Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/2743
Karar No: 2020/2662
Karar Tarihi: 08.09.2020

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2017/2743 Esas 2020/2662 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı kooperatif yönetim kurulu, yasaya ve anasözleşmeye aykırı olarak kaydedilen yeni üyelerin oy hakkını kullanarak, genel kurulda alınan kararların iptali talebiyle açılan davada, mahkeme genel kurulun 2,4,5 ve 6 numaralı kararlarının iptaline, 3,7,8,9,10 ve 11 no.lu kararların yoklukla malul olduklarının tespitine karar vermiştir. Ancak, bozma ilamına uygun olarak yeniden yapılan yargılamada, iddia ve savunmaların değerlendirilmesi sonucunda davanın reddine karar verilmiştir. Kararda, ortaklık kabul işleminin yönetim kurulu yetkisinde olduğu, ortak sayısını sınırlama yetkisinin ise genel kurula ait olduğu belirtilmiş ve genel kurulca böyle bir karar bulunmadığı tespit edilmiştir. Kararın gerekçesi TTK'nın 365. maddesi ve 488. maddesi ile açıklanmaktadır.
23. Hukuk Dairesi         2017/2743 E.  ,  2020/2662 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki genel kurul kararının iptali davasının bozma ilamına uyularak yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı asıl ve birleşen davanın reddine yönelik verilen hükmün asıl davada davacılar vekilince duruşmalı, birleşen davada davacı tarafından duruşmasız olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde asıl ve birleşen davada davalı kooperatif başkanı ... ve başkan yardımcısı ... gelmiş, tebligata rağmen başka gelen olmadığından onların yokluğunda duruşmaya başlanarak hazır bulunanların sözlü açıklamaları dinlenildikten ve temyiz dilekçelerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - KARAR -
    Asıl davada davacı vekili, davalı kooperatif yönetim kurulunca yasaya ve anasözleşmeye aykırı olarak kaydedilen yeni üyelerin 02.03.2012 tarihli genel kurula katıldıklarını ve oy kullandıklarını, genel kurulda üye sayısının 20’ye çıkarılmasına karar verildiğini, alınan tüm kararların yeni üyelerin oyları ile alındığını, böylelikle müvekkillerinin pay oranının düşürüldüğünü, TTK’nın 377. maddesi uyarınca bilançonun tasdiki ve bununla bağlı gündem maddelerinin görüşülmesinin 1 ay sonraya bırakılmasına ilişkin talepleri yasaya aykırı olarak reddedilerek, bilanço ile gelir gider tablosunun onaylandığını ve yönetim kurulu üyeleri ile denetim kurulu üyelerinin ibra edildiğini, kooperatifin hiç bir faaliyeti ve amacı olmamasına rağmen, yönetim kurulu üyelerine ve denetim kurulu üyelerine huzur hakkı ödenmesine karar verildiğini ve sırf yönetim kurulu üyelerine maddi destek sağlamak amacıyla üye aidatı belirlendiğini, sonuç olarak, 02.03.2012 tarihli genel kurulda alınan kararların, kanuna, anasözleşmeye ve iyiniyet kurallarına aykırı olduğunu ileri sürerek, alına tüm kararların iptalini talep ve dava etmiştir.
    Asıl ve birleşen davalarda davalı kooperatif temsilcileri, genel kurulun iptali koşullarının oluşmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, asıl ve birleşen davaların kabulü ile dava konusu genel kurulun 2,4,5 ve 6 numaralı kararlarının iptaline, 3,7,8,9,10 ve 11 no.lu kararların yoklukla malul olduklarının tespitine dair verilen karar, asıl ve birleşen davalarda davalı kooperatif temsilcisinin temyiz istemi üzerine, dava konusu genel kuruldan önce ortak sayısının arttırılmasına ilişkin bir genel kurul kararı bulunup bulunmadığı araştırılmadan sonuca gidildiği, bu durumda, genel kurulca konut ve ortak sayısının sınırlandırılıp sınırlandırılmadığı, varsa kooperatif arsasının ortak sayısı ile uyumlu olup olmadığı, kooperatifin ortak sayısının önceki tarihlerde mevcut
    sayıdan fazla olup olmadığı hususlarında ve davalı kooperatifin diğer itirazlarını karşılayacak şekilde konusunda uzman bilirkişiden rapor alınıp sonucuna göre bir karar verilmesi gerektiği belirtilerek bozulmuştur.
    Bozma ilamına uyularak, yapılan yargılama sonucunda, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre, ortaklığı kabul işleminin yönetim kurulunun yetkisinde olduğu, ortak sayısını sınırlama yetkisinin ise genel kurula ait olduğu, genel kurulca bu yönde alınmış bir karar bulunmadığı, kooperatif arsasına 20 adet dubleks daire yapılabileceği, yönetim kurulunun yeni ortak almasında bir sakınca bulunmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, asıl ve birleşen davalarda davacılar vekilleri temyiz etmiştir.
    Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı doğrultusunda inceleme yapılıp hüküm verilmiş olmasına, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına, bozmanın kapsamı dışında kesinleşmiş olan yönlere ilişkin temyiz itirazları incelenemeyeceğine göre asıl ve birleşen davada davacılar vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle asıl ve birleşen davada davacılar vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harçlarının temyiz edenlerden alınmasına, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 08.09.2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi