki "karşılıklı boşanma" ve "çeyiz eşyalarının iadesi" davalarının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı-davalı (kadın) tarafından; kocanın boşanma davası, kusur belirlemesi, tazminatlar, yoksulluk nafakası, reddedilen çeyiz eşyalarına ilişkin talep ve ziynetler yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Mahkemece "davacı-davalı kadın ağır kusurlu" kabul edilerek her iki boşanma davasının kabulü ile tarafların boşanmalarına karar verilmiş ise de; yapılan soruşturma ve toplanan delillerden, davacı-davalı kadının, ailesinin evlilik birliğine müdahalesine tepkisiz kaldığı, eşinin güvenini sarsacak davranışlarda bulunduğu, eşinin güvenilmez olduğunu söyleyerek aşağıladığı, davalı-davacı kocanın ise eşini tehdit ettiği, evden kovduğu, bebeğini kaybeden eşiyle ilgilenmediği anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu durum karşısında boşanmaya neden olan olaylarda tarafların eşit derecede kusurlu olduklarının kabulü gerekir. Hal böyle iken davacı-davalı kadının ağır kusurlu kabul edilmesi doğru değil ise de; her iki dava yönünden verilen boşanma kararı sonucu itibariyle doğru bulunduğundan boşanma hükmünün kusur belirlemesine ilişkin gerekçesinin bu şekilde değiştirilerek onanmasına (HUMK.m.438/son) karar vermek gerekmiş ve davacı-davalı kadının ziynetlere ilişkin harcı verilerek usulüne uygun açılmış bir davası bulunmadığına göre aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2-Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olan olaylarda eşit derecede kusurlu olan davalı-davacı koca yararına Türk Medeni Kanununun 174/2 maddesindeki koşullar gerçekleşmediği halde manevi tazminata hükmedilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
    3-Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. (TMK.m.175) Toplanan delillerle, boşanmaya sebep olan olaylarda davacı-davalı kadının daha ağır kusurlu olmadığı, her hangi bir geliri ve malvarlığının bulunmadığı, boşanma yüzünden yoksulluğa düşeceği gerçekleşmiştir. O halde, davacı-davalı kadın yararına geçimi için uygun miktarda yoksulluk nafakası takdiri gerekirken isteğin reddi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2 ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin 1. bentte gösterilen sebeple düzeltilmiş şekliyle ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.18.02.2014(Salı)

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi