Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/18250
Karar No: 2018/3205
Karar Tarihi: 05.06.2018

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/18250 Esas 2018/3205 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı banka, davalılardan birinin bankadan kullandığı üretici kart ve kredilere kefil olduğunu ve bu kart nedeniyle başlatılan icra takiplerine itiraz edildiğini belirterek, itirazın iptali ve icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep etmiştir. Davalılar savunmalarında, üretici kart borcuna kefil olmadıklarını ve davanın reddedilmesini istemişlerdir. Mahkeme, davalıların davaya konu üretici kart nedeniyle kefil olarak sorumluluklarının bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddetmiştir. Davacı vekilinin temyiz itirazları üzerine, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 184/2 ve 186 maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle hüküm bozulmuştur. HMK'nın 184/2 maddesi, tahkikatın bittiğini taraflara tefhim edilmesini, 186/1 maddesi ise sözlü yargılama ve hüküm için tayin edilen gün ve saatte tarafların davet edilmesini öngörmektedir. Bu hükümlerin ihlali, tarafların hukuki dinlenilme hakkını zedelediği için hüküm bozulmuştur.
19. Hukuk Dairesi         2016/18250 E.  ,  2018/3205 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - KARAR -

    Davacı vekili, davalıların dava dışı ...’ın bankadan kullandığı kart ve kredilere kefilliklerinin olduğunu, aynı hesaba bağlı 3 adet üretici kartı borcundan dolayı 3 ayrı icra takibi başlatıldığını, açılan bu takiplere kefil olan davalılar tarafından haksız olarak itiraz edildiğini belirterek itirazın iptali ile %20 icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalılar davaya cevap vermemişler, duruşmalardaki beyanlarında davacı bankadan bağkur yapılanması için kredi kullandıklarını, üçünün birbirlerine kefil olduklarını, bu borçların ödendiğini, ancak..."ın üretici kart aldığını,aldığı bu kredi kartı için kefil olmadıklarını savunarak davanın reddini istemişlerdir.
    Mahkemece yapılan yargılama ve toplanan delillere göre, davacı tarafın sunduğu genel kredi sözleşmesi içeriğinin üretici kartı kapsamadığı, kefaletnamenin genel kredi sözleşmesine istinaden düzenlendiği kabul edilse bile genel kredi sözleşmesinin üretici kartı kapsamaması nedeniyle davalıların davaya konu üretici kart nedeni ile kefil olarak sorumluluklarının bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    6100 sayılı HMK, yazılı yargılama usulünde 5 aşama kabul etmiştir. Bunlar dilekçelerin verilmesi, ön inceleme, tahkikat, sözlü yargılama ve hüküm aşamalarıdır. Anılan Yasanın 184/2 maddesi uyarınca mahkeme tarafların tahkikatın tümü hakkındaki açıklamalarından sonra tahkikatı gerektiren bir husus kalmadığını görürse tahkikatın bittiğini taraflara tefhim eder. Aynı Yasanın 186. maddesinde; " Mahkeme tahkikatın bitiminden sonra, sözlü yargılama ve hüküm için tayin olacak gün ve saatte mahkemede hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla iki tarafı davet eder." hükmüne yer verilmiştir.
    Somut olayda mahkemece HMK"nun 184/2. maddesi uyarınca tahkikatın bittiği taraflara tefhim edilmediği gibi 186/1. maddesi uyarınca sözlü yargılama ve hüküm için ayrı bir gün tayin edilip taraflar davet edilmemiştir. Bu hususlar aynı Kanunun 27. maddesinde düzenlenen hukuki dinlenilme hakkını ihlal edecek nitelikte olduğundan hükmün bu nedenlerle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre öteki temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde temyiz eden davacıya iadesine, 05/06/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi