Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/4301
Karar No: 2012/1758
Karar Tarihi: 08.03.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/4301 Esas 2012/1758 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı müvekkilinin davalı kooperatiften alacaklı olduğu ve tapuların devri için sulh anlaşması yapıldığı ancak davalı kooperatifin sözleşme gereği taşınmazları iskan ruhsatı alınmış şekilde teslim etmediği gerekçesiyle davacının talebinin reddine karar verilmiştir. Ancak davalı yüklenicinin projeye aykırılıkları tadilat ruhsatı alarak gidermesi ve sonucunda yapı kullanma izin belgesi alması için makul bir süre ve yetki verilmesi gerektiği belirtilerek, hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
İİK'nun 94. maddesi uyarınca icra müdürlüğünden yetki alınması gerektiği vurgulanmıştır.
23. Hukuk Dairesi         2011/4301 E.  ,  2012/1758 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasındaki tapu iptali ve tescil davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı kooperatiften alacaklı olduğunu, bu nedenle takibe geçip, takibin kesinleştiğini, davalılar arasında 18.02.1994 gün 7063 yevmiye numaralı “Düzenleme şeklinde kat karşılığı inşaat ve satış vaadi sözleşmesi” imzalandığını, sözleşme uyarınca mülkiyeti davalı ..."ye ait parseller üzerinde davalı kooperatifin inşaat yapmayı üstlendiğini, sözleşme uyarınca inşaa edilecek dairelerden 14 tanesinin arsa sahibi davalı ..."ye diğerlerinin ise davalı kooperatife ait olacağının kararlaştırıldığını, davalı kooperatif tarafından edimlerin zamanında yerine getirilmemesi üzerine davalılar arasında ... 16. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava görüldüğünü, yargılama sırasında tarafların anlaşmaları üzerine sulh sözleşmesinin tasdikine karar verildiğini, sulh anlaşmasının 7. maddesi uyarınca davalı kooperatifin edimlerini yerine getirmesi üzerine davalı arsa maliki tarafından, tapuların davalı kooperatife devredileceğinin hüküm altına alındığını, davalı kooperatifin edimlerini yerine getirmesine rağmen, taşınmazların tapusunun verilmediğini, bu nedenle İİK"nun 94. maddesi uyarınca icra müdürlüğünden yetki alınarak bu davanın açıldığını ileri sürerek, dava konusu 3, 4 ve 5 numaralı dairelerin davalı ... adına olan tapularının iptali ile davalı kooperatif adına tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... diğer davalı ile yapılan sulh sözleşmesi uyarınca davalı kooperatifin üzerine düşen edimleri yerine getirmediği için taşınmazlar üzerindeki hacizlerin kaldırılmadığını, davanın haksız açıldığını savunarak, reddini istemiş, diğer davalı kooperatif vekili ise tarafların karşılıklı olarak sulh anlaşmasının gereklerini yerine getirmediğini ifade ederek, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, bilirkişi kurulu raporu ve tüm dosya içeriğine göre, davanın İİK"nun 94. maddesi uyarınca açıldığı, davalılar arasında imzalanan kat karşılığı inşaat sözleşmesi ve bunu tadil eden ancak kesinleşmeyen ve mahkemece tasdiklenen sulh anlaşmasına göre inşaatın tamamen bitirilerek iskan ruhsatının alınmasına takiben tapuların, davacının borçlusu konumunda olan davalı kooperatife verileceği, ancak davalı kooperatifin sözleşme uyarınca taşınmazları iskan ruhsatı alınmış şekilde teslim etmediği, bu nedenle de tapuları almaya hak kazanamadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Davalılar arasında 18.02.1994 tarihli “Düzenleme şeklinde kat karşılığı inşaat ve satış vaadi sözleşmesi ile 28.04.2008 tarihli "sulh anlaşması" başlıklı sözleşmeler imzalanmıştır.” sözleşmeler uyarınca davalı yüklenicinin tapuya hak kazanabilmesi için binayı iskan ruhsatı alabilecek şekilde yasal hale diğer bir deyişle imara ve arsa projesine uygun duruma getirmesi zorunludur. Bu işlemlerin tamamının giderlerine de davalı yüklenicinin katlanması gerekir. Ancak somut olayda, davacı yüklenicinin bu işlemleri kasıtlı olarak yerine getirmediği iddia edilmiştir.
    Bu durumda, davacı alacaklıya masrafları kendisine ait olmak üzere, dava konusu binada varsa projeye aykırılıkları tadilat ruhsatı alınmak suretiyle gidermeyi ve sonucunda yapı kullanma izin belgesi alması için makul bir süre ve yetki verilmeli, sonucuna göre de davadaki istem hakkında bir hüküm kurulması gerekirken, açıklanan koşullar dikkate alınmadan eksik incelemeye dayalı yazılı şekilde hüküm kurulmasında isabet görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 08.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi