Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/4810
Karar No: 2022/485
Karar Tarihi: 21.01.2022

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2021/4810 Esas 2022/485 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kendisine ait banka hesabından cep telefonuna gelen şifre ile izni dışında yapılan işlem sonucu 3. kişinin hesabına para gönderildiğini iddia ederek Tüketici Hakem Kurulu'na başvurdu. Kurul, davacının haklı olduğuna karar vererek davalı bankanın tazmin etmesine hükmetti. Ancak davalı banka karara itiraz ederek, işlemin şifre kullanılarak ve uluslararası güvenlik sertifikası olan 3D ile gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Mahkeme, bankanın önleyici önlem alması gerektiğini belirterek bankanın %50 müterafik kusuru bulunduğuna karar verdi ve tazminatın kısmen ödenmesine hükmetti. Adalet Bakanlığı, mahkemenin kararında yer alan gerekçeleri uygun bulduğu için kanun yararına itirazı reddetti ve kararın uygulanmasını istedi.
Kanun Maddeleri:
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 363. maddesi.
11. Hukuk Dairesi         2021/4810 E.  ,  2022/485 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TÜKETİCİ MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki davanın Kayseri 2. Tüketici Mahkemesi tarafından yukarıda sayı ve tarihi belirtilen kararın HMK'nın 363. maddesi uyarınca kanun yararına bozulmasının Adalet Bakanlığı tarafından istenilmesi üzerine, dava dosyası ve içerisindeki dilekçeler, duruşma tutanakları ve diğer tüm dosya kapsamı delil ve belgeler incelendi. Gereği müzakere edilip düşünüldü.
    Dava, davacı nezdinde açılmış olan hesapta bulunan paranın davacının bilgisi ve izni dışında internet yolu ile yapılan işlemler sonucu 3. kişi hesabına gönderilmesi sebebiyle uğranılan zararın tazmini için başvurulan Tüketici Hakem Kurulu kararının iptali istemine ilişkindir.
    Davacı vekili davalının banka müşterisi olduğunu, davalının 07.10.2018 tarihinde bilgisi, yetkisi ve izni dışında 3. kişiler tarafından kendisine tahsis edilen kredi kartı ile 2.528,01 TL tutarında harcamanın yapıldığını, davalının bu harcamanın kendisi ile ilgisinin olmadığını, SMS veya şifre gelmediğini, bankanın güvenlik zaafiyeti sebebiyle zararın oluştuğunu belirterek Tüketici Hakem Heyetine başvurduğunu, hakem heyetinin davalının talebini kabul ederek 2.528,01 TL’nin davalıya iadesi hususunda karar verdiğini, bu kararın haksız ve hukuka aykırı olduğunu, işlemin davalının şahsi cep numarasına SMS yoluyla gönderilen şifre aracılığıyla gerçekleştirildiğini, işlemin 07.10.2018 tarihinde üç boyutlu güvenli alışveriş sertifikası almış ve internet üzerinden hizmet sağlayan işyerinden gerçekleştirildiğini, uluslararası geçerliliği olan bu sistemde kart sahibi iş yeri ve banka arasındaki bilgi akışının özel şifre ve anahtarların kullanılması ile sağlandığını, cep telefonuna gönderilen şifrenin girilmesi halinde işlemin onaylanarak tamamlandığını, sisteme banka kart bilgileri ve banka kartı şifresi girilerek üye olunduğunu, şifre gizliliğinin davalının sorumluluğunda bulunduğunu, bankanın kusur ve sorumluluğunun olmadığını belirterek davanın kabulüne, Tüketici Hakem Heyeti kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, 07.10.2018 tarihinde bankanın mobil uygulamasından maaş hesabına girdiğinde bilgisi dışında 2.528,01 TL’nin çekildiğini fark ettiğini, hemen bankayı aradığını, işlemin durdurulmasını istediğini, işlem tarihi 08.10.2018 olmakla birlikte valör tarihinin 05.10.2018 olduğunu, bankanın işlemi iptal edebilecek durumda bulunduğunu, çekilen paraya ilişkin olarak müvekkiline SMS ya da şifre gelmediğini, ileri sürerek davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda bilirkişi raporlarına göre, davacı bankaya kusur izafe edilemeyeceği bildirilse de basiretli davranma yükümlülüğü olan tacir bankanın ağırlaştırılmış özel yükümlülüğünün bulunduğu, şüpheli işlemin 3D güvenlik şifreleriyle yapılmış olmasına rağmen işlemin EPOS Lutikrosa açıklaması ile yapıldığı, işlemin gerçekleştirildiği IP adresine ulaşılamadığı, yapılan işlemin diğer harcamalara oranla çok daha yüksek olduğu, bankaların elektronik sistemlerinde şüpheli işlemleri algılayabilecek bir güvenlik duvarının da olması gerektiği, şifre gönderilmesinin bankayı sorumluluktan kurtarmayacağı, bankanın % 50 müterafik kusuru bulunduğu gerekçesiyle davanın kısmi kabulüne, Kocasinan İlçe Tüketici Hakem Heyetinin kararının “Tüketicinin kısmi kabulüne, 1.264,005 TL’nin tüketiciye iadesine” şeklinde düzeltilerek onanmasına kesin olarak karar verilmiştir.
    Kesin olarak verilen bu karara karşı Adalet Bakanlığı tarafından kanun yararına temyiz talebinde bulunulmuştur.
    İnternet bankacılığını müşterilere özendiren davalı bankalar, kendilerine emanet edilen mevduatı korumaya özen yükümlülüğü gereğince internet bankacılığı işlemlerinde işlem yapanın gerçek müşteri olup olmadığını belirleme yönünde, gelişen dolandırıcılık yöntemlerine karşı, bunları önleyici gerekli alt yapıyı sağlayarak güvenlik önlemlerini almak zorunda olduğundan, mahkemenin kararındaki gerekçe bu yönüyle yerinde görülmüştür.
    SONUÇ : Yukarıda belirtilen nedenlerle Adalet Bakanlığı’nın 6100 sayılı HMK’nın 363'üncü maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin REDDİNE, gereğinin yapılması için karar örneği ile dosyanın Adalet Bakanlığı’na gönderilmesine, 21/01/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi