20. Hukuk Dairesi 2016/11907 E. , 2016/11772 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki davada ... 2. Asliye Ticaret ve ... 2. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, itirazın iptali istemine ilişkindir.
... 2. Asliye Ticaret Mahkemesince taraflar arasındaki sözleşmenin konusunu düzenleyen 3.maddesinde, ...iş bu yapım sözleşmesi ile meydana gelecek eserin 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun ilgili maddeleri uyarınca mali hakları ile icracı hak sahipleri ve komşu hak sahiplerinin haklarının şirkete münhasıran devri ile tarafların karşılıklı olarak hak ve yükümlülüklerinin tespiti ve iş bu Sözleşmenin tatbik ve tevsirinden doğacak uyuşmazlıkların çözüm yollarının gösterilmesi düzenlendiğinin belirtildiği, sözleşmenin bu maddesinde belirtilen mali haklar, icracı hak sahipleri ve komşu hakların Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda düzenlendiği gerekçesi ile görevsizlik kararı verilmiştir
... 2. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesince ise uyuşmazlığın sözleşmeden kaynaklandığ, Fikri ve Sınai hakkın varlığı yokluğu veya tecavüzüne ilişkin bulunmadığı, bu durumda uyuşmazlığın çözümünde ticaret mahkemesinin görevli olduğu gerekçesi ile görevsizlik kararı verilmiştir.
Borçlar Kanununun 355. maddesindeki tanımlamaya göre eser sözleşmesi ile yüklenici, iş sahibinin ödemeyi taahhüt ettiği bedel karşılığında bir eser meydana getirmeyi üstlenir. Eser veya kanundaki ifadesiyle istısna akdînin konusu ise, yapımı kararlaştırılıp bir çalışmanın ürünü olan, maddi veya gayri maddi varlığı bulunan bir sonucun meydana getirilmesidir. Bu kapsamda bütünlük arzeden ve ekonomik değeri olan her hukuksal varlık eser sayılmaktadır. Yanlar arasındaki uyuşmazlık da davaya esas teşkil eden sözleşmelerle tarafların yüklendikleri edimlerin hukuki niteliği itibariyle BK’nın 355 ve devamı maddelerinde düzenlenen eser sözleşmesi ilişkisinden kaynaklanmaktadır. Eser sözleşmesinden doğan ihtilâflarda, dava değeri ve tarafların sıfatlarına göre sulh hukuk, asliye hukuk ve asliye ticaret mahkemesi gibi genel mahkemeler görevlidir. 5846 sayılı FSEK ve o konudaki diğer mevzuat hükümlerinin düzenlediği hukuksal ilişkilerden kaynaklanan ihtilâfların çözümünde ise Fikri ve Sinai Haklar Mahkemesi görevlidir.
Somut olayda,taraflarlar arasında düzenlenen sözlşemenin konusunun davalı şirket tarafından yayınlanacak olan tele alışveriş programlarında satışı yapılacak olan ürünlere ilişkin olarak şirket tarafından belirlenecek tanıtımlar kapsamında ürünün özelliklerini ve kullanımını
anlatan ürün tanıtım (demo) filmlerinin çekilmesi, stüdyo (show) çekimleri ve diğer proğramlarınn çekimlerinin gerçekleştirilmesi ve d-shoppind kanalında yayınlanacak programalara ilişkin diğer işlerin davacı yapımcı tarafından üstlenilmesi, kurgusu, seslendirilmesi, montajı ve çekimleriyle ilgili iş bu yapım sözleşmesi ile meydana gelecek eserin 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun ilgili maddeleri uyarınca mali hakları ile icracı hak sahipleri ve komşu hak sahiplerinin haklarının şirkete münhasıran devri ile tarafların karşılıklı olarak hak ve yükümlülüklerinin tespiti ve iş bu sözleşmenin tatbik ve tevsirinden doğacak uyuşmazlıkların çözüm yollarının gösterilmesi olduğu, davacının davalı tarafça tek taraflı feshedilen sözleşmenin 31.05.2015 tarihine kadar geçerli olduğunu ileri sürerek tahakkuk eden alacağın tahsili için başlattıkları icra takibine davalı tarafça yapılan itirazın iptaline karar verilmesini talep ettiği anlaşılmaktadır.
Dosya kapsamından taraflar arasında sözleşmeye konu işin niteliğine yahut fiki ve sınai hakkın varlığı, yokluğu veya tecavüzüne ilişkin bir anlaşmazlık bulunmadığı, davacının sözleşmenin bitim tarihinden önce, davalı şirket tarafından ticari faaliyetinin durdulması gerekçesiyle feshedilen sözleşmeden doğan mali haklarının tahsiline ilişkin olduğu anlaşıldığından, uyuşmazlığın genel hükümlere göre ticaret mahkemesince görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK"nın 21 ve 22. maddeleri gereğince; ... 2. Asliye Ticaret Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 06/12/2016 gününde oy birliği ile karar verildi.