Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/14846
Karar No: 2012/2750
Karar Tarihi: 23.02.2012

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2010/14846 Esas 2012/2750 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı T.C. Ziraat Bankası AŞ, davalıların mevzuata aykırı hareket ederek usulsüz kredi kullandırdığını iddia ederek, tahsil edilemeyen kredilerin davalılardan müteselsilen ödetilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, bilirkişi görüşüne uyarak davacının zararının doğmadığı ve davalıların kasıtlı ya da kusurlu davranışlarının belirlenemediği gerekçesiyle istemi reddetmiştir. Ancak Borçlar Yasası’nın 41 ve ardından gelen maddelerine göre kişi zarar verdiyse verdiği zararı ödemek zorundadır. Dolayısıyla mahkeme, davalıların kusuru ve kusur oranlarının belirlenmesi gerektiğini belirtmiştir. Borçlar Yasası’nın 50 ve 51. maddeleri de dikkate alınarak, zararın birden fazla kişi tarafından meydana getirilmesi durumunda zarar görenin dilediği takdirde eyleme katılanların birisinden ve birkaçından veyahut tamamından zincirleme olarak sorumlu tutulmalarını isteme hakkına sahip olduğu belirtilmiştir. Sonuç olarak, kararın bozulması ve konusunda uzman bir bilirkişi heyeti tarafından davalıların kusuru ve kusur oranlarının belirlenerek yeniden bir karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri: Borçlar Yasası madde 41, 50 ve 51.
4. Hukuk Dairesi         2010/14846 E.  ,  2012/2750 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Davacı T.C. Ziraat Bankası AŞ. vekili Avukat ... tarafından, davalı ... ve diğerleri aleyhine 20/04/2004 gününde verilen dilekçe ile alacak istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 14/10/2008 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davacı vekili ve bir kısım davalılar vekili taraflarından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    Dava; usulsüz kredi kullandırılmasından dolayı uğranılan zararın ödetilmesi istemine ilişkindir. Yerel mahkemece istem reddedilmiş; karar, davacı ve bir kısım davalılar tarafından temyiz olunmuştur.
    Davacı T.C. Ziraat Bankası, ... şubesinde görevli olan davalıların, mevzuat ve genelgelere aykırı hareket ederek usulsüz kredi kullandırmalarından dolayı bankanın zarara uğradığını iddia ederek tahsil edilemeyen dava konusu kredilerin davalılardan müteselsilen ödetilmesini istemiştir.
    Davalılar, kredilerin verilmesi sırasında kusurları olmadığını ve zarar doğmadığını beyanla istemin reddini savunmuşlardır.
    Yerel mahkemece, benimsenen bilirkişi görüşü uyarınca davacının zararının doğmadığı, davalıların kasıtlı ya da kusurlu davranışlarının belirlenemediği gerekçesi ile istem reddedilmiştir.
    Davalıların, davacı bankanın Bahçeşehir Şubesi çalışanı oldukları, dava konusu edilen ondört ayrı kredi sözleşmesinde birer bölümünde birlikte imzaları bulunduğu taraflar arasında ihtilaf konusu değildir.
    Borçlar Yasası"nın 41. ve ardından gelen maddelerine göre bir kimseye kasten ya da dikkatsizlik ve tedbirsizlik nedeniyle zarar veren kişi, verdiği zararı ödemek zorundadır.
    Davacı, davalı personelinin, mevzuat ve genelgelerine uygun olmayan krediler vererek bankayı zarara uğrattıklarını iddia ettiğine göre, dava konusu edilen kredilerin verilmesi işleminde, davalıların görev ve sorumlulukları kapsamında banka mevzuat ve genelgelerine aykırılık bulunup bulunmadığı, varsa davalıların kusur oranlarının belirlenmesi
    gerekirken, kasıtlı tutum ve davranışları bulunmadığı yönündeki yetersiz bilirkişi raporu benimsenerek davanın reddine karar verilmesi doğru olmamıştır. Ayrıca, Borçlar Yasası’nın 50. ve 51. maddeleri uyarınca haksız eylemin ve bunun sonucunda doğan zararın birden fazla kişi tarafından meydana getirilmesi durumunda zarar görenin, dilediği takdirde eyleme katılanların birisinden ve birkaçından veyahut tamamından zincirleme olarak sorumlu tutulmalarını isteme hakkına sahip olduğu da gözetilerek, asıl kredi borçlularına yönelik tüm yasal yolların tüketilmediği gerekçesi ile davacının zararın doğmadığı yönündeki gerekçede de isabet bulunmadığından, konusunda uzman bir bilirkişi heyetinden davalıların kusuru bulunup bulunmadığı ve varsa kusur oranları konusunda yeni bir rapor alınarak varılacak sonuca göre bir karar verilmek üzere kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenler ile BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalıların öteki temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına 23/02/2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi