22. Hukuk Dairesi 2016/3024 E. , 2016/5992 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı,... tarafından görevlendirilerek ... Bakanlığı ... Anadolu Lisesinde temizlik işçisi olarak görev yaparken aniden hastalanarak... Numune Hastanesine kaldırıldığını, 02.01.2015 tarihinde genel cerrahi bölümüne yatırılarak fıtık ameliyatı olduğunu ve 07.01.2015 tarihinden 05.02.2015 tarihine kadar kendisine istirahat verildiğini, rapor süresinin biter bitmez işe başladığını, kendisine "sen işten çıkartıldın" diyerek işe başlatmadıklarını, hiç bir kanuni hakkının ödenmediğini ve herhangi bir sebep gösterilmeden işten çıkartılmış olduğunu beyan ederek işe iadesini talep etmiştir.
Davalı ... Bakanlığı vekili, davacının hizmetine dayanak olan... Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile... ... Müdürlüğü arasında yapılmış olan Toplum Yararına Program Yüklenici Sözleşmesinde davacının çalışma şartlarının düzenlenmiş bulunduğunu ve buna göre sözleşmenin madde 8- "TYP uygulama süresi 223 gündür." , madde 12- "... katılımcının ; sağlık sorunları, evlenme, doğum ve birinci derecede yakınlarının vefat etmesi gibi mücbir nedenleri belgelendirmek şartıyla, TYP süresinin yirmide biri kadar devamsızlık hakkı bulunmaktadır." ifadelerinin dikkate alınarak davacının hizmet sözleşmesinde belirtildiği şekliyle en fazla oniki gün sağlık raporu alma hakkının bulunduğunu, davacının ise otuz günlük heyet raporunun bulunduğunu ve bu durumda da davacının sözleşme hükümlerine uygun bir şekilde görevine son verilmiş olduğunu beyan ederek davanın reddini talep etmiştir.
Mahkemece, yapılan işin süreklilik arz eden bir iş olması sebebiyle, belirli süreli iş sözleşmesi yapılmasını gerektirir objektif haklı bir sebep bulunmaması karşısında iş sözleşmesinin belirsiz süreli sözleşme olarak kabul edilmesinin gerektiği ve davacı işçinin iş sözleşmesinin feshedilmemiş olduğu düşünüldüğünde sözleşmesinin de devam edeceği nazara alınarak ve davalı tarafça iş sözleşmesini feshine dayanak olan söz konusu sözleşme maddesinin iş sözleşmesinin sonlandırma gerekçesi olmadığı sadece işçiye ödenecek ücretle ilgili olduğu yapılan feshin geçerli bir fesih olmadığından davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Dosya kapsamına göre; toplum yararına program, işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını amaçlayan ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla ... tarafından uygulanan programlardır. Programın dayanağı Aktif İşgücü Yönetmeliği olup, amacı istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak olarak belirlenmiştir.
... Kurumu, kamu kurum ve kuruluşları ile yukarıda belirtilen biçimde anılan yönetmelik hükümlerine göre belirli süreli en fazla dokuz aylık dönemlerle sınırlı, Toplum Yararına Program Yüklenici Sözleşmesi yaparak ..."a kayıtlı ve diğer sayılan şartları taşıyan işsizleri çalıştırmaktadır. Sözleşme konusu işte çalışacak işçileri ... belirlemekte, ücret, sigorta ve vergileri işçiyi çalıştıran kamu kurum ve kuruluşu tarafından düzenlenen hakedişlere göre ... tarafından karşılanmaktadır. Çalışacak işçiler kayıtlı işsizler arasından noter huzurunda çekilen kura ile belirlenmektedir. Aynı kurada çalışacak sayısının yarısı kadar yedek işçide belirlenmekte, başlamayan veya devam etmeyenin yerine yedeklerden çağrılmaktadır. Programda bir dönem çalışan işçi aradan oniki ay geçmedikçe yeniden çalışamamaktadır. Programın süresi bittiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşu yeniden programdan faydalanmak isterse, yeni duruma göre şartları incelenip, yeni sözleşme yapılmaktadır.
Somut olayda,... Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile... ... Müdürlüğü arasında, Toplum Yararına Program Yüklenici Sözleşmesi çerçevesinde çalışan davacının iş ilişkisi, sözleşme hükümlerine göre belirlenen azami devamsızlık süresinin aşılması sebebiyle ..."a bildirilmek suretiyle sonlandırılmıştır. Bildirim sözleşme hükümlerine göre zorunludur. Çünkü program sözleşmesi imzalanırken, çalışacak işçi sayısı, yani programın kaç işçi ile sürdürüleceği önceden belli olduğu için, yönetmelikte belirlenen devamsızlık süresi aşıldığında yedeklerden çağrılarak programda çalışacak işçi sayısı korunmaktadır.... Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile... ... Müdürlüğü arasında, Aktif İşgücü Yönetmeliği hükümlerine göre belirli süreli Toplum Yararına Program Yüklenici Sözleşmesi yaparak ..."a kayıtlı ve diğer sayılan şartları taşıyan işsizler arasından noter huzurunda çekilen kura ile belirlenmiş biçimde oluşturulan iş ilişkisinin söz konusu olması karşısında davacının iş güvencesi hükümlerinden yararlanması mümkün değildir. Davanın reddi yerine yazılı şekilde kabulüne karar verilmesinde isabet görülmemiştir.
Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Davanm REDDİNE,
3-Harçtan muaf olduğundan alınmasına yer olmadığına,
4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 80,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.800,00 TL ücreti vekâletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Kesin olarak 01.03.2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi.