Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2673
Karar No: 2012/4295
Karar Tarihi: 19.03.2012

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2012/2673 Esas 2012/4295 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı bir kişi, davalılar tarafından yapılan haksız eylem nedeniyle maddi tazminat talebinde bulunmuştur. Mahkeme, davayı kısmen kabul etmiş ve davalıların temyiz başvurusu sonrasında hüküm incelenmiştir. Mahkeme, belirlenen zarar tutarı üzerinden değil, istem miktarı üzerinden bölüşük kusur oranında indirim yapılması gerektiğinin belirtilmemesi sebebiyle kararın bozulmasına karar vermiştir. Ayrıca, işleten sıfatı ile sorumlu tutulan bir davalının kasıtlı bir eylem gerçekleştirdiği durumlarda sorumluluğu bulunmadığına ilişkin maddeler açıklanmıştır.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 3. ve 85. maddeleri yukarıda bahsedilen konulara açıklık getiren maddelerdir. Seyyar mahkemelerin kuruluşu hakkındaki 5235 Sayılı Adli Yargı Teşkilatı Kanunu ise mahkeme kuruluşuyla ilgili bilgiler vermektedir.
4. Hukuk Dairesi         2012/2673 E.  ,  2012/4295 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı ... vekili Avukat ... tarafından, davalı ... ve ... aleyhine 09/07/2009 gününde verilen dilekçe ile maddi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 26/01/2011 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davalılar vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalı ..."ın aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları redddedilmelidir.
    2-Davalı ..."ın diğer temyiz itirazlarına gelince:
    Dava, haksız eylem nedeniyle maddi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava dilekçesinde, 10.000,00 TL maddi tazminat isteminde bulunulmuştur. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda ise, zarar tutarı 14.512,00 TL olarak belirlenmiştir. Mahkemece, davacının 1/4 oranında bölüşük kusuru olduğu belirtilmiş; bilirkişi raporunda saptanan miktar üzerinden, bu oranda indirim yapıldığı gerekçesiyle yazılı biçimde hüküm kurulmuştur. Hakim, talep ile bağlı olup; fazlasına karar veremez. (HUMK m.74; HMK m. 26) Şu durumda, belirlenen zarar tutarı üzerinden değil; istem miktarı üzerinden, bölüsük kusur oranında indirim yapılması gerekir. Karar, bu bakımdan yerinde görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir.
    3-Davalılardan ..."ın temyiz itirazlarına gelince:
    Bu davalının, işleten sıfatı ile sorumlu olduğu ileri sürülmüş ve mahkemece de benimsenmiştir. Dava konusu olay, davalı ..."ın, davalı ..."a ait olan araç ile kasıtlı olarak davacının aracına zarar vermesi biçiminde meydana gelmiştir. Davalı ..."ın davranışı, "bir motorlu aracın sebep olduğu trafik kazası" niteliğinde bulunmamakta; işletilme kavramından bağımsız ve kasıtlı bir eylem vasfını taşımaktadır. Şu durumda, davalı ..."ın 2918 sayılı Yasa"nın 3. ve 85. maddeleri hükümleri anlamında, işleten sıfatı ile sorumlu tutulma imkanı bulunmamaktadır. Davalı ..."ın, kasıtlı eyleme iştiraki de ileri sürülmediğine göre, hakkındaki davanın reddi gerekir. Karar, açıklanan nedenle de yerinde görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukanda (2) sayılı bentle gösterilen nedenle davalılardan ... (3) sayılı bentte gösterilen nedenle davalılardan ... yararına BOZULMASINA; öteki temyiz itirazlarının ise (1) sayılı bentte açıklanan nedenlerle reddine ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 19/03/2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi