Abaküs Yazılım
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 43. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/2123
Karar No: 2020/414
Karar Tarihi: 10.12.2020

BAM Hukuk Mahkemeleri İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 43. Hukuk Dairesi 2020/2123 Esas 2020/414 Karar Sayılı İlamı

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
43. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2020/2123
KARAR NO: 2020/414
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi
TARİHİ: 10/11/2020 (Ara karar)
NUMARASI: 2020/391 Esas
DAVA: İhtiyati Tedbire İtiraz
İSTİNAF KARAR TARİHİ: 10/12/2020
Taraflar arasında görülen dava neticesinde ilk derece mahkemesince verilen hükmün davacı vekilince istinaf edilmesi üzerine düzenlenen rapor ve dosya kapsamı incelenip gereği görüşülüp düşünüldü;
TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ
TALEP: İhtiyati tedbire itiraz eden/davalı ... vekili ile davalı şirket vekili ayrı ayrı sundukları davaya cevap dilekçesinde ileri sürdükleri itirazlarında özetle; yönetim kurulu tarafından şirketin temsil ve yönetimi kısmen veya tamamen üçüncü kişilere devredilebileceğini, yargılama konusu hukuki işlemin de şirketin finans işlemlerinin düzenli olarak takip edilmesi ve ödemelerin yapılabilmesi için, şirket menfaati doğrultusunda alınmış olan bir karar olup yasaya, şirket ana sözleşmesine ve iç yönergesine tamamen uygun bir işlem olduğunu, diğer taraftan davacının söz konusu işlemde bulunan imzası yönünden hata, hile ve ikraha maruz kaldığına dair de bir beyanının olmadığını, işlemin hukuki geçerliliği üzerinde hiçbir şüphe bulunmadığını beyanla ihtiyati tedbirin kaldırılmasını talep etmişlerdir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI: İhtiyati tedbir talep eden/davacı vekili tarafından, işlemlerin müşterek imza ile yapılması hakkında açılan davada talep üzerine ... T.A.Ş. tarafından davalı şirkete sağlanan internet bankacılığı uygulamasının, elektronik bankacılık işlemlerinin (EFT, Havale vb. bankacılık işlemleri vb.) dava sonuna kadar geçerli olmak üzere HMK.Md.389 uyarınca teminatsız olarak ihtiyati tedbir kararı verilmesinin ardından davalı ... vekili tarafından ihtiyati tedbire itiraz edilmesi üzerine, istinaf incelemesine konu ilk derece Mahkemesince ihtiyati tedbire itiraz hakkında "dosya kapsamında verilen tedbir kararına yönelik itirazların yerinde olduğu değerlendirmeleri ile talebin kabulüne; mahkememizce konulan tedbirin kaldırılmasına," karar verilmiştir.
İSTİNAF SEBEPLERİ: İhtiyati tedbir talep eden/davacı vekili istinaf dilekçesinde özetle; İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesinde görülmekte olan dava nezdinde talep edilen yetki iptali ve müşterek imza şartının sağlanması yönünde mahkemece bir karar verilene kadar, Şirket'i ve müvekkilini maddi olarak büyük ve geri dönülemez zararlara sokacak her türlü bankacılık işleminin engellemesi adına dava sonuna kadar ihtiyati tedbirin devam etmesi gerektiğini, aksi halde, davalı ...'in yarı yarıya Şirket ortağı olma sıfatını kullanarak bu ve benzeri hukuksuz bankacılık işlemlerine doğrudan veya dolaylı olarak devam edeceğini, davalı tarafların ihtiyati tedbir kararına itirazlarını kabul edip ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasının yerinde olmadığını, dolayısıyla yerel mahkemenin ihtiyati tedbir talebinin kaldırılması yönünde verdiği kararın hukuka aykırı ve hukuki mesnetten yoksun olduğunu, şirket'e ait iç yönerge hükümleri ve davalı ...'in temsil hakkını kötüye kullanmasının hiç dikkate alınmadığını, direkt Kurumsal ve Kurumsal Telefon Şubesi Başvuru Formu'nda çift imzanın bulunduğu tespitinin hukuki bir gerekçe niteliği taşımadığını ve ihtiyati tedbir kararını kaldırmaya yeterli bir dayanak olmadığını beyanla, ilk derece Mahkemesince verilen kararın kaldırılmasını ve neticede ivedilikle ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep ve istinaf etmiştir.
GEREKÇE: Talep, dava dışı ... T.A.Ş. tarafından davalı şirkete sağlanan internet bankacılığı uygulamasının, elektronik bankacılık işlemlerinin (EFT, Havale vb. bankacılık işlemleri vb.) dava sonuna kadar geçerli olmak üzere HMK.Md.389 uyarınca teminatsız olarak verilen ihtiyati tedbirin itirazen kaldırılması, istemidir. İstinafa gelen uyuşmazlık temelde, ihtiyati tedbirin koşullarının oluşup oluşmadığı noktasındadır. 6100 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu(HMK)'nun 389/1. Maddesine göre, mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir. HMK'nın 390/2. Maddesine göre de, tedbir talep eden taraf, dilekçesinde dayandığı ihtiyati tedbir sebebini ve türünü açıkça belirtmek ve davanın esası yönünden kendisinin haklılığını yaklaşık olarak ispat etmek zorundadır. Davalı ....'nin ... T.A.Ş. Çekmeköy Şubesi nezdindeki hesap üzerinden gerçekleştirilecek internet bankacılığı işlemlerinin, finans birimi çalışanları ...(işlem limiti 0(sıfır)) ve ...(işlem limiti 1.000.000,00 TL ve 600.000,00 USD) isimli personeller tarafından gerçekleştirileceği çift imzalı şirket kaşesi ile bankaya bildirilmiştir. Tarafların iddia ve beyanları ile esas davadaki talebin niteliği ile uyuşmazlığın esasını çözecek nitelikte ihtiyati tedbir kararı verilemeyecek olması hususları nazara alındığında 25/09/2020 tarihli ara karar ile ihtiyati tedbirin kaldırılmasına yönelik Mahkeme takdirinde her hangi bir hukuka aykırılık bulunmamaktadır. HMK'nın 355. Maddesi uyarınca kamu düzenine aykırılık ve istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak yapılan istinaf incelemesi sonunda; ilk derece mahkemesi kararının usul ve esas yönünden hukuka uygun olduğu anlaşıldığından davacı vekilinin istinaf isteminin reddine karar vermek gerekmiştir.
KARAR: Yukarıda ayrıntısı ile açıklanan nedenlerle; 1-İhtiyati tedbir talep eden/davacı vekilinin istinaf talebinin HMK'nın 353(1)b-1 maddesi uyarınca ESASTAN REDDİNE, 2-İstinaf karar harcı İhtiyati tedbir talep eden/davacı tarafından başlangıçta peşin olarak yatırıldığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, 3-İhtiyati tedbir talep eden/davacı tarafından istinaf aşamasında yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına, Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda, HMK'nın 362(1)-f maddesi uyarınca kesin olarak oy birliğiyle karar verildi. 10/12/2020

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi