Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/2037
Karar No: 2020/161
Karar Tarihi: 20.01.2020

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2019/2037 Esas 2020/161 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin, Kültür Merkezi inşaatı nedeniyle birlik başkanı tarafından yapılan sözlü talimatla ihaleye aykırı olarak yapılan ödemeler ve malzeme alımında davalıların ihmali sonucu uğranılan zararın tazmini için açtığı dava, asliye hukuk mahkemesinde reddedilmiş ve Yargıtay’a taşınmıştır. Yargıtay, davacının tüm, davalıların bazı temyiz itirazlarını reddetmiş ve davalıların haksız eyleminden kaynaklı oluşan kurum zararını tazminine karar verilmiştir. Mahkeme ise şirkete karşı tüm yasal prosedür tamamlanmadan, talepte bulunulamayacağı gerekçesiyle davayı reddetmiştir. Ancak Dairemizce, davaya konu olayda talebin haksız eylemden kaynaklandığı ve davalıların meydana gelen kurum zararından BK.41. maddesinde düzenlenmiş bulunan haksız fiil hükümleri gereği müteselsilen sorumlu oldukları gerekçesiyle karar bozulmuştur. Mahkeme, dava dilekçesinde talep edilen zarardan fazla talepte bulunulduğu için aradaki fark olan 41.626,35 TL açısından davanın esastan reddine karar vermiştir. Kararda yer alan kanun maddeleri ise şu şekildedir: 818 sayılı Borçlar Kanunu 41. madde.
4. Hukuk Dairesi         2019/2037 E.  ,  2020/161 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVALILAR : 1-... vekili Avukat ... 2-... vekili Avukat ... 3-...

    Davacı ... Köylere Hizmet Götürme Birliği vekili Avukat ... tarafından, davalılar ... ve diğerleri aleyhine 02/06/2011 gününde verilen dilekçe ile tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın konusuz kaldığından reddine dair verilen 10/06/2016 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili ile davalı ... vekili ve davalı ... vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın bozmaya uygun olmasına, delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacının tüm, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.
    2-Davalıların diğer temyiz itirazlarına gelince;
    Dava, davalıların kusuru sonucu oluşan kurum zararının tazmini istemine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili ile davalı ... vekili ve ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili, Kültür Merkezi inşaatı nedeniyle gerekli malzeme alımı için yapılan ihaleyi dava dışı ... Limited Şirketi’nin kazandığını, birlik başkanı olan ...’in sözlü talimatı ile dava dışı şirkete sözleşmeye aykırı olarak henüz mal teslimi yapılmadan ödeme yapıldığını, ödemelerin üzerinden yaklaşık bir buçuk yıl geçtikten sonra malzeme teslimatına başlanıldığını, halen bedeli ödendiği halde teslim edilmeyen malzeme bulunduğunu, ihale yetkilisi olan davalıların ihmali sonucu kurum zararına sebebiyet verildiğini belirterek, uğranılan zararın davalılardan tazmini isteminde bulunmuştur.
    Davalılar, olayda herhangi bir kasıt ya da kusurları olmadığını belirterek, davanın reddi gerektiğini savunmuşlardır.
    Mahkemece verilen ilk kararda, sözleşmenin tarafı olan şirkete karşı tüm yasal prosedür tamamlanmadan, talepte bulunulamayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, davacı vekilinin temyiz istemi üzerine Dairemizce, davaya konu olayda talebin haksız eylemden kaynaklandığı, 818 sayılı Borçlar Kanunu 41. maddesine göre kasıt ya da ihmali bir fiil ile zarara sebebiyet veren şahsın o zararı tazmine mecbur olduğu, davalıların meydana gelen kurum zararından BK.41. maddesinde düzenlenmiş bulunan haksız fiil hükümleri gereği müteselsilen sorumlu oldukları gerekçesi ile bozulmuştur. Mahkemece Dairemiz bozma ilamına uyulmasına karar verildikten sonra davalıların, dava dışı şirket borcundan haksız fiil hükümleri gereği müteselsilen sorumlu oldukları, bozma sonrası birlik kayıtlarının incelenmesinde zararın 146.861,91 TL olduğunun tespit edildiği, şirketin zararı gidermek üzere yaptığı ödemelerin faizi ile birlikte davacı alacağını da aştığı gerekçesiyle 146.861,91 TL yönünden davanın konusuz kalması nedeniyle reddine, dava dilekçesinde 188.488,26 TL talep edilmiş ise de; zarardan fazla talepte bulunulduğu için aradaki fark olan 41.626,35 TL açısından ise davanın esastan reddine karar verilmiştir.
    Dosyadaki bilgi ve belgelerden; yargılama aşamasında borçlu şirket tarafından davaya konu tazminatın ödendiği sabit olup davacı kurum ve şirket arasında imzalanan sözleşmenin 12/2 maddesinde ödemenin teslim alınan malzemelere göre parça parça yapılacağı, avans verilmesi şartları ve miktarı başlıklı 13. maddenin 1. fıkrasında ise bu iş için avans verilmeyeceği açıkça kararlaştırılmasına rağmen davalılarca sözleşme hükümlerine aykırı olarak şirkete mal teslim alınmadığı halde ödeme yapılmasının davalıların kusurunu oluşturduğu ve bu nedenle davacının başlangıçta dava açmakta haklı olduğu anlaşılmaktadır. Şu halde; mahkemenin kabulünün de bu yönde olmasına göre talebin 146.861,91 TL’ye karşılık gelen miktarı yönünden konusu kalmayan davada hüküm tesisine yer olmadığına karar verilmesi gerekirken bu miktar yönünden de yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bozulması gerekirse de belirlenen bu yanılgının giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 438/7 maddesi gereğince kararın düzeltilerek onanması uygun görülmüştür.
    SONUÇ: Temyiz edilen kararın yukarıda (2) nolu bentte gösterilen nedenlerle hükmün 1. bendinde geçen "Davanın 146.861,91 TL açısından konusuz kalması nedeniyle REDDİNE, fazlaya ilişkin taleplerin ise reddine," dair olan söz dizisinden "REDDİNE" sözcüğü çıkartılarak yerine "HÜKÜM TESİSİNE YER OLMADIĞINA" şeklindeki söz dizisinin yazılmasına, davacının tüm, davalıların diğer temyiz itirazlarının ilk bentte gösterilen nedenlerle reddiyle kararın davalılar ... ve ... yararına düzeltilmiş bu biçiminin ONANMASINA ve aşağıda yazılı onama harcının davacıya yükletilmesine, temyiz eden davalılardan peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 20/01/2020 gününde oy birliğiyle karar verildi.




    HARÇ
    54,40 TL. OH.
    29,20 TL. PH.
    25,20 TL.TGH.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi