Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/12791
Karar No: 2014/19968
Karar Tarihi: 17.12.2014

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2014/12791 Esas 2014/19968 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı vekili, davalı firmanın müvekkiline ait patent hakkı ile korunan \"Elektronik çakmak\" adlı buluşun teknik özelliklerinin taklit edilip kullanılmak suretiyle üretim yaptığını ve patent hakkına tecavüz ettiğini ileri sürerek, patent hakkına tecavüzün tespitine ve önlenmesine karar verilmesini talep etmiştir. Davalı vekili ise davacıya ait patent başvurusu ile hukuki olarak korunan istemlerde yazılı teknik özellikleri içeren elektronik çakmak mekanizması ile müvekkili şirkete ait ürünlerin farklı olduğunu ve davacının patent hakkına tecavüz edilemeyeceğini savunmuştur. Mahkeme ise davalının davacıya ait patent başvurusuna tecavüz fiilini işlemediği gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Kanun maddeleri olarak, 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun ile 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uygulanmıştır.
11. Hukuk Dairesi         2014/12791 E.  ,  2014/19968 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ... 2.FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen davada ... 2.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 18/02/2014 tarih ve 2006/416-2014/16 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, davalı firmanın, müvekkiline ait patent hakkı ile korunan "Elektronik çakmak" adlı buluşun teknik özelliklerinin taklit edilip kullanılmak suretiyle üretim yaptığını ve patent hakkına tecavüz ettiğini ileri sürerek, patent hakkına tecavüzün tespitine ve önlenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacıya ait patent başvurusu ile hukuki olarak korunan istemlerde yazılı teknik özellikleri içeren elektronik çakmak mekanizması ile müvekkili şirkete ait ürünlerin farklı olduğu, müvekkil şirketin hali hazırda kendi bünyesinde kendi ürününü oluştururken piyasada bulunan ürünlerden farklı bir ürün yaratma çalışması içinde yer alarak kendi ürününü çıkartmaya çalışmakta iken, davacı firmanın bu çabalarını sahip olduğu patent hakkına tecavüz olarak niteleyemeyeceği, davacı tarafından sunulan fuar görüntüleri web sitesinden alınmış ürün örneklerinin fotoğraflarına bakılarak davaya konu patent hakkına tecavüz edildiğinin iddia edilemeyeceği, bunların hiç birisinde istemlerde yazılı teknik özelliklerin bulunmadığını, müvekkili şirketin kendi tasarımı ve ürününü geliştirdiğini savunarak,davanın reddine karar verilmesi talep etmiştir.
    Mahkemece iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, davalının davacıya ait PCT/IB2004/050212 nolu uluslararası patent başvurusuna (TR 2011 09514 T4 nolu incelemeli patent belgesine) tecavüz fiilini işlemediği gerekçesiyle ispatlanamayan davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, temyiz harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına mahal olmadığına, 17.12.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi