Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/914
Karar No: 2012/3557
Karar Tarihi: 07.03.2012

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2011/914 Esas 2012/3557 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı elektrik çarpması sonucu maddi ve manevi zarar görmesinden dolayı davalı elektrik şirketinden tazminat istemiştir. İlk mahkeme dava reddedilmiştir. Ancak Yargıtay, üçüncü bir kişinin aracı ile elektrik direğine çarpmasının haksız eylem olduğunu reddetmiştir. Yargıtay'a göre, davalı kurum zararlandırıcı sonuçların sebebi nedeniyle Borçlar Kanunu'nun 58. maddesi uyarınca sorumludur. Bu kanun maddesi kusursuz sorumluluk ilkesine dayanır. Eğer davalı kurum, sorumluluğundan kurtulmak istiyorsa, zarar ile yapım eksikliği ve bakım eksikliği arasındaki nedensellik bağının kesilmiş olması gerekmektedir. Bu durumda, davalı kurumun sorumluluğunun benimsenmesi gerekiyor. Mahkeme, davanın incelenmesi ve zararın tespit edilmesiyle uygun bir karar verilmesi gerektiği sonucuna varmıştır. Borçlar Kanunu'nun 58. maddesi, tehlike esasına dayanan kusursuz sorumluluğu düzenler. Bu kanun maddesi uyarınca, yalnızca zarar ile yapım eksikliği ve bakım eksikliği arasındaki nedensellik bağının kesilmiş olması durumunda, davalı kurum sorumluluktan kurtulabilir.
4. Hukuk Dairesi         2011/914 E.  ,  2012/3557 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı ... vekili Avukat ... tarafından, davalı ... Dağ. A.Ş aleyhine 22/10/2007 gününde verilen dilekçe ile maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 20/07/2010 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    Dava, elektrik çarpması sonucu uğranılan maddi ve manevi zararın ödetilmesi istemine ilişkindir. Yerel mahkemece, istemin reddine karar verilmiş; karar, davacı tarafından temyiz olunmuştur.
    Davacı, olay günü, kendisinin, üzeri odun yüklü atıyla birlikte yolda yürüdüğünü, bu sırada yukarıdan geçen elektrik tellerinin birisinin koparak atının üzerine düştüğünü, atının elektrik çarpması sonucu "öldüğünü, elektrik akımının kendisine de sirayet ederek yaralandığını belirterek uğradığı maddi ve manevi zararın ödetilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, "... davalı kurum personeli hakkında dava konusu olay nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan hazırlık soruşturması sonucunda takipsizlik kararının verildiği, takipsizlik kararı ile belirlenen maddi olgunun bağlayıcı olacağını, takipsizlik kararında belirlenen maddi olguya göre de illiyet bağının kesilmiş olduğu, davalının kusurunun bulunmadığı" gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
    Dava konusu olayda; elektrik tellerinden birinin koparak, düşmesi sonucunda elektrik akımına kapılan atın öldüğü ve davacının da yaralandığı konusu çekişmesizdir. Uyuşmazlık konusu; elektrik tellerinin kopmasının ve yere düşmesinin nedenine ve üçüncü kişinin haksız eyleminin, bu zararlı sonucun doğması için yeterli ve tek etken olup olmadığına ilişkindir. Davalı, dava konusu olaydan önce dava dışı üçüncü bir kişinin aracı ile olaya neden olan tellerin bağlı bulunduğu elektrik direğine çarptığını ve üçüncü şahsın haksız eylemi sonucunda direkler arasındaki tellerden birinin koptuğunu, illiyet bağının ve davalı kurum görevlilerinin zarara neden olabilecek herhangi kusurlu ve haksız eylemlerinin bulunmadığını ileri sürmüştür. ... Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da; "...elektrik tellerinin düşmesinin, telin bağlantılı olduğu direğe bir aracın çarpmasından kaynaklandığı, olayda ... görevlilerinin kusurunun bulunmadığı..." açıklanarak takipsizlik kararı verilmiştir.
    Davalı kurum, zararlandırıcı sonucun doğmasına neden olan elektrik hattı nedeniyle Borçlar Kanunu"nun 58. maddesi gereğince sorumludur. Maddenin düzenlenme biçimi itibariyle, tehlike esasına dayalı kusursuz sorumluluk hali söz konusudur. Davalı kurum, gerek yapım ve gerekse bakım eksikliklerinden kaynaklanan zararlı sonuçlardan sorumludur. Sorumluluktan kurtulmanın koşulu ise; zarar ile, yapım bozukluğu ve bakım eksikliği
    arasındaki nedensellik bağının kesilmiş bulunmasıdır. Somut olayda, üçüncü bir kişinin, olay öncesinde aracı ile elektrik direğine çarpması ve bu nedenle elektrik tellerinden birinin koparak yere düşmüş olmasının, nedensellik bağının kesildiğinin kabulü için yeterli bulunmadığı gibi; dosya içinde mevcut bilgi ve belgelerden de, üçüncü bir kişinin aracı ile elektrik direğine çarpmış olduğunun, kesin ve net olarak belirlenemeyeceği, bu konuda; davalı kurum görevlilerince düzenlenen tutanaklarla, dosya içinde bulunan diğer delillerin örtüşmediği, araçla direğe çarpılmış olduğunun kabulü halinde ise; davalı kurumun, enerjiyi kesmediği, enerji kesici sigortaların da işlevini yerine getirmediği, tel koptuğu halde hattı işletmede tuttuğu düşünülmelidir. Öte yandan; takipsizlik kararı, hukuk hakimi için bağlayıcı değildir. Dosya içinde bulunan olay yeri tutanakları, keşif ve mahkeme gözlemi, bilirkişi raporu ile tanık beyanları birlikte değerlendirildiğinde, meydana gelen zarar ile davalının haksız eylemi arasında illiyet bağı bulunduğu sonucuna varılmaktadır. Şu durumda, davalının sorumluluğu benimsenmelidir. Mahkemece, davanın tümden reddi yerinde görülmemiştir. Yerel mahkemece, olayın özellikleri gözetilerek işin esasının incelenmesi ve zarar kapsamının belirlenmesi suretiyle varılacak uygun sonuç çevresinde bir karar verilmesi gerekir. Karar, açıklanan nedenlerle yerinde görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 07/03/2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi