Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/3536
Karar No: 2010/6217

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2010/3536 Esas 2010/6217 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2010/3536 E.  ,  2010/6217 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ :Boşanma

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre yerinde bulunmayan temyiz isteğinin reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine, peşin alınan harcın mahsubuna ve 73.90 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, oyçokluğuyla karar verildi. 31.03.2010 (çrş.)

    KARŞI OY YAZISI

    Davalar ayrı mahkemelerde açılmıştır. Birleştirme talebinin, ikinci davanın açıldığı mahkemede ilk itiraz olarak ileri sürüldüğü doğrudur. Ancak bu durumda dahi birleştirmeye karar verilebilmesi için davalar arasında bağlantı olması gerekir. (HUMK.m.45/2) Kanun, hangi hallerde bağlantının varsayılacağını göstermiştir. Davaların aynı sebepten doğması veya biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması halinde bağlantı var sayılır. (HUMK.m.45/3)
    Davalı tarafından Alanya"da 31.7.2009 tarihinde açılan dava, Türk Medeni Kanununun 197.maddesine dayanan nafaka isteğine ilişkindir. Daha sonra açılan bu dava ise, evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebine dayalı boşanmaya ilişkindir. Aralarında sebep birliği bulunmadığı gibi, biri hakkında verilecek hüküm diğerini etkileyecek nitelikte de değildir. O halde, bu davanın, tevhidi kabul etmeme yetkisi bulunmayan (HUMK.m.45/2.son cümle) birinci davanın açıldığı mahkemedeki dava ile birleştirilmesine karar verilmesi isabetsizdir. Böyle bir birleştirme kararı yetkiye ilişkin davalının bir itirazı bulunmadığı, yasal sebep de olmadığı halde boşanma davasını kanunen tabi olunan mahkeme dışında bir başka mahkeme önüne götürmek sonucunu da hasıl eder ki, bu da yasaya aykırıdır. Bu bakımdan hükmün bozulması gerektiği düşüncesiyle değerli çoğunluğun onama yönünde oluşan görüşüne iştirak etmiyorum.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi