Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/4475
Karar No: 2012/1927
Karar Tarihi: 13.03.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/4475 Esas 2012/1927 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu dava, bir kooperatifin üye sayısının dörde düşmesi ve dağılma sürecinde şirketin terk edilmesiyle ilgili. Davacı, kooperatifin dağılmasını talep ederek şirketin ticaret sicilinden terkin edilmesi gerektiğini iddia ediyor. Ancak mahkeme, davacının doğrudan dava açamayacağına karar vererek davanın reddine karar verdi. Davacı vekili karara itiraz etti fakat mahkeme kararı onadı. Temyiz sırasında yapılan açıklamalarla birlikte, kooperatifin dağılmasını isteyen ortağın TTK 434. maddesine göre dava açabileceği, ancak kooperatif ve Ticaret Sicil Memurluğu'nun hasım gösterilmesi gerektiği belirtildi. Kanun maddelerine göre, ortağı olan kooperatifin dağılmasını isteyen davacının, TTK 434. maddesi uyarınca dava açması mümkün olup kooperatif ve Ticaret Sicil Memurluğu'nun davalı yapılarak dava açılması gereklidir.
23. Hukuk Dairesi         2011/4475 E.  ,  2012/1927 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki kooperatifin feshi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkilinin üyesi olduğu kooperatifin üye sayısının dörde düştüğünü, Kooperatifler Kanunu ve anasözleşme gereği kooperatifin dağılmış sayıldığını, davalı ... Odasına yaptıkları terkin talebinin sonuçsuz kaldığını ileri sürerek, Kooperatifler Kanunu"nun 81. ve anasözleşmenin 85 ve devam eden maddelerince kooperatifin dağıldığının ve ticaret sicilinden terkin edilmesi gerektiğinin hüküm altına alınmasını talep ve dava etmiştir.
    Davalıya dava dilekçesi tebliğ edilmemiş, cevap hakkı tanınmamıştır.
    Mahkemece dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde, Kooperatifler Kanunu"nun 81/4. maddesi gereği Sanayi ve Ticaret Bakanlığının kooperatifin feshini mahkemeden isteyebileceği, davacının öncelikle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı"na müracaat ile davanın bakanlıkça açılmasını sağlaması gerektiği, kooperatif ortağı olan davacının doğrudan dava açmasının mümkün olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, davalı kooperatifin tasfiyesi ile sicilden terkini istemine ilişkindir.
    Davacının ortağı bulunduğu kooperatifin feshini isteyebilmesi 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 81. maddesi uyarınca yasal olarak mümkün değil ise de anılan kanunun 98. maddesinin yaptığı atıf gereğince TTK"nun 434. maddesinin 1, 2 ve 4. fıkraları ile 435. maddelerinin kooperatifler hakkında da uygulanması sonucu ortaklardan birinin kooperatifin dağıldığının tespitini istemesine engel bir durum yoktur. Mahkemenin almış olduğu bu kararda ayrıca sicilden silinmeye ilişkin bir hükmün bulunması mümkün değildir. Çünkü tasfiyeye karar verilmesinden sonra tasfiye işlemleri tasfiye memuru tarafından yürütülerek bunun sonucunda sicile başvurulmak suretiyle terkin işlemi yaptırılabilir. Sicil memurunun terkin işleminin reddine karar vermesi halinde ise bu işlemin kaldırılmasını isteme hakları vardır.
    Mahkemece, yukarıda yapılan açıklamalara göre, ortağın kooperatifin dağıldığının tespitini isteyebileceği gözetilerek böyle bir davada Kooperatif ve Ticaret Sicil Memurluğu"nun hasım gösterilmesi gerekirken ..."nın hasım gösterilmesinin doğru olmadığı gerekçesiyle davanın reddi gerekirken, aynı sonuca yazılı gerekçelerle varılması isabetsiz ise de, sonucu itibariyle doğru olan kararın, HUMK"nun 438/son maddesi hükmü uyarınca gerekçesi yukarıdaki şekilde değiştirilmek ve düzeltilmek suretiyle onanmasına karar verilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile hükmün HUMK.nun 438/son maddesi uyarınca gerekçesi değiştirilmek suretiyle ONANMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 13.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi