Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/12779
Karar No: 2014/18260
Karar Tarihi: 17.12.2014

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2014/12779 Esas 2014/18260 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı banka, davalının kredi sözleşmesinde kefil olarak yer aldığını ve kredi borcunun ödenmemesi üzerine takibin durduğunu belirterek, davanın kabulüne ve %40 oranındaki icra inkar tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Davalı ise kredi kartı borcuyla ilgili bir kefaleti olmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir. Mahkeme davacı alacağının kanıtlandığını ancak temerrüt faizi uygulanması gerektiğini belirterek, davanın kabulüne ve icra inkar tazminatının davalıdan tahsiline karar vermiştir. Ancak, yapılan bilirkişi raporları birbirleriyle çeliştiğinden ve yeterli araştırma yapılmadığından, karar bozulmuş ve konusunda uzman bilirkişiden rapor alınarak uygun sonuca göre karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
6101 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun yürürlüğüne dair 7. maddesi, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 120. maddesi.
19. Hukuk Dairesi         2014/12779 E.  ,  2014/18260 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Aydın 2. Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 13/12/2013
    NUMARASI : 2012/141-2013/996

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekili ve davalı yanca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili; müvekkili banka ile davadışı Ş. B. T. arasında akdolunan genel kredi sözleşmesinde davalının da kefil olarak yer aldığını, kredi borcunun ödenmemesi üzerine aleyhine girişilen takibe davalının itirazı sonucu takibin durduğunu belirterek, itirazın iptaliyle takibin devamına ve %40 oranındaki icra inkar tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı; davadışı asıl borçlu Ş. B. T. ile davacı arasında akdolunan genel kredi sözleşmesinde kefil olarak yer almış ise de davaya konu edilen icra takibi dayanağının kredi kartı borcundan kaynaklandığının görüldüğünü oysa kendisinin kredi kartı borcuyla ilgili bir kefaleti bulunmadığını bildirerek, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece; benimsenen bilirkişi raporu doğrultusunda, davacı yanca alacak iddiasının kanıtlandığı ancak 6101 sayılı TBK"nun yürürlüğüne dair 7. maddesi uyarınca temerrüt faizine ilişkin 6098 sayılı Yasanın 120. maddesi doğrultusunda takip tarihinden itibaren %18 oranında temerrüt faizi uygulanması gerektiğinden bahisle davanın kabulüne, davalının itirazının iptaliyle takibin asıl alacak tutarı üzerinden takip tarihinden itibaren %18 oranında temerrüt faizi uygulanmak suretiyle devamına, asıl alacak tutarı olan 10.000,00 TL"nin %40"ı oranındaki icra inkar tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmiş, hüküm davacı vekili ve davalı yanca temyiz edilmiştir.
    Mahkemece, yargılama sırasında; iki kez bilirkişi raporu aldırılmış ise de, bu raporların birbirleriyle çeliştiği, öte yandan hükme esas alınan ikinci bilirkişi raporunun ise yeterli araştırma ve incelemeyi içermediği anlaşılmaktadır. Bu durum karşısında mahkemece, davacı banka kayıtları üzerinde mahallinde keşif yapılarak, tüm deliller birlikte değerlendirilmek suretiyle davacı alacağının dayanağının ne olduğu, davalının sorumlu bulunup bulunmadığı, sorumlu olacak ise miktarının ne kadar olduğunun tespitine yönelik konusunda uzman bilirkişiden rapor alınarak, varılacak uygun sonuç dairesinde bir karar verilmesi gerekirken, eksik incelemeyle yazılı şekilde hüküm tesisinde isabet görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, bozma biçimine göre davacı vekilinin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 17.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi