Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/6237
Karar No: 2013/23747
Karar Tarihi: 30.12.2013

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2013/6237 Esas 2013/23747 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirketin piyasaya sürdüğü ambalaj tasarımlarının yenilik ve ayırt edicilik özellikleri bulunmadığı iddiasıyla davacı şirket tarafından açılan dava reddedildi. Mahkeme, davacının \"BEYÇİ\" markasının hukuken geçerli hak sahibi olmadığı gerekçesiyle bu davayı açamayacağına karar verdi. Taraflar temyiz etti, ancak mahkemenin verdiği karar oybirliğiyle onandı. Kanun maddeleri olarak, dava dışı 554 sayılı KHK'nın 44/1 maddesi uyarınca ilgili herkesin hükümsüzlük davası açabileceği vurgulandı.
11. Hukuk Dairesi         2013/6237 E.  ,  2013/23747 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada Bolu 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 11.12.2012 tarih ve 2011/77-2012/318 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili ile katılma yoluyola davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkili şirketin kurulduğu 2007 yılından itibaren TPE nezdinde adına tescilli 2007/59834 no"lu “BEYÇİ” markası adı altında uzun süredir çikolata ve çikolata ürünlerini, davalı şirketin de “BOLÇİ” markası altında benzer ürünlerini piyasaya arz ettiğini, davalı şirketin ürünlerini piyasaya sürdüğü 4 adet ambalajın 554 sayılı KHK kapsamında endüstriyel tasarım olarak adına tescili amacıyla TPE"ye başvurduğunu ve 2010/02571 1, 2, 3 ve 4 sıra numaralı tasarımların davalı adına tescil edildiğini, bu tasarımların yenilik ve ayırt edicilik özelliğinin bulunmadığını ileri sürerek, davalı adına tescilli ambalaj tasarımlarının hükümsüzlüğünün tespiti ile sicilden terkinine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, müvekkilinin tasarımı önce piyasaya sunup, tüketicinin tepkisini ölçtüğünü, sonra da yasal süre içerisinde tescil talebinde bulunduğunu, davalının müvekkilinden 4 ay sonra ambalaj tasarımlarını piyasaya arz ettiğini, davacı tarafın ambalajların benzer veya aynı olmadığını beyan ve ikrarla bu davayı açtığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece iddia, savunma, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre, dava dışı Recep Kaynarpınar adına kayıtlı 2007 59834 sayılı “BEYÇİ” ibareli markanın halen sahibi adına geçerliliğini koruduğu, anılan marka dosyası üzerinde yapılan inceleme sonucunda herhangi bir itiraz kaydına ve kullanım hakkının başkasına verildiğine dair bir kayda rastlanılmadığı, “BEYÇİ” ibareli marka hakkında hukuken geçerli hak sahibi olmayan davacı tarafın, davalı hakkında hükümsüzlük davası açamayacağı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili ile katılma yoluyla davalı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, davalıya ait tasarımların hükümsüzlüğü istemine ilişkin olup, 554 sayılı KHK"nın 44/1 maddesi uyarınca ilgili herkesin hükümsüzlük davası açmasının mümkün bulunması nedeniyle, mahkemenin davanın reddi gerekçesi doğru olmayıp, bu gerekçeye itibar edilemez ise de, mahkemece alınan bilirkişi raporundan tasarımların yenilik ve ayırt edicilik vasıflarına sahip olduğunun anlaşılması karşısında, sonucu itibariyle karar doğru bulunduğundan değiştirilen bu gerekçeye göre taraf vekillerinin tüm temyiz itirazlarının reddi ile HUMK 438/son maddesi uyarınca kararın onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, taraf vekillerinin tüm temyiz itirazlarının reddi ile sonucu itibariyle doğru bulunan hükmün HUMK 438/son maddesi uyarınca değişik gerekçe ile ONANMASINA, taraflardan temyiz harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına mahal olmadığına, 30.12.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.














    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi