Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/5055
Karar No: 2012/1959

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/5055 Esas 2012/1959 Karar Sayılı İlamı

23. Hukuk Dairesi         2011/5055 E.  ,  2012/1959 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı asıl davaların kabulüne birleşen davaların reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekili, asıl dava davalısı ..., birleşen dava davalıları ... ve ... tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, asıl ve birleşen davalarda davalıların müvekkili kooperatifin üyeleri olduğunu, 2003 yılı sulama faaliyetinden kaynaklanmış elektrik borcunu karşılayacak sulama parasının toplanamadığını, sulama borcunu ödemeyen üyelerden tahsili için genel kurulda karar alındığını, bu karara istinaden davalılar aleyhine girişilen icra takibine haksız şekilde kısmen itiraz ettiğini ileri sürerek, vaki itirazların iptali ile icra inkar tazminatının tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ..., talebe konu alacağın 2004 yılında kendilerinden istenildiğinde ödediğini, aynı alacak için 2004 yılında da icra takibi yapıldığını, aynı nedenle yaptığı itirazının kaldırılmadığını veya iptal edilmediğini, aynı alacağın ikinci bir ilamsız takiple istenemeyeceğini savunarak, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Bir kısım davalılar vekili Av. ..., müvekkillerinin talebe konu borcu ödediklerini, aynı alacak için 2004 yılında da icra takiplerinin yapıldığını, yapılan itirazın kaldırılması talebinin reddedilerek iptalinin de istenilmediğini, aynı alacağın ikinci bir ilamsız takiple istenemeyeceğini savunarak, davaların reddine karar verilmesini istemişti
    Davalılar ..., ..., ... ve diğer davalılar talebe konu borcu ödediklerini savunarak, davaların reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, toplanan kanıtlar ve tüm dosya kapsamına göre, davalılar ..., ..., ... ve ... hakkındaki
    birleşen davaların, bu davalılar hakkında daha önce takip yapılmadığı ve talebe konu borçlarını ödememiş olmaları gerekçesiyle kabulü ile vaki itirazların iptaline, icra inkar tazminatının davalılardan tahsiline; diğer davalılar hakkında davacının daha önce aynı alacak için yapmış olduğu takiplerde itirazların kaldırılmadığı veya iptal edilmediğinden, aynı alacak için tekrar ilamsız icra takibi yapma imkanı olmadığı gerekçesiyle, davalı ... hakkındaki birleşen davanın ve diğer davalılar hakkındaki birleşen davaların reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili, asıl dava davalısı ..., birleşen dava davalıları ... ve ... temyiz etmiştir.
    Dava, sulama ücretinin ödenmediği iddiası ile davalılar aleyhine girişilen icra takibine vaki itirazın iptali istemine ilişkindir.
    1) 5219 Sayılı Kanun ile yapılan değişiklik sonucu Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu"nun (HUMK) 427.maddesinde öngörülen kesinlik sınırı, 5236 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle HUMK’na eklenen Ek-Madde 4’te öngörülen yeniden değerleme oranı da dikkate alındığında 2009 yılı için 1.400,00 TL’dir.
    Birleşen dava davalıları ..., ..., ..., ...., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ...,...., ..., ..., ..., ..., ... ve ...’e ilişkin dava dilekçelerinde, itirazın iptali istemine ve mahkemenin tam reddi kararına konu alacak miktarı ile asıl dava davalısı ..., birleşen dava davalıları ... ve ...’nın temyiz istemine ve mahkemenin kabulü kararına konu alacak miktarı yukarıda anılan madde hükmüne göre temyiz sınırının altında kaldığı cihetle kesin niteliktedir. Kesin olan kararların temyiz istemleri hakkında mahkemece bir karar verilebileceği gibi, 01.06.1990 gün ve 1989/3 esas, 1990/4 karar sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca Yargıtay tarafından da karar verilebileceğinden, davacı vekilinin ve asıl dava davacısı ..., birleşen dava davalıları ... ile ...’nın temyiz istemlerinin reddine karar verilmesi gerekmiştir.
    2) Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin birleşen dava davalıları ..., ..., ..., ..., ... ( ... ) ..., ..., ..., ... ve ...’e ilişkin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda ( 1 ) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin adı geçen birleşen davalılar açısından ve asıl dava davalısı ...’nın, birleşen dava davalıları ... ile ...’nın temyiz istemlerinin mahkeme hükmünün kesin olması nedeniyle reddine, ( 2 ) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, peşin harçların istek halinde diğer temyiz edenlere iadesine, 14.03.2012 tarihinde karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi